Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7557515 www.bgdnes.bg

Мирис на газ зад кметски разстрел

Десетки съмнителни сделки подписва преди смъртта си управникът на Елин Пелин Янко Янков

Сблъсък на лобита, свързани с газта, са най-вероятната причина за смъртта на кмета на Елен Пелин Янко Янков.

Реклама

Самият управник приживе успява да се превърне в неформален феодал на близката до столицата община, утвърдила се като важен икономически център. В стремежа си да контролира лично всяко важно решение, Янков поема множество ангажименти към влиятелни политико-бизнес лобита и групировки. В немалка част от случаите техните босове са открити врагове, а стремежът на кмета да лавира, за да няма обидени, логично накрая го прави неудобен, спомнят си политици от градчето.

В същия момент самият Янков се радва на подкрепа сред хората в общината. Не се трогва и от множеството преки заплахи, че ще пострада, ако не слуша. Следват опити за омаскаряване чрез фиктивни разследвания и измислени обвинения. Янков отново не се плаши и открито заявява намерението си да спечели нов четиригодишен мандат. Така новината, че се стига до свистене на куршуми, не е особена изненада, спомнят си спецченгета. По думите им "няма новина" и във факта, че килъри и поръчители остават и до днес неразкрити при множеството набъркани в делата на общината мощни бизнесмени, политици и протежирани от тях силови босове.

За самия Янко Янков фаталният девети януари 2007 г. не предвещава нищо лошо. Както почти всяка събота той и съпругата му отиват на пазар в София. Прибират се в ранния следобед с покупки. Около 19:00 часа Янко казва на жена си, че отива да нахрани кокошките в двора, и излиза. Час по-късно съпругата, учудена от дългото му отсъствие, излиза навън и го намира проснат по очи на алеята, облян в кръв. Никой не е чул, нито видял нещо.

При огледа на повиканите криминалисти става ясно, че убиецът е дебнел Янков в тъмнината на двора му. Стрелял е по него в гръб. При аутопсията в тялото на 58-годишния мъж са открити седем куршума от пистолет "Макаров", някои от които са пронизали сърцето му. В главата му няма нито един куршум.

При допълнителния оглед става ясно, че в екзекуцията са участвали двама души. След като ликвидират кмета, те бягат с тъмен на цвят "Опел Корса".

При последвалите разпити се оказва, че свидетели, видели убийството или килърите, няма. Близките на Янков също нямат никаква информация, която да може да хвърли светлина върху убийството. Така за криминалистите остава само да градят десетки версии с надежда по някакво чудо да намерят така нужното им доказателство.

Реклама

В първите дни след екзекуцията полицаи обявиха, че имат десетки заподозрени като потенциални поръчители. От една от водещите се носи силна миризма на газ. При другите като мотиви се сочат апетитите към придобиване на ниски цени в бъдещата индустриална зона. Все области, където контактите с властта са изключително важни. Затова и логично разследването и до днес е до под кривата круша, обясняват запознати.

Интерес в газоснабдяването на Елин Пелин има близкият до ВИС-2 и НДСВ кюстендилски бизнесмен Александър Тасев-Остап. Година преди разстрела на Янков чрез една от фирмите си Остап печели концесия за полагане на тръбите в общината. Твърди се, че интереси към газта в Елин Пелин има и бос от СИК, но след успешно сътрудничество с кмета Тасев успява да грабне договора.

Твърди се, че загубата не е приета спокойно от силовия бос, което го прави потенциален поръчител на убийството. Това не пречи на самия Атанас Тасев да се възползва от смъртта на кмета. Два месеца след екзекуцията той поема контрола над създадената съвместно с общината фирма, която трябва да снабди със синьо гориво града. Радостта на Остап е кратка, защото няколко месеца след това и той самият е разстрелян.

Наред с газта приживе Янко Янков влиза в конфликти с десети мощни бизнесмени покрай съмнителни продажби на общински гори и ниви на ниски цени. По сметки на неговите политическите противници загубите за града от тези продажби надхвърлят 10 млн. лева.

Някои от кметските сделки пропадат след съпротива от местните хора или опозиционни политици. Сред неуспелите да се облажат фигурират роднини на поне трима действащи министри, милиардерът Промод Митал и няколко бизнесмени, натрупали богатство през най-мутренските години на прехода.

Същевременно най-големият публичен конфликт на Янко Янков е по повод опита да се намери място за балите със софийски отпадъци в мина "Чукурово", собственост на Христо Ковачки. Идеята пропада заради съпротива на местното население, която довежда и до сблъсък между гардове на Ковачки и жители на близкото село Габра.

каре 1

Племенникът му разпитван цяла нощ

В опит да демонстрират активност криминалистите стигат и до безумни крайности. Сред първите задържани е племенникът на Янко Янков Димитър. Единствената вина на младия мъж е, че във фаталната нощ на път за работа минава край къщата на чичо си. Виждайки спрялата линейка, племенникът отива да пита какво се е случило. Ченгетата не му позволяват да влезе в къщата и Димитър си тръгва. За беля, колата му е същата марка и близка по цвят с тази, използвана от килърите. Това в очите на полицията го прави заподозрян. Няколко часа по-късно ченгетата издирват и задържат младежа, а колата е конфискувана. След продължил цяла нощ разпит кметският племенник е пуснат, а надеждите, че той е убиецът, пропадат.

Неуспешен опит за замазване

Новината за разстрела на кмета на Елин Пелин предизвиква мощен политически скандал. Опозиционни политици директно обявяват правителството, че няма воля за борба с мафията. В опит да успокоят страстите от МВР обявяват, че мотивите са битови. Намеците, че Янков има любовница, бързо са опровергани.

Ден след убийството шефът на софийската областна полицейска дирекция Стоян Стоянов и директорът на полицията ген. Валентин Петров обявяват, че убийството е дело е непрофесионалист, който е действал в състояние на афект. Той бил стрелял от близко разстояние напосоки, без да се прицелва достатъчно добре.

Седмица по-късно смъртта на Янков ще коства поста на Стоян Стоянов, вътрешният министър Румен Петков ще го уволни заради неразкриване на убийството.

Реклама
Реклама
Реклама