Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7555061 www.bgdnes.bg

20 г. затвор за създателя на "Златният Орфей"

200 милиона по цял свят гледат легендарния конкурс

Комунистите го обвиняват в прокарване на западно влияние, само Лили Иванова и Йорданка Христова го защитават

"Две фигури във втория процес срещу съпруга ми Генко Генов имат голямо значение за мен. Това са Йорданка Христова и Лили Иванова. Тогава осъдиха мъжа ми на 20 години затвор, от които лежа осем, но никога няма да забравя достойното държание на двете ни най-добри певици. Те го защитиха блестящо на процеса". Това си спомня днес съпругата на създателя на "Златният Орфей“ Генко Генов - Дариана. Повод за думите й са желанието на естрадните ни звезди воглаве с мегазвездата на руската естрада Филип Киркоров да се възроди отново "Златният Орфей".

Реклама

"Най-твърдите скали в процеса срещу Генко бяха те двете. Когато съдията зададе въпроса - какво толкова е направил той за вас, Лили? А тя замълча, погледна го и каза: "Вие знаете ли какво означава в чужда държава, където не знаят името ти, зад гърба ти в журито да стои Генко Генов?". Данчето беше също невероятна в защитата си. Никога няма да забравя тези две жени, винаги ще съм им благодарна", сподели пред "България Днес" Дариана.

Тази година в края на месеца тя и семейството й ще отбележат 91-годишнина от рождението на Генко Генов. Този Чудак, както го наричаха, който създава "Златният орфей" буквално от нищото. "Генко, ти си луд, ние имаме трима композитори, и то не в този жанр, а ти фестивал си тръгнал да правиш". Най-често с тази "мила" реплика му е била отказвана помощ в трудния път към превръщането на Орфея във фестивал №1 в света. Но той е имал мисия и само за няколко години успява да изкачи музикалния форум до най-чаканото събитие дори отвъд Желязната завеса, което през 1972 г. е гледано от над 200 млн. души.

Само си направете сметка колко телевизори е имало по онова време! И точно когато е на върха, Чудака е хвърлен в затвора. Това се случва през 1974 г., малко след сватбата му и новината, че чака дъщеричка. "След решение на 11-ия конгрес на партията да се размаха пръст на интелигенцията започва да се търси популярна личност, да се започне процес и по този начин да се уплашат всички. "В началото го съдят за шпионаж - казва Дариана - и даже искат смъртна присъда, после 20 години затвор, но в крайна сметка лежа осем години и половина за злоупотреби." Като мотив за тази присъда съдът посочил участието нa световни звезди в "Злaтният Opфей", c което cе пpопaгaндиpaли зaпaднaтa култуpa и влияние.

"И зад решетките стана всеобщ любимец - отбелязва Дариана. - Организира хор на затворниците, преподава им уроци по музика и чужди езици, сам учи гръцки. А когато излезе, си дадохме дума, че ще вървим напред. Никога не му споделих разочарованието си от онези приятели, които минаваха на другия тротоар, за да не понесе и този товар в сърцето и в душата си. Слава Богу, с голяма част от естрадните ни звезди си останахме приятели", обясни Дариана.

"Много съм благодарна на Данчето и Лили. Първата ни ожени с Генко, а втората постоянно участваше и взимаше награди от фестивали. А това дали е ходила с фалшиви паспорти на тях? Ами това беше световна практика. Има такива с възрастова граница - обикновено изискването е участниците да са под 30-годишни. И се прави паспорт, с който те подмладяват с 2-3 години. Знам за един такъв на Лили, а Янчо Таков ми е казвал и за втори. След като се прибере в България, Лили веднага ги е връщала. Българският й паспорт обаче никога не е променян. Тя е родена през 1939 г.", хвърля светлина за годините на родната ни прима Дариана.

Малко след като мъжът й излиза от затвора, тя си спомня отново за тежките девет години, когато остава без работа. "Трудно беше. Чак през 1990 г. той получи гражданска и политическа реабилитация, а от 1992 г. възстанови като директор "Златният Орфей". Но само след година си отиде от инфаркт", тъжна е Дариана. След мъжа си тя поема ръководството на фестивала чрез създадената от нея фондация и продължи делото му до 1999 г. Тогава, на последното издание на "Златният Орфей" Министерството на културата учредява специална награда на името на Генко Генов за принос към популярния жанр. С нея награждават големия български певец Емил Димитров. А като председател на фондацията до този момент Дариана е продуцирала 210 български песни и е твърдо решена да възроди "Златният Орфей". "Иван Костов бе един от хората, който спря фестивала, но аз много, много искам той отново да се възроди", сподели още Генова.

Реклама

Идеята за възкресяването му все пак изкристализира само преди няколко дни. На честването на 60-ата годишнина на курорта Слънчев бряг, заваляха предложения от естрадни изпълнители воглаве с Филип Киркоров "Златният Орфей" отново да се възстанови. По темата се изказа и министър Николина Ангелкова. "Желанието ни е да изградим конгресен център на територията на комплекса. И когато това се случи, ще намерим начин да върнем "Златният Орфей", коментира министърката.

"Много ми се иска да й вярвам. Аз не успях да присъствам на това събитие по здравословни причини. На 55-ата годишнина ме поканиха и ме наградиха за усилията, които положихме с мъжа ми. Това много ме зарадва", сподели Генова.

Реклама
Реклама
Реклама