Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7507156 www.bgdnes.bg

Предлагат на търг в Ню Йорк детска играчка на Айнщайн

Детска играчка на физика Алберт Айнщайн /1879-1955/ - набор за мозайка, се предлага на търг в Ню Йорк, съобщи ТАСС. Наборът включва над 500 разноцветни елемента, които се прикрепят към специална дъска с отверстия за създаване на мозайка, а също така и декорирана дървена кутия за играчката.

В описанието на лота от аукционната къща "Кестънбом енд къмпани" се казва, че мозайката е "помогнала на младия Айнщайн да развие своето въображение и е способствала за развитието на неговия разум, подарил на човечеството най-забележителните научни теории на миналото хилядолетие".

Реклама

Сегашният собственик на играчката я получил като подарък от самия Алберт Айнщайн малко преди смъртта му през 1955 година. Въпреки че кутията е износена, а от вътрешната й страна има детски рисунки с моливи, стойността на мозайката се оценява на 4-6 хиляди долара, предаде БТА.

Търгът е предвиден за 20 юли, като на него ще бъдат изложени и други лични вещи на Айнщайн - негов портрет, направен от френската художничка Лу Албер-Лазар, сребърни чаши от Китай и няколко ленени салфетки с бродерии от майката на великия учен.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама