Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7519083 www.bgdnes.bg

Българският Франкенщайн твори с боклуци

Прави робот за 3 часа 

Чудомир подкарва дракон, построи огромен охлюв 

Доли ТАЧЕВА

Франкенщайн възражда демонични създания у нас!
Не става въпрос за Виктор Франкенщайн, а за неговия български двойник. Чудомир Драгнев вдъхва живот на отпадъци, превъплъщавайки ги в уникални създания от метал. Причудливи насекоми, парни локомотиви, зловещи създания и морски дявол са само част от творенията му.


"Най-голям кеф ми доставят хуманоидчетата. Това са едни малки роботи. Отнемат ми не повече от 3-4 часа, за да ги изработя", разказва пред "България Днес" майсторът.
Чудомир успява да подкара дори дракон. Колата с главата на митичното създание е сред най-впечатляващите му проекти. За Чудомир не е проблем да създаде и задвижи и огромен охлюв. Сглобен от рикша с метална конструкция и дърво, мекотелото събира очите на хората, посетили фестивал в Пловдив наскоро. В изработката му се включват доста хора и успяват да го измайсторят едва за три седмици. В черупката му се побират двама души, които го разхождат по улиците на самоход.

Реклама


Изкуството, с което Драгнев се занимава, се нарича "стиймпънк", но той самият предпочита да си му вика "металопластика". Стилът въплъщава в себе си някогашен окултен микс от Викторианската епоха и научната фантастика.


"Стилът ми се върти около неща с демоничен характер. Започнах да се занимавам с това преди 5-6 години. Самоук съм. Не съм академично обременен. За мен това е като лего, като пъзел. Хващам нещо и оставям материала да ме води. Винаги съм имал нужда да творя нещо, но не съм знаел как да си изразя това, което искам. Когато открих метал, прецених, че това е моето. Поисках да се занимавам с това и започнах да напъвам", разказва още специалистът по причудливи създания.


Първото нещо, което излиза от ръцете на Чудомир, е човече, сглобено едва от пет елемента. Четири телчета и една гайка. Днес той има армия от стотици скулптори. Драгнев е във връзка с няколко фирми за самолетостроене и метал, които на драго сърце му дават своите отпадъци, за да твори. Скоро му предстои друг интересен проект - подвижен бар. Чудомир и екипът му имат идея да направят огромна планета в техен стил със сграда, която се движи.


"Иска ми се да имаме съдействие от общината, за да може тези неща да се видят от повече хора, да бъдат монтирани в градска среда, а не да си ги държим в работилницата", надява се майсторът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама