Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/7883543 www.bgdnes.bg

Националите се молят за Шотландия и Израел

България се моли за бараж с Шотландия и Израел по пътя към Евро 2020! Това изглеждат най-преодолимите съперници за националния ни отбор в плейофите, до които стигнахме благодарение на доброто представяне в Лига на нациите. Жребият е в петък, а мачовете са на 26 и 31 март, като ще се играят полуфинали и финали. Сблъсъците се решават в една среща, а при равенство победителите се определят след продължения и евентуално дузпи. Важна подробност е, че България със сигурност гостува на първия си съперник, а при евентуално достигане на финал мачът ще бъде на неутрален терен.

Днес се играят последните мачове от евроквалификациите, след които окончателно ще станат ясни евентуалните ни съперници преди жребия. Тегленето ще ни изпрати или в поток "А", или в поток "C". При първият вариант възможните противници са следните: Северна Ирландия, Словакия, Уелс, Румъния и Израел, Ейре, Уелс. Последните два отбора имаха последен шанс снощи да се класират директно чрез квалификациите.

Реклама

При положение че жребият ни прати в поток "C", всичко е ясно. България ще гостува в първия мач на Шотландия, а при достигане на финал ще срещне победителя от двойката Норвегия - Сърбия.

На пръв поглед всеки един от тези съперници не изглежда непобедим и националният ни отбор има немалки шансове за класиране. След победата с 1:0 над Чехия в българския лагер цари малко по-голям оптимизъм. Новият селекционер Георги Дерменджиев записа първи успех с отбора и благодари на футболистите за победата. Бившият треньор на "Лудогорец" и "Левски" все още таи надежда, че капитанът Ивелин Попов ще размисли и няма да се отказва от отбора.

"Доволен съм заради играчите, ръководството, феновете - каза Дерменджиев. - Доволен съм заради това, защото тези момчета имат възможности. Направиха това, в което е нашата сила. Анализи не искам да правя какво и защо се е случило. Гледаме напред. Играчите трябва да се успокоят. Ще видим кой ще ни се падне при жребия на 22-ри. Насочваме се към него. Тактиката си е тактика. В един момент може да се промени. Има един такъв момент, че отборът изпитва несигурност и това е причината да се приберем малко в днешния мач. Но имахме няколко ситуации, които ако се бяха развили добре, резултатът може би щеше да е друг. Играем прагматичен футбол. Искам играчите да дават това, което могат. Целта ни е март месец. Има доста време дотогава. Ще мислим за Ивелин Попов. Сега е рано да се взимат крайни решения. Ивелин е взел решение, обявил го е. До март месец има много време, може да размисли. Не знам какво ще се случи."

В лагера на Чехия бяха доста разочаровани от загубата, въпреки вече че си осигуриха класиране за европейското. "Не си представях точно такова развитие на мача - каза вратарят дебютант Ондрей Колар. - Бях развълнуван, че ще получа шанс за изява с националната фланелка, но загубата вгорчи дебюта ми. При гола мислех, че има засада. Сами се бихме, просто не играхме добре."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама