Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7567594 www.bgdnes.bg

Хакерът Кристиян се върна на работа

Само ден след като беше пуснат от килията

ИТ специалистът твърди, че е невинен, на свобода може да открие виновника

Компютърният спец Кристиян Бойков се върна на работа часове след като напусна килията, научи "България Днес". Шефовете на 20-годишния експерт по киберсигурност са му предложили да си почива след проблемите с Темида, но той се запънал, че иска да работи в офиса и да си движи проектите. Успял да ги убеди, защото изглеждал повече от добре. По всяка вероятност му се е наложило да седне пред друг компютър, защото техниката, с която боравел, е иззета от ченгетата.

Късно в четвъртък Крис изненадващо беше освободен от следствения арест, след като Софийската градска прокуратура му промени обвинението в по-леко и го пусна срещу най-леката мярка - подписка. Преди това той прекара два дни в гнусната килия, а според защитата е бил притискан да си признае и е разпитван без адвокат. Неясно защо едва в четвъртък разследващите получили писмо от приходната агенция, че изтеклите данни на близо 5 милиона души не са част от критичната за националната сигурност инфраструктура.

Реклама

Въпреки благоприятния развой младежът е категоричен, че е невинен и не е бърникал в системата на НАП. Когато вече е на свобода, може да се заеме с търсене на истинския виновник, загатнаха адвокатите му. Те изтъкнаха, че клиентът им няма да говори за случилото се, докато обвиненията му не бъдат свалени или докато не бъде оправдан.

Файлът, който уличава Крис за бърникане в НАП, може много лесно да бъде фабрикуван и подхвърлен, обясниха ИТ специалисти. По думите им истинските хакери работели със системата Linux, а въпросният файл е създаден с Windows и вероятно е правен от аматьори. Кристиян е достатъчно умен, за да не остави подобна следа към себе си, коментират запознати. Те не изключват сделка между младежа и службите, която включва уговорката той да бъде пуснат от килията в замяна на това - да помогне за минимизиране на щетите от атаката. Младежът смятал, че е натопен заради работата си по някои сериозни проекти. Адвокатите му също са на мнение, че има доста странни детайли около кибератаката.

Експерти отвъд океана изчислиха, че изтеклата тайна данъчна и банкова информация на българите може да стигне до 200 млн. долара на черния пазар. Оценката е на специалисти пред вестник "Ню Йорк Таймс". Именно защото не е търсил облага и забогатяване, Кристиян е определян като "бял" хакер, тоест без лоши помисли. Преди две години той показа слабостите на Министерството на образованието, като хакна сайта му и демонстрира как може да се променят оценките на ученици.

Малка е вероятността с откраднатите данни да бъде направена злоупотреба, смята говорителят на НАП Росен Бъчваров. Той коментира, че в случая НАПлийкс не е нещо, което застрашава живота. "Трудно би било да бъде изтеглен кредит или да бъде регистрирана фирма например", поясни Бъчваров. Въпреки това хиляди хора се притесняват, че имента, ЕГН-тата и адресите им са в публичното пространство. Затова от приходната агенция правят приложение, от което всеки може да провери дали с неговите данни е било злоупотребено. Очаква се то да заработи до няколко дни.

тифец 

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама