Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7563966 www.bgdnes.bg

Чумави прасета разораха Рожен

Смолянско в паника заради набези на глигани

Губернаторът: Проверяваме багажа и колите на туристите

Чумави прасета разораха поляните, на които ще се проведе от този петък Роженският събор. В такава паника изпадна вчера цяла Смолянска област, след като организаторите на фолклорната проява сигнализираха, че диви глигани са изрили огромна площ.

Заради паниката по африканската чума и набезите на дивите свине населението в областта е притеснено. Причината е, че животните може да са заразени, като освен чума дивите прасета пренасят и трихинелоза.

Реклама

"Всяка вечер диви прасета ровят по ливадите. В момента е забранен ловът и нищо не можем да направим по този въпрос. Вкарали сме техника да заглажда терена", разказа за проблема изпълнителният директор на сдружение "Рожен - наследство в бъдещето" Симеон Караколев. Въпреки че отрекоха да има опасност за туристите и гостите, които ще посетят събора, из Смолянско се заговори, че може да има отлив на туристи.

Кметът на Смолян Николай Мелемов увери, че страхът на хората е неуместен, а съборът на Рожен ще се състои, и то в огромни мащаби. Половин милион души се очаква да посетят тридневното фолклорно събитие на поляните. "Рожен ще е България, България ще е Рожен през идните дни", увери управникът на града.

За да успокои истерията, областният управител на Смолян Недялко Славов вчера разпореди крути мерки за справяне с африканската чума. Губернаторът нареди проверка на колите и багажите на всички туристи.

"Областна дирекция по безопасност на храните, МВР и митническо бюро Смолян трябва да извършват проверка на транспортните средства и личния багаж на пътниците, влизащи на територията на област Смолян", гласи заповедта на Славов. Губернаторът цели да ограничи вноса на нерегистрирано месо или незаконния превоз на свине в багажниците от уплашени стопани. Властите и вчера продължиха кампанията по евтаназиране на заразени из цялата страна чумави прасета. Междувременно ветеринари алармираха, че след евтаназирането загробването на мъртвите животни може да доведе до опасни последици.

"При загробване на прасета от големите свинекомплекси има вероятност да се стигне до екокатастрофа за страната. Ще се замърсят почвите и подпочвените води. Няма кой, как и по какъв начин да унищожи тези животни. Трябва да се копае и те да се загробват", обяви д-р Румен Караманов.

Реклама
Реклама
Реклама