Писателят Петър Андасаров на рождения си ден: Ще чуем как Балкана ни зове за нов живот

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Писателят Петър Андасаров на рождения си ден: Ще чуем как Балкана ни зове за нов живот

Петър Андасаров / Снимка: Пламен КОДРОВ

Плаши ме отсъствието на исторически истини и духовни водачи в учебниците

Кой е той

Роден е на 16 юли 1937 г. в село Елешница, Разложко. Завършва Учителския институт "Св. Иван Рилски" в гр. Станке Димитров в Дупница. От 1971 г. живее и твори в София. Работил е като редактор във в. "Кооперативно село", "Земя", "Народна младеж", завеждал е и редакция "Художествена литература" на издателство "Народна младеж". Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България. Носител на много награди. Женен.

 

- Г-н Андасаров, колко е дълъг пътят от "Андасаровата метафора", която обявява в рецензията си за книгата ви "Слънце между нас" Владимир Свинтила в списание "Септември" през 1980 година, до литературната анкета на Тодор Коруев с вас в последната ви книга "Защото съм такъв"?

- За мен пътят не започва с това съдбовно обявление на Владимир Свинтила, а още от ученическите ми години в прогимназията в родното ми село Елешница. Защото там съм съзрял и изписал първото си метафорично видение. Ще повторя още веднъж случая - учителката ни Старирадева бе ни извела за пореден път на разходка до Чанковата къща, а ние трябваше да наблюдаваме природата и да опишем впечатленията си от видяното и почувстваното. След ден ни върна тетрадките и ме вдигна на черната дъска да прочета своето кратко съчинение. Когато свърших, изречението "В шепите на гората минзухарчетата горяха като запалени свещички и ме хвана страх вятър да не духне - да ги угаси" тя се усмихна, прегърна ме и ми каза, че тия думи са много красиви, да продължа да пиша така интересно. И ме похвали пред целия клас. Слава Богу, че съм я послушал и съм продължил пътя си през всичките следващи години. За да стигна до една от най-успешните си стихосбирки "Слънце между нас", за чиято метафоричност писаха доста литературни критици, но първи Владимир Свинтила изрече съдбовното за мен "В съвременната българска поезия вече съществува Андасарова метафора и аз се радвам, че има такъв поет". С нейната поява получих най-високата оценка на своята поезия, а за метафоричността писаха още няколко от най-активните и известни млади поети. Между тях: Иван Гранитски бе категоричен: "Трудно ще открием в стихосбирката творби, в които да не присъства самородна негова метафора и подчертава, че тя се появява и като духовно спасение, свобода, творчество, социална активност, придобива плът и се разгръща". Николай Петев отбелязва: "В книгата "Слънце между нас" силно развитие има и обемно се разгръща метафоричното мислене". А Златко Тасев изтъква: "Андасаров обогатява значително характерната за него метафоричност и утвърждава трайно основните черти на своя поетически свят."

- Как дойде идеята за литературната анкета на Тодор Коруев с вас "Защото съм такъв"?

- Разказал съм това в предговора си "Моите задължителни думи". Съвсем накратко - няма писател, който приближи ли хоризонта на залеза на своя живот, да не помисли я за спомени, я за документални разкази, за някакъв вид летопис на своя живот и на творчеството си. Така се случи и с мен - сепнах се след едно сериозно здравословно премеждие и реших окончателно да поканя Тодор Коруев да започнем анкетната книга, което отлагахме поне два пъти. Избрах този жанр, защото той е най-динамичен и с възможности за реалистично пътуване през времето, за разкриване на жалоните по житейските и творческите ми пътища. Нямаше кой друг по-майсторски и обемно да проведе анкетата с мен. Той е от водещите журналисти и публицисти, автор на други две анкети и познава най-добре моя живот и творчеството ми. И сега съм абсолютно убеден, че ако книгата ни има успех и е с художествени и фактологически достойнства, дължа на талантливото съавторство с Тодор Коруев.

- Имали сте изключително бедно детство. Как виждате днешните подрастващи?

- След тези мъчни години разбрах, че бедността не е порок, а прекаленото имане и лесните пари развращават човека. Истинската личност се изгражда чрез труда и знанието. Трудно ми е да направя паралел между нашия живот и целите ни и тези на днешните деца и ученици. Времената са различни, условията за живот също, изчезна колективното начало, всеки търси и следва свой път за индивидуално осъществяване или оцеляване. Мен ме плаши отсъствието на народните будители и водачи, на духовните личности от програмите за обучение в училищата и в учебниците. Това е проява на родоотстъпничество и предателство спрямо националната ни историческа памет.

- През годините сте имали много приятели. Колко от тях ви предадоха и как се отнасяте към тях?

- В годините на буйната ни младост човек не подбира много приятелите си, това става по-късно, когато идва време за равносметка. Много от по-периферийните и случайни приятелства се изгубиха във времето. Останаха най-верните ми - Евтим Евтимов, Бог да го прости, Матей Шопкин и още неколцина. Позабравихме се със Сашо Горов, а с грозното си предателство кръст на дългогодишните ни приятелски чувства сложи Коста Радев. Не го мразя, но не е вече драг на сърцето ми, след като направих и отчайващ опит да спася почти братските ни взаимоотношения.

- Помните ли кой поет най-напред ви поздрави за първата ви книга "Нося те в очите си"?

- Този ден никога не ще забравя - получих разписка от градската поща в Станке Димитров, в обемистия плик се оказа сигналният екземпляр на първата ми стихосбирка. Небето потъна в очите ми, гледах и нищо не виждах. След минути вече целувах корицата, която беше прекрасна. С мен бе най-добрият ми приятел, сатирикът Васил Пигов, който пръв ме поздрави. С него я поляхме, както си му е редът. А по телефона възторжено ми я честити нейният редактор, "виновникът" тя да види бял свят - поетът Христо Ганов.

- Заглавието на тази първа ваша поетична рожба е чудесно, как звучи само "Нося те в очите си". Кого носите в очите си днес?

- Заглавието е стих от контекста на краткото интимно (любовно) стихотворение "Епилог" и е съвсем разбираемо, че авторът носи в очите си любим човек или образ. Днес нося всеки миг в очите си всички обичани от мен и близки на сърцето ми хора, земята и небето, между които се роди, расна и продължава да расте животът ми.

- Открили сте много млади писатели. Кои са най-успешните сред тях?

- Имах тази съдбовна възможност като консултант по поезията на в. "Народна младеж", като редактор в отдел "Поезия" и зав.-редакция "Художествена литература" на издателство "Народна младеж". Преминалите през страницата "Смяна" на вестника стигаха по естествен път до ръкопис за първа книга. Най-силните имена днес са Боян Ангелов, който получи високото доверие на своите колеги, избирайки го за председател на Съюза на българските писатели, на Николай Милчев и Димитър Христов, на Васил Сотиров и Мая Панайотова, на Бойко Ламбовски и напусналия ни Тодор Климентов...

- Свързани сте и с първата книга на Маруся Мирчевска, снахата на Тодор Живков. Разкажете за работата ви с този ръкопис, спуснат "отгоре".

- Истината ви казвам - не бяха много спуснатите ни "отгоре" ръкописи. На мен се падна мъчната работа по този на малко известната в литературните среди млада поетеса Маруся Мирчевска, съпруга на Вадимир (Владко) Живков, разглезения син на Тодор Живков. Честно казано, не си позволих "да бъркам" в стиховете на ръкописа. Впрочем имахме само две срещи с Маруся - бе въздържана, убедена в качествата на текстовете си и аз без възражения го подписах за печат. По задължение трябваше да напиша така наречената вътрешна рецензия, която приложих към паспорта на ръкописа. Книгата излезе, не предизвика нито коментари, нито задкулисни одумвания. Главният редактор на в. "Народна младеж" ми се обади един ден по телефона (мисля, че беше Йото Кръстев) и ме помоли да преработя вътрешната си рецензия и я предоставя на вестника. "Предложението" било отгоре. Не пипнах нищо, представих им я, както я бях написал. Пак нямаше отзиви. Междувременно отношенията между Владко и Маруся се бяха сериозно разклатили и един ден получих упрек от "високата къща", че съм хвалил книга, която нямала качества. Маруся Мирчевска не ми се обади изобщо, потъна из пространствата на САЩ.

- Имали сте среща и с Ванга. Разкажете ни за нея.

- Те са няколко, но завинаги остана в сърцето ми първата. Една привечер моят непрежалим приятел Федя Яков ме отведе в къщата й на Рупите. Нямах предварителна цел да ми гледа, още повече в края на всеки ден тя е преуморена и изнервена. Не носех нито захарче, ни някакъв друг нишан. Още щом прекрачихме прага, Федя й каза, че с него е най-добрият му приятел, тя го прекъсна: "Знам, знам, той е другиот ти брат и ке ти остане таков до края!" И се обърна към мен: "Ми ти, бре, оти не пишеш музика, щеше да станеш голем композитор. Ама ке се прочуеш и като поет." Всичко друго, което ми предрече, се случи.

- Били сте и на "оня свят". Какво ви остана от това преживяване?

- Да, бях, след многочасова тежка операция. Беше като в стоцветна приказка с преливащи се и чезнещи пространства, които отварят хоризонта, после извират други хоризонти, които нямат край. И безплътни силуети на образи от икони, които говорят с устните на хоризонта и ти ги чувстваш като в църковен храм. Чух: "Върни се обратно и си довърши несвършеното!" И пространството се удави в огромен цветен смях... Мъдростта от осъзнатия ми живот? Той не трябва в никакъв случай да премине през стомаха, от кухненската маса до двете нули. Животът е всичко в нас и всичко наоколо. Пред нас и далеееече зад нас. Трябва да усещаме с цялата си същност нещата, да гледаме с проникновение, да слушаме всичко през времето, което съдържа нашият живот. При всички случаи да разберем смисъла и красотата му.

- Още ли мислите, че истинският живот непременно преминава през страданието? Винаги ли "за да получиш, трябва да дадеш"?

- Казвал съм - ако животът е само страдание, той не е никакъв живот. Но истинският живот минава непременно през страданието. Защото то пречиства чувствата от наноси и го кара да търси брод към радостта. По-сладко ми е, когато давам! Да - за да получиш, трябва да дадеш. Нали народът ни е казал: "Хвърли зад себе си, за да намериш пред себе си".

- Завърши ли според този безкраен преход на страната ни?

- Какъв преход?! Това е празна дума, измислено понятие, зад които се крият псевдодемократите, разсипчиите на всичкото народно богатство и оглозгали снагата на България в крадливите си и грабливи свои набези. Но аз все пак вярвам, че един ден ще се събудим, ще чуем как ечи Балкана и ни зове за нов, истински живот. Моят български народ ще се въздигне и ще се възроди. Той заслужава хляб, свобода и слава, а не незавидна робска съдба!

- Ще я има ли България?

- Тя е драна като яре, жива са я заравяли, на дръвник главата са й слагали, но духът й е бил винаги по-силен и все е възкръсвала. И пак ще възкръсне, за да дойде денят на възмездието и да поеме по друг, нов път...

Стрелба по автобус с екскурзоводи край град Петра в Йордания

Стрелба по автобус с екскурзоводи край град Петра в Йордания

Неизвестни нападатели откриха стрелба по автобус с екскурзоводи близо до дрения град Петра в Йордания - много популярна туристическа забележителност, предаде Ройтерс, като се позова на йорданската информационна агенция Амон. Автобусът, който е собственост на местните власти, е подстрадал, но няма ранени,

Тигър нападна 2-годишно в Тайланд, детето е в болница

Тигър нападна 2-годишно в Тайланд, детето е в болница

Двегодишно израелско момиченце е било нападнато от тигър на тайландския остров Ко Самуи, след като голямата котка неочаквано успяла да се откъсне от дресьора си в зоопарка Космой, съобщи Би Би Си. Според вестник „Таймс” в Израел, младото момиче, което е оставено със "сериозни рани" по лицето, в момента е в "стабилно" състояние, предава БГНЕС.

При ядрения инцидент в Русия вероятно е
имало две експлозии

При ядрения инцидент в Русия вероятно е имало две експлозии

Експлозията, отнела живота на петима руски учени по време на изпитание на ракетен двигател по-рано този месец, е била последвана от втори взрив два часа по-късно, вероятния източник на последвалото повишаване на радиацията.Това заяви норвежката изследователска фондация Норсар, цитирана от Ройтерс и БТА

Бразилия праща армията да се бори с големите пожари в Амазония

Бразилия праща армията да се бори с големите пожари в Амазония

Бразилия изпраща армията да се бори с големите пожари в Амазония. Под натиска на международната общност президентът Жаир Болсонаро издаде указ да бъдат пратени войници в природните паркове, индианските резервати и някои гранични райони на огромната гора. Междувременно протести в няколко държави критикуваха бездействието на властта в Бразилия,

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Шефът на "Канарите"
плаща хиляди на икона

Шефът на "Канарите" плаща хиляди на икона

Атанас Стоев дал обет преди 39 години Хиляди левове е дарил на бачковската чудотворна икона на Пресвета Богородица лидерът и основател на оркестър "Канарите" Атанас Стоев! Музикантът дава обет преди четири десетилетия, че всяка година ще свири в Бачково и със събраните средства ще подпомага съхранението на светинята.

Тотомилионерът от Перник 
жени сина си Жоро

Тотомилионерът от Перник жени сина си Жоро

Перник тръпне в очакване на светско събитие №1 в града за годината! Тотомилионерът Росен Русимов жени големия си син Жоро за красивата Джули. Квартал "Монте Карло" ще похарчи своя най-търсен ерген в събота, 24 август, със сватба, за която дълго ще се пише и говори, разкриват организаторите на тържеството.

Кървави заплахи преди боя на "Герена"

Кървави заплахи преди боя на "Герена"

Пребитият служител на "Левски" Цветан Вълчев е получавал заплахи отдавна, научи "България Днес". Те са били отправени от определена фенска групировка заради работата му в клуба. Първите подобни атаки към него са отпреди повече от година и половина, когато собственик беше Спас Русев. В основата са продажбата на рекламни продукти на "Левски".

Горещи спасителки на плажа!

Горещи спасителки на плажа!

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Детето издъхнало от тежка черепно-мозъчна травма С камък е смазал главата на малката Кристин жестокият килър Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря. От жестоките удари мозъкът на детето буквално е станал на пихтия. Счупени са били почти всичките й ребра, имала е тежки разкъсвания. Тези смразяващи кръвта детайли станаха ясни от резултатите от

Призрак пази имането на Вълчан войвода

Призрак пази имането на Вълчан войвода

В родното му село Осеновлаг! Проклятие тегне над заровените жълтици Призрак без глава пази имането на Вълчан войвода край родното му село Осеновлаг. Това разказаха пред "България Днес" местни жители по време на събора в чест на легендарния хайдутин. Малкото населено място е сгушено под връх Козница в Ржана планина,

Демби осъден да плаща за превоз

Демби осъден да плаща за превоз

С присъда заради неизпълнен договор се е уредила фирма на героя от ъндърграунда Димитър Вучев-Демби, показа проверка на "България Днес". С решение на Пловдивския районен съд Демби се задължава да изплати принудително 5398,09 лева главница заедно с натрупаните лихви и съдебни разноски за още над хиляда лева на местно транспортно дружество.

Най-коментирани

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева за непрани дамски гащи

10 лева броят фетишисти, за да си купят носени и непрани дамски гащи. Ароматният бизнес набира популярност в платформите за онлайн търговия, а скандалните обяви зачестяват през последните месеци. "Гащичките ми са напоени със соковете ми и са с неустоимо възбуждащ аромат", гласи една от най-провокативните реклами,

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

След ухапване от комар! Обезобразяват дете в Червен бряг

3-годишната Евелин с тежка инфекция и изгаряния Тежка инфекция и изгаряния получава дете след ухапване от комар в Червен бряг, научи "България Днес"! Част от кожата на лявата ръка на малката Евелин почти липсва. Майката на 3-годишното момиченце обвинява лекарите в Червен бряг в некомпетентност. Историята е от началото на месеца.

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумират Дилинджър, предаден от Анна Акълиева

Ексхумация на тялото на легендарния банков обирждия Джон Дилинджър ще бъде направена през септември. Трупът му ще бъде изровен, за да се установи неговата самоличност. Гангстерът е направен на решето през 1934 г., след като влюбената в него българка Анна Акълиева го предава. До ден днешен се носят легенди за истината около смъртта му.

Химическата кастрация спира педофила

Химическата кастрация спира педофила

Химическата кастрация като наказание за сексуално насилие и педофилия стана обсъждана тема през последните дни. След бруталното убийство и блудство над 7-годишната Кристин от 21-годишния Мартин Трифонов в сливенското село Сотиря от ВМРО предложиха и у нас химическата кастрация да бъде наказание за извергите.

Капитанката на националките Дора Рангелова: Шиникова узря за големия тенис

Капитанката на националките Дора Рангелова: Шиникова узря за големия тенис

Впечатлена съм от нейната борбеност и целеустременост "Изабелла Шиникова узря за голеия тенис", обяви капитанът на женския национален отбор по тенис Дора Рангелова. Българката направи изключителен обрат срещу 104-ата в света Аранча Рус (Хол) след 1:6, 6:4, 6:1 в I кръг от квалификациите на Откритото първенство на САЩ. Двубоят продължи 1.41 ч.

Николета Лозанова и сестра й се препичат по монокини

Николета Лозанова и сестра й се препичат по монокини

Николета Лозанова сподели провокативен кадър със сестра си в инстаграм. Двете са се излегнали по монокини край басейн в популярен комплекс. Само за 4 часа снимката събра над 18 000

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Изродът Мартин млатил Криси с камък в главата

Детето издъхнало от тежка черепно-мозъчна травма С камък е смазал главата на малката Кристин жестокият килър Мартин Трифонов от сливенското село Сотиря. От жестоките удари мозъкът на детето буквално е станал на пихтия. Счупени са били почти всичките й ребра, имала е тежки разкъсвания. Тези смразяващи кръвта детайли станаха ясни от резултатите от

Горещи спасителки на плажа!

Горещи спасителки на плажа!

Дениз и Елица са секси морските патрули на "България Днес" Снимки: Ивайло ПЕТРОВ www.ivaylopetrovphotography.eu Черната и русата! Не една, а две горещи спасителки на плажа бдят за спокойствието на народа. И особено за мъжката част. Дениз Хайрула и Елица Младенова са секси морските патрули на "България Днес",

Тотомилионерът от Перник 
жени сина си Жоро

Тотомилионерът от Перник жени сина си Жоро

Перник тръпне в очакване на светско събитие №1 в града за годината! Тотомилионерът Росен Русимов жени големия си син Жоро за красивата Джули. Квартал "Монте Карло" ще похарчи своя най-търсен ерген в събота, 24 август, със сватба, за която дълго ще се пише и говори, разкриват организаторите на тържеството.

Новият филм за Джеймс Бонд ще се казва
"Няма време да умра"

Новият филм за Джеймс Бонд ще се казва "Няма време да умра"

25-ият филм за Джеймс Бонд ще е озаглавен "Няма време да умра", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА. Продуцентите уточниха, че филмът ще се появи по екраните във Великобритания на 3 април следващата година и в САЩ на 8 април. В новия филм на режисьора Кари Фукунага ролята на шпионина на Нейно Величество отново се изпълнява от

Галерия: Как световните лидери пристигнаха за срещата на Г-7 в Биариц

Галерия: Как световните лидери пристигнаха за срещата на Г-7 в Биариц

Германският канцлер Ангела Меркел пристигна в събота във френския Биариц на срещата на върха на Г7, предава TACC, цитирана от "Фокус". Преди откриването на форума тя ще проведе двустранни разговори с френския президент Еманюел Макрон, съобщиха от германското правителство пред репортери. Възможно е канцлерът и президентът преди всичко да обсъдят

При ядрения инцидент в Русия вероятно е
имало две експлозии

При ядрения инцидент в Русия вероятно е имало две експлозии

Експлозията, отнела живота на петима руски учени по време на изпитание на ракетен двигател по-рано този месец, е била последвана от втори взрив два часа по-късно, вероятния източник на последвалото повишаване на радиацията.Това заяви норвежката изследователска фондация Норсар, цитирана от Ройтерс и БТА

Шиникова отпадна на US Open

Шиникова отпадна на US Open

Изабелла Шиникова загуби срещата си в третия кръг на квалификациите преди Откритото първенство по тенис на САЩ. Българката падна с 1:6, 3:6 срещу Ана Богдан, предаде БНР. Румънката, заемаща 147-мо място в световната ранглиста, постигна общо пет пробива срещу само един в полза на 27-годишната софиянка в срещата, която продължи едва 53 минути.

Сицилианска примка за свити 30 бона

Сицилианска примка за свити 30 бона

Бизнесмен и приятелката му оковани с железа и изхвърлени живи в река Камчия заради дълг към Краля на скрапа Невърнат дълг от едва 30 хиляди лева става причина за отвличане и последвало жестоко убийство в стила на италианската мафия на бизнесмена Венцислав Евтимов и неговата секретарка и интимна приятелка Димитринка Пекова.

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

"Форбс": За втора година Скарлет Йохансон е най-скъпо платената актриса в света

Американската кинозвезда Скарлет Йохансон и тази година остава най-скъпо платената актриса в света, според публикуваната в сряда класацията на сп. "Форбс", предаде Франс прес. Неравенствата в заплащането на актьорите и актрисите обаче се запазват в полза на мъжете: въпреки спечелените 56 милиона долара (от юни 2018 до юни 2019 г.

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Проверяват шивашки цехове за жертвите край Негован

Убитите нямат роднинска връзка Откритите дрехи в бидоните са евтини, произведени са преди 4-5 години Шивашки цехове и пазари са на мушката на криминалисти, разследващи двата разчленени трупа край Негован, научи "България Днес". Вече седмица от полицията не могат да разкрият самоличността на телата, намерени натъпкани в бидони край водоема на

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж съсече жена си в Петрич със секира

Мъж наръга жена в Петрич. Инцидентът стана днес около обяд в дома на семействотo. При битов скандал съпругът съсякъл със секира жена си в областта на гръдния кош и ръката, съобщи "Струма". Тя е транспортирана с линейка до приемния блок на петричката болница в много тежко състояние. Пострадалата е Невена Т. на 41 години. На място има полиция.

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Нищят Миню Стайков за фиктивен износ на брашно

Тирове със стоки минавали границата само на хартия заради схеми с ДДС Дело за митнически далавери през ГКПП "Кардам" от 2009 г. изискано от спецобвинението Далавери с фиктивен износ на зърно и брашно през ГКПП "Кардам" отпреди 10 години се нищят по делото срещу Миню Стайков! Към разследването срещу алкохолния бос за данъчни престъпления е изискан

Дядо Влайчо оцелява под метеорит

Дядо Влайчо оцелява под метеорит

Взривява се в двора на комшия в родното му село Пророкът дядо Влайчо оцелява под метеорит, който прелита над главата му и се взривява над него. Това се случва в родното му село Коньово, Новозагорско, и е отразено в доклади на учени. Случката се разиграва малко повече от 2 часа след полунощ на 26 май 1931 година. Пада се вторник, небето е ясно.

Елизабета отряза Бриаторе

Елизабета отряза Бриаторе

Бившият шеф на тима от Формула 1 "Бенетон" Флавио Бриаторе бе жестоко отрязан от Елизабета Грегорачи. Красавицата няма никакво намерение да се събира с него въпреки затоплянето в отношенията им. Красивата моделка отново е сама. Тя се раздели с последния си приятел Франческо Бетуци. В последно време Елизабета и Флавио често могат бъдат забелязани