Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7740566 www.bgdnes.bg

Погребаха тайно лихваря Графа

Внезапен инфаркт покосил авера на Йоско

Йордан Божериков бе страшилището за длъжниците, обяснение за смъртта му няма

Йордан Божериков - Данчо Графа бе погребан в тесен семеен и приятелски кръг в сливенското село Скобелево, научи "България Днес". В последния си път сливенският бос бе изпратен вчера по обяд само от най-близките, включително и от лица от ъндърграунда.

Реклама

Данчо Графа, известен сред приятелите си като Бате Данчо, почина на 42 години и остави вдовица и сираче.

Първото съобщение за смъртта на Графа се появи в страница във фейсбук, кръстена "Извън закона".

"Йордан Божериков - Данчо Графа. Това не е чалга певец, а страшилището лихвар на България! Бог да те прости, приятелю! Почивай в мир!", гласеше информацията. Под съобщението валят десетки съболезнования към близките на Графа. По-различните коментари като "Да си жив и здрав, лихваре, ти си знаеш" и "Не знам Бог дали ще му прости, но знам, че има две места Рая И Ада. Къде ще бъде, само Господ си знае", са рядкост. Първият е приет "на нож" от приятелите на Божериков и авторът му е атакуван с различни епитети.

За причината за смъртта на Графа няма официална информация. Според някои източници става въпрос за болест, без да се уточнява каква. Според сайта Лупа Графа е умрял от свръхдоза. "Данчо и компанията му шмъркаха денонощно, нямаха спирка, трагедията беше въпрос на време”, разкрива неназован източник. По информация на "България Днес" сърдечен удар е довършил боса, като е възможно и инфарктът да е причинен от прекомерна употреба на възбуждащите наркотици като кокаин. За белия прах е известно, че повишава нивата на адреналин и от там кръвното налягане и сърдечния ритъм. Нарушенията в сърдечния ритъм, болките в сърдечната област и инфарктите съвсем не са изключени при шмъркане на кока.

Божериков бе изключително близък с не един и двама от другите босове, имащи проблеми с правосъдието. Димитър Желязков - Митьо Очите се появявал в Сливен за купоните за рождени и именни дни на Графа. Васил Качиков–Дългия също е близък с Графа и след излизането му от панделата двамата са забелязвани заедно. Там лежа за това, че със свои авери изнудвали сливенска проститутка, заработваща в Амстердам. Заедно с две, също небезизвестни фигури в Сливен - Бозата и Антон, решили да приберат със сила рекета от брата на момичето. Резултатът бе рязано ухо и избит зъб. Името на Дългия се свързваше с убийството на Косьо Самоковеца. Арестуваният Ервин Врекер твърдеше, че всъщност Васил Качиков е застрелял контрабандиста. При разследването става ясно, че Врекер е бил многократно в България на гости на сливенския Йоско - Йосиф Йосифов, който пък е близък на Дългия. От своя страна Данчо Графа е сочен за дясна ръка на Йоско.

Проблеми с правосъдието

През 2003 година Графа стана известен с бягство от полицията, докато адвокатът му и следовател разговаряли. По това време името му вече се свързва с наркоразпространение и набиране на проститутки. През април 2017 година петима лихвари начело с Графа са арестувани от ГДБОП. Давали заеми срещу високи лихви. При най-малкото забавяне на вноските предприемали наказателни акции.

“Действали изключително брутално. Например влизат в дома на длъжника, пребиват го и изнасят телевизора като частни съдебни изпълнители”, коментира тогава зам.-шефът на ГДБОП Стоян Темелакиев.

При претърсванията в домовете и офисите на бандата бяха открити наркотици, маски с прорези за очите, боксове и метални палки.

"Има данни, че Данчо Графа и хората му са се занимавали и с трафик на хора, съобщи след акцията Иван Гешев, като стана ясно, че това са били момичета за проститутки в Холандия. Делото обаче не стигна до съд. Заради смъртта на Графа е много вероятно обвинението изцяло да падне.

Реклама
Реклама
Реклама