Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/7928583 www.bgdnes.bg

Жертвите на земетресението в Албания вече са 51 (Снимки)

Броят на жертвите от земетресението с магнитуд 6,4, разтърсило Албания във вторник, се увеличи до 51, след като почина пострадала жена, която се намираше в състояние на кома, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на министерството на здравеопазването.

Починалата 20-годишна жена е била ранена от паднала тухла, докато бягала от апартамента си в Тирана.

Реклама

По-рано днес премиерът на страната Еди Рама съобщи, че операциите по издирване и спасяване на оцелели от земетресението в Албания са приключили. Според предварителните данни над 1465 сгради в Тирана и около 900 в Дуръс са били сериозно повредени при труса. Около 2000 души бяха ранени, а най-малко 4000 са останалите без дом, съобщава БТА.

Първата сериозно повредена от земетресението сграда е разрушена и се очаква това да бъде направено и с още десетина други сгради. Експерти от Гърция, Франция, Италия, Унгария, България, Литва и Латвия участват в оценяването на състоянието на сградите.

Еди Рама изрази дълбока признателност към спасителните екипи от Албания и други страни от Европа, които са позволили да бъдат спасени около 50 души от развалините, предаде АФП.

Правителството е определило финансови обезщетения за семействата на загиналите, включващи 1 милион леки /9000 долара/ на семейство, специални пенсии за възрастните и стипендии за децата.

Дарения в размер на 15 милиона евро бяха събрани за три дни от албанското правителство и частни призиви за оказване на помощ.

Световни поп звезди от албански произход като Дуа Липа, Рита Ора и Биби Рекса също отправиха апел от профилите си в социални медии. Ора заяви, че ще съдейства да бъде изградено жилище за бездомно семейство и че лично ще помогне на тези хора колкото може.

Реклама
Реклама
Реклама