Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7664603 www.bgdnes.bg

Ново дело за Митьо Очите

Свидетел срещу боса отърва панделата за дрога в гащите

Спецпрокуратурата внесе същия обвинителен акт като този, който беше върнат заради нарушения

Ново дело започва за Митьо Очите. Димитър Желязков, дъщеря му Станислава и още десетина души са изправени да отговарят за престъпна група за палежи, търговия с дрога и рекет на собственици на погребални агенции. Разследващите планират рестарт на процеса, след като той беше върнат на поправителен. Оказа се, че спецразследващите са допуснали сериозни пропуски с обвинителния акт, заради което той трябваше да бъде пренаписан.

Реклама

Акцията по задържането на участниците се проведе в началото на август м.г. Главният герой Димитър Желязков не бе открит и се озова сред издирваните от Интерпол с червена бюлетина. Той бе намерен в Истанбул и заключен в хотелска стая на името на бургаския общински съветник Бенчо Бенчев. Последва 6-месечен престой в местния зандан, докато се уреди процедурата по предаването му на родните власти.

През февруари Митьо Очите бе върнат в България, като Турция е позволила екстрадицията само за да бъде съден за организираната престъпна група и три палежа - на казино, автомобил и вендинг машина, за каквото са го поискали спецобвинителите. Месеци по-късно стана ясно, че на Желязков са повдигнати допълнителни обвинения за изнудването на погребалните агенти.

Делото влезе в съда, но още на разпоредителното заседание магистратите откриха сериозни гафове, които не позволяват съдебното преследване на Очите. Основният проблем е, че Турция го е върнала във връзка с обвиненията за банда и палеж, но не и за останалите. Защитата откри и пропуски, свързани с преплитане на функциите на участниците - не ставало ясно кой е подбудител и кой помагач при извършването на престъпления. Имало и разминаване на дати и на суми, за които се твърди, че са прибирани от рекета.

Спецпрокуратурата се опълчи срещу решението, като наред с протеста си внесе нов обвинителен акт, който според запознати бил същит като предишния. Към документите бе приложено и предложение на главния прокурор Сотир Цацаров към Турция да се изясни дали Очите може да бъде съден и за членовете от Наказателния кодекс, които не фигурират в разрешението за екстрадиция. Апелативният спецсъд потвърди решението за връщане на делото, като отбеляза, че предложението на Цацаров до Турция за изясняване на казуса е признание, че няма съгласие за съденето на Очите.

Само две седмици по-късно спецпрокуратурата внесе пак обвинителния акт. Два независими източника потвърдиха пред вестника, че и в новото дело Желязков е погнат за същите проблематични обвинения. Чакаме всеки момент отговора от Турция, разкри пред "България Днес“ един от наблюдаващите прокурори по делото. От думите му стана ясно, че с колегите му се надяват разрешението да пристигне, преди процесът да бъде насрочен, защото иначе ще изпаднем в дежа вю ситуация. Обвинителният акт е същият, оправени са някои детайли с функциите и други разминавания, разказа прокурорът.

В същото време един от свидетелите, които заковават Митьо Очите, си подсигури свободата. Георги Илиев от Бургас проговорил пред разследващите за престъпната дейност на Желязков и компания. Щом се запознал с показанията му, несебърският Ал Капоне изригна срещу Илиев.

Реклама

"Изкараха свидетел, който лъже. От 15 години бил с мен, някакъв Георги Илиев. Виждал съм го преди 15 години. Тогава му бих два шамара, защото закачаше дъщеря ми“, обяви в съдебната зала Очите. По думите му, в показанията си съименникът на боса на ВИС твърдял, че двамата едва ли не били първи дружки. "Прословутият Георги Илиев все повече ще се прочува. Как е възможно да присъства на всички тези разговори, които твърди, че е чул. Все едно постоянно са били заедно. Питах го дали не е в интимни отношения с Димитър Желязков", каза адвокатът на Очите Илиян Василев.

Георги Илиев освен свидетел на прокуратурата бе и неин клиент. Спецпрокуратурата го подпука след акция в Бургас през септември м.г. При тараша в жилище в комплекс "Лазур" ченгетата откриват малки количества коноп. При личния обиск униформените откриват, че кримката е натъпкал в гащите си метамфетамин, кокаин, марихуана и др. на стойност около 800 лв. Още количества наркотици са открити и в хотелски комплекс "Сънидей 3" на Слънчака.

Според обвинението Илиев е ръководил наркобанда, действала от януари до септември 2018 г. В нея участвали Йордан Стойков, Минчо Минчев и Антон Динев. Още в началото на годината се появи информация сред ъндърграунда, че Георги Илиев е бил пуснат от ареста в замяна на показанията си срещу Очите. От съдебната документация се разбира, че това се е случило на 21 февруари. На 9 септември наркодилърите се признават за виновни и сключват сделка със спецобвинителите за условни присъди. Илиев се измъква с 2 г. с 3-годишен изпитателен срок. Наказанията са одобрени от шефката на съда Мариета Райкова.

Прецакан и в болница

С вкарването на делото в съда разследващите прецакаха Митьо Очите, който се надяваше да бъде пуснат на свобода. Това можеше да стане, ако обвинителният акт се бе забавил до октомври, когато щяха да изтекат 8 месеца от задържането на боса на родна земя. Законът не позволява и ден повече в килията без внесено дело. Така Димитър Желязков остава в болницата към Софийския затвор, а общия му престой на топло вече надхвърли 13 месеца.

Реклама
Реклама
Реклама