Реклама
https://www.bgdnes.bg/retsepti/article/7749286 www.bgdnes.bg

Крехко телешко с картофена гарнитура

Необходими продукти:

за телешкото:

телешко месо - 600 г без кост

яйца - 3 бр.

кисело мляко - 5 с.л

масло - 40 г

олио - 2 с.л.

сол - на вкус

черен пипер - 1 к.л.

червен пипер - 1 ч.л.

лют червен пипер - щипка люспи

люти чушки - 1 бр.

за гарнитурата:

картофи - 3 бр. средно големи

краставици - 1/2 краставица

майонеза - 2 с.л.

кисело мляко - 1 с.л.

олио - 2 - 3 с.л.

сол - на вкус

босилек - листа пресен

копър - 1 стрък

Начин на приготвяне:

Приготвяне на телешкото: Месото се нарязва на малки хапки и към него се прибавят подправките (за телешкото), олиото и маслото, хубаво се разбърква и се изсипва в подходяща тавичка.

Покриваме тавичката с фолио и слагаме във фурната да се пече, като първите 15 мин. печем на 200 градуса, след което намаляваме на 170-180 градуса (около 40 мин.).

Реклама

Щом месото е полуготово, махаме фолиото, разбъркваме яйцата с щипка сол и киселото мляко и с получената смес заливаме месото и връщаме да се с доизпече (вече без фолио). Щом се получи златиста коричка, е готово.

Картофената гарнитура: Картофите се измиват хубаво с гъбичка, след това се разрязват на две по дължината, овалват се в олиото и сол и се слагат в тавичка да се пекат до готовност (около 40 мин.).

След като картофите се изпекат, се оставят да изстинат и се издълбават като лодки, а вътрешността на картофите (която сме издълбали) отделяме в купа.

Отделената вътрешна част от картофите са нарязва на ситно и се смесва с нарязана на ситно краставица, копъра, майонезата и млякото, хубаво се разбърква и с получената смес пълним вече издълбаните картофи. Слагаме по едно листенце босилек и гарнитурата е готова.

За да не губите излишно време, може да печете едновременно в две правоъгълни тавички месото и картофите, като картофите ще се сготвят по-рано, през останалото време ще изстинат и ще ги напълните. Така всичко ще бъде готово за сервиране.

Реклама
Реклама
Реклама