Писателят Петър Андасаров на рождения си ден: Ще чуем как Балкана ни зове за нов живот

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Писателят Петър Андасаров на рождения си ден: Ще чуем как Балкана ни зове за нов живот

Петър Андасаров / Снимка: Пламен КОДРОВ

Плаши ме отсъствието на исторически истини и духовни водачи в учебниците

Кой е той

Роден е на 16 юли 1937 г. в село Елешница, Разложко. Завършва Учителския институт "Св. Иван Рилски" в гр. Станке Димитров в Дупница. От 1971 г. живее и твори в София. Работил е като редактор във в. "Кооперативно село", "Земя", "Народна младеж", завеждал е и редакция "Художествена литература" на издателство "Народна младеж". Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските писатели и Съюза на преводачите в България. Носител на много награди. Женен.

 

- Г-н Андасаров, колко е дълъг пътят от "Андасаровата метафора", която обявява в рецензията си за книгата ви "Слънце между нас" Владимир Свинтила в списание "Септември" през 1980 година, до литературната анкета на Тодор Коруев с вас в последната ви книга "Защото съм такъв"?

- За мен пътят не започва с това съдбовно обявление на Владимир Свинтила, а още от ученическите ми години в прогимназията в родното ми село Елешница. Защото там съм съзрял и изписал първото си метафорично видение. Ще повторя още веднъж случая - учителката ни Старирадева бе ни извела за пореден път на разходка до Чанковата къща, а ние трябваше да наблюдаваме природата и да опишем впечатленията си от видяното и почувстваното. След ден ни върна тетрадките и ме вдигна на черната дъска да прочета своето кратко съчинение. Когато свърших, изречението "В шепите на гората минзухарчетата горяха като запалени свещички и ме хвана страх вятър да не духне - да ги угаси" тя се усмихна, прегърна ме и ми каза, че тия думи са много красиви, да продължа да пиша така интересно. И ме похвали пред целия клас. Слава Богу, че съм я послушал и съм продължил пътя си през всичките следващи години. За да стигна до една от най-успешните си стихосбирки "Слънце между нас", за чиято метафоричност писаха доста литературни критици, но първи Владимир Свинтила изрече съдбовното за мен "В съвременната българска поезия вече съществува Андасарова метафора и аз се радвам, че има такъв поет". С нейната поява получих най-високата оценка на своята поезия, а за метафоричността писаха още няколко от най-активните и известни млади поети. Между тях: Иван Гранитски бе категоричен: "Трудно ще открием в стихосбирката творби, в които да не присъства самородна негова метафора и подчертава, че тя се появява и като духовно спасение, свобода, творчество, социална активност, придобива плът и се разгръща". Николай Петев отбелязва: "В книгата "Слънце между нас" силно развитие има и обемно се разгръща метафоричното мислене". А Златко Тасев изтъква: "Андасаров обогатява значително характерната за него метафоричност и утвърждава трайно основните черти на своя поетически свят."

- Как дойде идеята за литературната анкета на Тодор Коруев с вас "Защото съм такъв"?

- Разказал съм това в предговора си "Моите задължителни думи". Съвсем накратко - няма писател, който приближи ли хоризонта на залеза на своя живот, да не помисли я за спомени, я за документални разкази, за някакъв вид летопис на своя живот и на творчеството си. Така се случи и с мен - сепнах се след едно сериозно здравословно премеждие и реших окончателно да поканя Тодор Коруев да започнем анкетната книга, което отлагахме поне два пъти. Избрах този жанр, защото той е най-динамичен и с възможности за реалистично пътуване през времето, за разкриване на жалоните по житейските и творческите ми пътища. Нямаше кой друг по-майсторски и обемно да проведе анкетата с мен. Той е от водещите журналисти и публицисти, автор на други две анкети и познава най-добре моя живот и творчеството ми. И сега съм абсолютно убеден, че ако книгата ни има успех и е с художествени и фактологически достойнства, дължа на талантливото съавторство с Тодор Коруев.

- Имали сте изключително бедно детство. Как виждате днешните подрастващи?

- След тези мъчни години разбрах, че бедността не е порок, а прекаленото имане и лесните пари развращават човека. Истинската личност се изгражда чрез труда и знанието. Трудно ми е да направя паралел между нашия живот и целите ни и тези на днешните деца и ученици. Времената са различни, условията за живот също, изчезна колективното начало, всеки търси и следва свой път за индивидуално осъществяване или оцеляване. Мен ме плаши отсъствието на народните будители и водачи, на духовните личности от програмите за обучение в училищата и в учебниците. Това е проява на родоотстъпничество и предателство спрямо националната ни историческа памет.

- През годините сте имали много приятели. Колко от тях ви предадоха и как се отнасяте към тях?

- В годините на буйната ни младост човек не подбира много приятелите си, това става по-късно, когато идва време за равносметка. Много от по-периферийните и случайни приятелства се изгубиха във времето. Останаха най-верните ми - Евтим Евтимов, Бог да го прости, Матей Шопкин и още неколцина. Позабравихме се със Сашо Горов, а с грозното си предателство кръст на дългогодишните ни приятелски чувства сложи Коста Радев. Не го мразя, но не е вече драг на сърцето ми, след като направих и отчайващ опит да спася почти братските ни взаимоотношения.

- Помните ли кой поет най-напред ви поздрави за първата ви книга "Нося те в очите си"?

- Този ден никога не ще забравя - получих разписка от градската поща в Станке Димитров, в обемистия плик се оказа сигналният екземпляр на първата ми стихосбирка. Небето потъна в очите ми, гледах и нищо не виждах. След минути вече целувах корицата, която беше прекрасна. С мен бе най-добрият ми приятел, сатирикът Васил Пигов, който пръв ме поздрави. С него я поляхме, както си му е редът. А по телефона възторжено ми я честити нейният редактор, "виновникът" тя да види бял свят - поетът Христо Ганов.

- Заглавието на тази първа ваша поетична рожба е чудесно, как звучи само "Нося те в очите си". Кого носите в очите си днес?

- Заглавието е стих от контекста на краткото интимно (любовно) стихотворение "Епилог" и е съвсем разбираемо, че авторът носи в очите си любим човек или образ. Днес нося всеки миг в очите си всички обичани от мен и близки на сърцето ми хора, земята и небето, между които се роди, расна и продължава да расте животът ми.

- Открили сте много млади писатели. Кои са най-успешните сред тях?

- Имах тази съдбовна възможност като консултант по поезията на в. "Народна младеж", като редактор в отдел "Поезия" и зав.-редакция "Художествена литература" на издателство "Народна младеж". Преминалите през страницата "Смяна" на вестника стигаха по естествен път до ръкопис за първа книга. Най-силните имена днес са Боян Ангелов, който получи високото доверие на своите колеги, избирайки го за председател на Съюза на българските писатели, на Николай Милчев и Димитър Христов, на Васил Сотиров и Мая Панайотова, на Бойко Ламбовски и напусналия ни Тодор Климентов...

- Свързани сте и с първата книга на Маруся Мирчевска, снахата на Тодор Живков. Разкажете за работата ви с този ръкопис, спуснат "отгоре".

- Истината ви казвам - не бяха много спуснатите ни "отгоре" ръкописи. На мен се падна мъчната работа по този на малко известната в литературните среди млада поетеса Маруся Мирчевска, съпруга на Вадимир (Владко) Живков, разглезения син на Тодор Живков. Честно казано, не си позволих "да бъркам" в стиховете на ръкописа. Впрочем имахме само две срещи с Маруся - бе въздържана, убедена в качествата на текстовете си и аз без възражения го подписах за печат. По задължение трябваше да напиша така наречената вътрешна рецензия, която приложих към паспорта на ръкописа. Книгата излезе, не предизвика нито коментари, нито задкулисни одумвания. Главният редактор на в. "Народна младеж" ми се обади един ден по телефона (мисля, че беше Йото Кръстев) и ме помоли да преработя вътрешната си рецензия и я предоставя на вестника. "Предложението" било отгоре. Не пипнах нищо, представих им я, както я бях написал. Пак нямаше отзиви. Междувременно отношенията между Владко и Маруся се бяха сериозно разклатили и един ден получих упрек от "високата къща", че съм хвалил книга, която нямала качества. Маруся Мирчевска не ми се обади изобщо, потъна из пространствата на САЩ.

- Имали сте среща и с Ванга. Разкажете ни за нея.

- Те са няколко, но завинаги остана в сърцето ми първата. Една привечер моят непрежалим приятел Федя Яков ме отведе в къщата й на Рупите. Нямах предварителна цел да ми гледа, още повече в края на всеки ден тя е преуморена и изнервена. Не носех нито захарче, ни някакъв друг нишан. Още щом прекрачихме прага, Федя й каза, че с него е най-добрият му приятел, тя го прекъсна: "Знам, знам, той е другиот ти брат и ке ти остане таков до края!" И се обърна към мен: "Ми ти, бре, оти не пишеш музика, щеше да станеш голем композитор. Ама ке се прочуеш и като поет." Всичко друго, което ми предрече, се случи.

- Били сте и на "оня свят". Какво ви остана от това преживяване?

- Да, бях, след многочасова тежка операция. Беше като в стоцветна приказка с преливащи се и чезнещи пространства, които отварят хоризонта, после извират други хоризонти, които нямат край. И безплътни силуети на образи от икони, които говорят с устните на хоризонта и ти ги чувстваш като в църковен храм. Чух: "Върни се обратно и си довърши несвършеното!" И пространството се удави в огромен цветен смях... Мъдростта от осъзнатия ми живот? Той не трябва в никакъв случай да премине през стомаха, от кухненската маса до двете нули. Животът е всичко в нас и всичко наоколо. Пред нас и далеееече зад нас. Трябва да усещаме с цялата си същност нещата, да гледаме с проникновение, да слушаме всичко през времето, което съдържа нашият живот. При всички случаи да разберем смисъла и красотата му.

- Още ли мислите, че истинският живот непременно преминава през страданието? Винаги ли "за да получиш, трябва да дадеш"?

- Казвал съм - ако животът е само страдание, той не е никакъв живот. Но истинският живот минава непременно през страданието. Защото то пречиства чувствата от наноси и го кара да търси брод към радостта. По-сладко ми е, когато давам! Да - за да получиш, трябва да дадеш. Нали народът ни е казал: "Хвърли зад себе си, за да намериш пред себе си".

- Завърши ли според този безкраен преход на страната ни?

- Какъв преход?! Това е празна дума, измислено понятие, зад които се крият псевдодемократите, разсипчиите на всичкото народно богатство и оглозгали снагата на България в крадливите си и грабливи свои набези. Но аз все пак вярвам, че един ден ще се събудим, ще чуем как ечи Балкана и ни зове за нов, истински живот. Моят български народ ще се въздигне и ще се възроди. Той заслужава хляб, свобода и слава, а не незавидна робска съдба!

- Ще я има ли България?

- Тя е драна като яре, жива са я заравяли, на дръвник главата са й слагали, но духът й е бил винаги по-силен и все е възкръсвала. И пак ще възкръсне, за да дойде денят на възмездието и да поеме по друг, нов път...

Избор на компания за автокаско

Избор на компания за автокаско

Застраховка “Автокаско” е незадължителна, но определено би ви била от полза при настъпили неприятни ситуации и не бива да я подценявате. При нея, в случай на инцидент със застрахованото автомобилно средство, застрахователната компания има за задача да покрие щетите. Ако вашата полица покрива настъпилия риск, то вие може да бъдете спокойни

Нашествие на скакалци обрича на глад Етиопия, Кения и Сомалия (Видео)

Нашествие на скакалци обрича на глад Етиопия, Кения и Сомалия (Видео)

Нашествие от скакалци заплашва да обрече на глад населението на Етиопия, Кения и Сомалия, предупреждава ООН. Кадри показват рояци от скакалци, които унищожават големи площи с реколта в Източна Африка, предаде "Би Ти Ви". Според експертите това е най-лошото нашествие на насекоми през последния четвърт век

Ревизоро слага ред при боклуците

Ревизоро слага ред при боклуците

Екоминистърът затяга контрола по границите, легалният рециклиращ бизнес го подкрепя за мерките За да не се превърне България в сметището на Европа, новият министър на околната среда и водите Емил Димитров обеща нова система, която да затегне мерките за внос на боклук. На среща с шефове на асоциации и на фирми от рециклиращата индустрия Ревизоро

Боен петел уби човек

Боен петел уби човек

Мъж почина, след като беше пронизан от острие, завързано за петел, преди бой с птици в Индия, съобщиха ДПА и БТА. Инцидентът привлече вниманието към боевете с петли, които продължават масово в Индия, въпреки забраната им. Жертвата е 53-годишният Сарипали Венкатесвара Рао. Той е държал петела преди мача в село Прагадаварам миналата седмица

Мнения

Споделете

CAPTCHA изображение

Най-четени

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

Топизмамникът Емил Коен възкръсва

"Това са пълни глупости. Убедени сме, че смъртта му е инсценирана, за да се измъкне с парите ни", нервно коментираха на 25 юни 2007 г. пред медиите известни родни бизнесмени. Повод за изявленията им е новината за смъртта на подвизаващия се с две самоличности като Емил Коен и Емил Бояджиев скандален бизнесмен и шеф на баскетболния ЦСКА

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с огромен товар

Големият кораб с много товар. Така коментираха столичани, извръщайки се вчера след естрадната легенда Силвия Кацарова на улицата. Топпапараците на "България Днес" изловиха изпълнителката на "Големият кораб", натоварена като танкер с покупки в няколко торби през рамо. Легендата дори успяваше и да урежда делови ангажименти по телефона

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Журналистка е най-красивата баба (Видео)

Дори и на години, българките са най-красиви Лили АНГЕЛОВА Най-красивите баби в света са българки! Това са Силвия Домозетска и Стефи Стаменова. Силвия е журналист, продуцент и водещ на радио- и тв програми в Благоевград, на 51 години, а Стефи се окичи с лентата Мисис Баба на Балканите. "Щастлива съм с титлата

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Наско и Ицо избиват шараните в Америка

Рибите ми помогнаха да се издигна в съдийството, казва кумът на Камата - Атанас Узунов Футболната легенда Христо Стоичков е станал специалист в улова на шарани в Америка. Това разкри неговият кум - бившият футболен съдия Атанас Узунов, който тези дни отпразнува своя имен ден. 64-годишният топрефер е общински съветник в Пловдив

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Студът не плаши Кадиев

Студът не плаши Кадиев

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Най-коментирани

Цветана Манева сама си пазарува

Цветана Манева сама си пазарува

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Москов опъва нервите на МВР

Москов опъва нервите на МВР

Бившият министър и настоящ партиен лидер Петър Москов опъна здраво нервите на МВР. Десният водач паркира безцеремонно джипа си под носа на институцията, точно на забранения ъгъл на улицата, видяха топпапараците на "България Днес". Ексздравният шеф не се притесни от близкото присъствие на куп униформени и хукна да си купува храна за вкъщи

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

Росица Кирилова открила Мара Отварачката

"Никога няма да забравя жеста на Роси Кирилова, с чиято помощ станах звезда. Тогава тя бе звезда, а аз - едно момиченце на осем години, което обичаше да пее песни на Лили Иванова. Росица Кирилова всъщност бе човекът, който ме откри." Това споделя с днешна дата фолкпевицата Мария. "Всеки Божи ден изнасях концерт пред приятелки на майка ми"

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Развратно шоу в Студентски град (Видео)

Гигантски гърди и сочни дупета се друснаха на футболния терен. Не става въпрос за дерби мач от родното изстрадало първенство, а за развратно еротично шоу в Студентски град в столицата. В търсене на повече клиентела заведенията в меката на нощния живот са готови на всякакви прийоми. И вероятно така се заражда идеята полуголи момичета да показват

18,6 млн. за "Левски" на година

18,6 млн. за "Левски" на година

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

Сърчаджиева пише пиеса за Ласкин

„Искам да направя нещо много искрено и честно. Искам да изляза на сцената такава, каквато съм. Да изляза и да разкрия душата си. Искам през 2020 г. да се събера и да го направя и да разкажа моята история такава, каквато е. Искам да разкажа за любовта ни с Иван Ласкин. Може би това ще е моноспектакъл

Глиган убиец разпори ловец

Глиган убиец разпори ловец

Ужас в Родопите Ахмед от Черноочене едва оцелява след атаката на разярения звяр Разярен глиган убиец разпори и едва не прати на оня свят ловец. Ужасяващата случка се разиграва по време на лов в Родопите, разказаха очевидци. Нерезът от доста време имал славата на най-свирепия в района на Кърджалийско, преди да бъде повален

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

Коцето в самолетна драма

Коцето в самолетна драма

В самолетна драма попадна Константин на връщане от почивката си в Тайланд. Певецът сподели кадри, на които пътник в самолета става от мястото си и започва да се моли. Коцето възмутен заснема молитвата на мюслюлманина и казва "Дано не е камикадзе". Надяваме се купонджията да пристигне жив и здрав у нас и да продължи да радва феновете

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камера снима мнимата баба Люба да тегли половин милион

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Обявиха грипна епидемия и грипна ваканция в София

Обявиха грипна епидемия и грипна ваканция в София

Столична РЗИ обявява грипна епидемия на територията на област София-град от понеделник, 27 януари. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването. От днес, 24 януари, Регионална здравна инспекция – Велико Търново обявява грипна епидемия на територията на област Велико Търново. Регионална здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга разваля прокобата над "Левски"

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански

18,6 млн. за "Левски" на година

18,6 млн. за "Левски" на година

"Левски" няма как да съществува без финансовата подкрепа на собственика Васил Божков. Поне на този етап. Причината е, че издръжката на клуба е най-малко 18,6 млн. лева на година. "Към днешна дата санитарният минимум „Левски" да съществува е не по-малко от 1 550 000 лв. на месец - заяви изпълнителният директор Павел Колев

Момче загина при верижна катастрофа между три трамвая в София, 10 са ранени

Момче загина при верижна катастрофа между три трамвая в София, 10 са ранени

Сигнал за верижна катастрофа между три трамвайни мотриси в района на жк “Дружба“, бул. „Искърско шосе“ е подаден днес към 11.30 часа. Това съобщиха от МВР. По първоначални данни е загинало момче, пресичало в този момент релсите на ул. Искърско шосе“. В болнично заведение за преглед са откарани десет пътници от последната мотриса

Студът не плаши Кадиев

Студът не плаши Кадиев

Нито студ, нито минусови температури могат да изплашат артистът Александър Кадиев. Вечно усмихнат и зареден с настроение и шеги, водещият на "Преди обед" излезе да изпуши цигара пред сградата на БТВ. Добре екипиран и отнесен в разговор с колега, Сашо дръпна фаса и с бърза крачка се отправи обратно в пределите на телевизията

Майката на самоубилото се момче в двора на гимназия в Русе с трогващо послание

Майката на самоубилото се момче в двора на гимназия в Русе с трогващо послание

"Никой родител не може да се подготви за такава трагедия… и не трябва… Да надживееш детето си…". Така започва постът на Дани Колева, майка на ученика, който се самоуби преди дни в двора на Английската гимназия в Русе. Ето и цялото й послание:  „Благодаря на Вики за 15-те години които ни подари и сподели с нас

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Мис Силикон влезе в "Откраднат живот"

Боряна Миткова се похвали с нови, двойно по-големи гърди Еротичен модел с огромен бюст влиза в хитовия сериал "Откраднат живот". Това е Мис Силикон 2016 Боряна Миткова. Сексапилната брюнетка за първи път се снима във филмова лента. Боряна ще играе бившата любовница на богат мъж. Появата й ще бъде във втори епизод на новия сезон

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

15 години затвор за главния машинист в Хитрино, 10 за помощника му

Шуменският окръжен съд произнесе присъдата по делото срещу двамата машинисти, обвинени за трагедията в Хитрино през 2016 година. Главният машинист на влака Димитър Михнев получи 15 години затвор, а неговият помощник машинист – 10 г. Ще излежават наказанията си при първоначален общ режим, съобщава NOVA

Певицата Алиша Кийс оповести първото си турне
от 7 години

Певицата Алиша Кийс оповести първото си турне от 7 години

Ритъм енд блус и соул певицата Алиша Кийс оповести първото си голямо турне от седем години в подкрепа на предстоящия си нов албум, съобщи Контактмюзик. Седмият студиен диск на 38-годишната изпълнителка, озаглавен "Alicia", ще се появи на глобалния музикален пазар на 20 март, предава БТА. Турнето на Алиша Кийс в Европа и Северна Америка ще започне