Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7713550 www.bgdnes.bg

СРС-та хванаха съдии да уреждат мачове от българското първенство

СРС-та са хванали футболни съдии да уреждат мачове от българското първенство. Реферите са били под наблюдението на прокуратурата по сигнал, че има данни за черно тото в Първа лига, пише в. "Монитор".

Първи за схемата съобщили двама шефове на футболни клубове у нас по време на среща при министър-председателя Бойко Борисов през юли тази година. На разговора тогава присъствали някои от собствениците на най-големите клубове у нас, шефът на БФС Борислав Михайлов, който във вторник подаде оставка, главният прокурор Сотир Цацаров, заместника му Иван Гешев, вътрешният министър Младен Маринов, както и Гошо Гинчев, съветник на спортния министър Красен Кралев.

Реклама

След разговора прокуратурата е започнала предварителна проверка, при която са били следени рефери, както и служители на БФС.

Според неофициална информация обаче в момента се проверяват системи за залози у нас и в чужбина, за да се установи какъв е размерът на генерирания финансов ресурс от групата. Запознати твърдят, че при някои от най-важните мачове оборотите, които се генерират от залози са между 1 и 3 млн. лв.

Разследващите обаче трябва да установят каква част от тях са в следствие на спекулациите и колко прибират брънките по престъпната верига.

До късно вечерта във вторник бяха разпитвани председателят на съдийската комисия в БФС Йордан Сталев и още четирима души, които са задържани. Петимата бяха задържани, след като ГДБОП влезе в офисите на Българския футболен съюз в Бояна. Очаква се да има бъдат повдигнати обвинения за ОПГ, извършвало престъпления срещу спорта. Тези текстове от Наказателния кодекс предвиждат до 10 години затвор и глоби до 30 000 лв.

При акцията в централата на футболния съюз също така бяха иззети компютри и документация, които в момента се проверяват. Премиерът Бойко Борисов пък уточни, че действията срещу БФС не са във връзка с расисткия скандал от мача с Англия, а са били предварително планирани.

Реклама
Реклама
Реклама