Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8063367 www.bgdnes.bg

Ники Каубоя язди колело

Лимонадения Джо от Димитровград 

Подиграват ми се, но се чувствам цар на прерията 

Каубойски дрехи, пистолети в кобурите и кон... на две колела.
55-годишният Николай Господинов е колоритна личност по улиците на Димитровград. От 90-те години на миналия век живее сякаш е в Дивия запад. Мъжът решава преди време напълно да промени визията си, въпреки че близките му се опитват да го разубедят, а случайните хора по тротоарите често му се подиграват.
"Не ме интересува дори целият свят да е против мен! Слушам само вътрешния си глас и си казвам, че след като не преча на никого, мога да си го позволя. За мен това е свободата. Приемам себе си като каубой, водя малко по-суров живот. По-добре цар на прерията, отколкото роб на цивилизацията", разказва пред близките си Господинов.
Каубоят се научава сам да си шие дрехите, типични за Дивия запад, и вече има десетки прерийни костюми. Изработва си не само панталоните и елечетата, но и слага шпори на ботушите си. И като всеки уважаващ себе си каубой има кон, който в неговия случай е колело. Кара го само с една ръка, сякаш държи юзда, а джантите са умишлено изкривени, за да друса и да пресъздава конски ход. Има и дисаги, които поставя на колелото си. Пистолетите му не са истински, а реплики.
Господинов признава, че има и неща, които го различават от истинския каубой - не пие алкохол, не пуши и не стреля по хора. Оприличава себе си на Лимонадения Джо - герой от едноименния чехословашки филм - музикална уестърн комедия от 1964 г. Българският представител на Дивия запад също така свири на банджо и хармоника, като може да го прави едновременно.


Димитровградчанинът не използва модерни технологии и удобства на съвременния свят, както и не обича да пътува. Затова и вероятно никога няма да отиде в истинския Див запад в Северна Америка. Но признава, че се чувства много щастлив и ще продължи да живее по начина, по който го прави. Без да му пука от подигравките на хората.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама