Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7668465 www.bgdnes.bg

Интерпол дири двоен килър, духнал като Галеви

Двойният килър от благоевградското село Селище Антон Петковски-Нашко цъфна в списъка на издирваните с червена бюлетина от Интерпол! След 7-годишно издирване снимката на екзекутора и данните му се появиха на сайта на международната полицейска организация, видя "България Днес".

Подобно на дупнишките мафиоти Братя Галеви, Нашко изчезва, преди да чуе, че последната инстанция потвърждава присъдата му. Той получи решетки доживот за две убийства, извършени през далечната 2001 г. Едното е на набелязаната мишена, 48-годишния президент на фирма "Яниан" и съсобственик на комплекс "Космос" в Благоевград Ангел Христов. Другата жертва е съучастникът на Нешко по време на покушението Емил Николов-Мъдака, който е очистен, защото е видян от жената на убития.

Реклама

Нашко решава да затрие Ангел Христов на 12 декември 2001 г. Убийството станало малко след 18 часа пред очите на съпругата му Диана. Семейството се прибирало от Благоевград в дома си в Селище, спрели семейния автомобил, за да го вкарат в гаража, когато проехтели куршуми.

Двамата килъри били с маски, единият нападнал Ангел и стрелял по него от упор в главата, а другият се опитал да удуши съпругата му Дияна. Тя попаднала в ръцете на злодеите, когато инстинктивно се втурнала към безжизненото тяло на мъжа си. Докато единият я държал за гърлото, другият заповядал "Застреляй я". В този момент смелата дама захапала ръката на нападателя. При съпротивата тя успяла да види лицето на единия от екзекуторите - Емил Николов-Мъдака. След това избягала и потърсила помощ при най-близките си съседи. Според ченгета гръмнатият бизнесмен поддържал контакти с подземния свят, а като основен мотив за престъплението се сочат финансови задължения.

Огледът на трупа на бизнесмена не бил единствената работа за криминалистите тази вечер. Няколко часа по-късно в дере край местността Дудин андък край селото е намерен труп на мъж на възраст 35-40 години. Мъжът бил без документи за самоличност, а лицето му било размазано до неузнаваемост от удари с тежък предмет. Разследващите все пак успяват да установят кой е убитият - Емил Николов-Мъдака, който бил известен сред познатите си като Граф Монте Кристо. В джобовете му полицаите откриват качулка, с която е бил по време на разстрела на Ангел Христов.

В продължение на 2 години Нашко остава извън полезрението на ченгетата. Оказва се, че на местопрестъплението е открита и маската на душманина на Мъдака, но местните криминалисти пропуснали да извикат контингента за вземане на следи. Щом се усещат, изземат ДНК проба на Нашко, която съвпада със слюнката, която извършителят е оставил по вълнената маска. Така килърът се озовава в ареста. Става ясно, че той е претрепал авера си, за да не го издаде. Нашко се славел като един от талантливите изпълнители на мокри поръчки в региона.

Процесът за двойното убийство се точи почти 10 години, а през това време подсъдимият е пуснат на свобода. През октомври 2012 г. магистратите се произнасят окончателно, че трябва да гние доживот зад решетките, но се разбира, че Нашко е изчезнал. "Нищо не знам. Излезе на кафе с приятели и повече не го видях. Той не може да живее без нас, ще се върне", заявява съпругата му.

Дни по-късно Интерпол се заема с издирването на беглеца. Предполага се, че той е духнал през зелената граница с Гърция. За седем години преследвачите получават на два пъти информация за местонахождението на осъдения убиец. През 2013 г. представители от ъндърграунда споделят, че Нашко се крие в ЮАР при кримка от Банско, който направил Йоханесбург свое убежище още от 90-те години. Оперативната информация не получава потвърждение. През лятото на 2014 г. в районното управление в Сандански достига мълвата, че търсеният Петковски се подвизава в Холандия. Задействани са униформените в страната на лалетата, но усилията им не дават резултат.

Реклама

Докато е дирен по цял свят, Петковски получава съобщения от община Сандански. Като наследник на Яне Петковски той се оказал заинтересовано лице по Закона за устройство на територията. Имотът му в село Поленица трябвало да се превърне в магазин за фуражи и в офиси, а заради липсата си килърът не успял да се възпротиви.

Разкрит покрай други поръчки

Разследването на убийството на Ангел Христов се раздвижва след екзекуциите на дупничаните Пламен Мавров-Гипса и Ангел Стефанов-Гяволето и изчезването на благоевградската кримка Росен Бойчев-Бандита. Разнищването на трите случая кара ченгетата да изследват стеснен кръг от общи познати и свързани лица около наркобизнеса в района. Така в списъка с хладнокръвни стрелци в Пиринско лъсва Антон Петковски-Нашко. И други следи насочили криминалистите към него. Приятелите му разказали, че той си падал по пистолети "Скорпио". Проверка показала, че убийствата на Ангел Христов и на Гяволето са извършени именно с такова оръжие.

Реклама
Реклама
Реклама