Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8122813 www.bgdnes.bg

Депресия мъчи Жоро Шопа

Лекуват го в клиника в Мадрид

Испанските власти обещали да върнат бизнесмена, когато състоянието му позволи

Тежка депресия мъчи погнатия от разследващите бизнесмен Георги Семерджиев - Жоро Шопа! Това разкриха ексклузивно пред "България Днес" от спецпрокуратурата. Душевната потиснатост спасява от арест дясната ръка Евелин Банев-Брендо, тъй като от месеци Шопа е лекуван в специализирана клиника в Мадрид, вместо да търка нара в софийския кауш.
За Семерджиев спецпрокуратурата издаде европейска заповед за арест още през лятото. Той е разследван като участник в престъпната група на милионерското семейство Ветко и Маринела Арабаджиеви за данъчни престъпления и пране на пари. Жоро Шопа е бил логистикът на бандата заради многото си контакти в различни държави и офшорни зони. Покрай познанствата си той успява да задвижи легализирането на трансферите, посочват разследващите.
През юли съдът в Мадрид одобрява връщането на Шопа в България. Родните полицаи, магистрати и спецслужби организират пътуването на екип, който да поеме арестанта от Испания. Два дни преди фактическото предаване в прокуратурата пристига писмо от испанските власти, в което те съобщават, че здравословното състояние на Георги Семерджиев рязко се е влошило и той е настанен в болница. Оплакванията са за проблем на психическа основа. Така екстрадицията на Шопа се отлага.
Месец по-късно испанците уведомяват, че състоянието на българина не се е променило и питат прокуратурата дали още държи на предаването му. Комуникацията минава през "Евроджъст" - специализираната структура на Европейския съюз за съдебно сътрудничество. Спецразследващите отговарят положително, като уточняват, че държат на екстрадицията на Семерджиев, за да се извършат процесуални действия с негово участие при спазване на принципа на особеността. Това означава, че когато пристигне у нас, той ще може да бъде съден само за участие в престъпна банда, данъчни престъпления и пране на пари, за които е поискан.
Испанците обещават да върнат Шопа, когато състоянието му позволява той да бъде лекуван в амбулаторен режим. Докато чакат бизнесменът да стъпи на родна земя, от спецпрокуратурата отделят материалите срещу него в задочно производство, за да не бавят процеса срещу останалите. В края на декември е внесено делото срещу Ветко и Маринела Арабаджиеви, сина им Вълчо, счетоводителките Ромелия Кирилова и Елена Караянева, Петьо Стойков, Станислав Серафимов и Фиданка Стойчева.
Жоро Шопа бе подпукан с искания за екстрадиция още от март миналата година. Първо бе заключен заедно с укриващите се в палата му край Барселона Арабаджиеви по искане на Швейцария. По незнайни причини властите оттеглиха заповедта за арест и бизнесменът бе освободен. Седмица по-късно белезници отново оковават ръцете на Шопа, след като България изпраща европейска заповед за ареста му заради укривателството на издирваните от Интерпол съпрузи. Местните магистрати отказват, като преценяват, че престъплението е станало на испанска територия и трябва те да разглеждат казуса.
Така от третия път Шопа е задържан, но родните разследващи нямат представа кога ще могат да го приберат и дали скоро той ще излезе от депресията. Остава неясно дали душевната криза се е породила заради сблъсъка с правосъдието или поради други причини.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама