Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8100142 www.bgdnes.bg

Депутат от ГЕРБ режисира Стефан Цанев Евгени Будинов събира на сцената Фицата и бившата му жена Милена

Актьорът Евгени Будинов, който е и депутат от ГЕРБ, се зае да режисира и да възкреси "Последната нощ на Сократ" на шуменска сцена. Това е най-поставяната пиеса на Стефан Цанев у нас и в чужбина, предизвикала фурор в България още през 80-те години. Учудващо, но забележителният текст днес се поставя сравнително рядко по родните сцени въпреки интереса на публиката.
Сократ е осъден на смърт от Атинската демокрация за това, че "развращава младежта" и е "опасен за държавата". В последната си нощ той чака да пропеят трети петли, когато ще бъде отровен. Присъдата трябва да изпълни пазачът палач, който също е осъден на смърт, защото е организирал заговор за освобождението на Йония от хегемонията на Атина. В ролята на Сократ влиза актьорът Филип Аврамов. В образа на Пазача се превъплъщава по един неповторим начин Валентин Танев. Ксантила, жената на Сократ, е актьорското предизвикателство за Милена Аврамова, сляла в себе си мъдростта на текста с вродената си женска мъдрост и интуиция. Милена е бившата жена на Фицата. Двамата за първи път ще застанат рамо до рамо на театрална сцена, след като преди повече от две години се разделиха официално и актьорът заживя с певицата Севинч Ибрахим, от която има второ момиче - Ана.
Ролята на мечтаната жена - Мирто, е поверена на Кристина Константинова. "Това е спектакъл, отговоря на важни и вечно актуални въпроси за свободата, смъртта, избора, тайните инструменти на властта и кой е по-силен - палачът или неговата жертва. Пиесата казва истината за живота, за властта, за манипулацията. За това, че много лесно е да си философ до един момент, в който не ти влязат в личното пространство и да преобърнат целия ти живот", коментира Евгени Будинов преди премиерата. Самият Валентин Танев е играл в пиесата на Стефан Цанев преди 30 години, но в ролята на Сократ, за разлика от сега, когато ще го видим като Пазача. Танев сподели, че много харесва пиесата, защото е създадена по законите на драматургията с майсторството на Стефан Цанев. "Няма добър театър без национална драматургия. Знам, че публиката иска да гледа българска драматургия", добавя актьорът.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама