Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8191094 www.bgdnes.bg

Атанас снимал трупа на убитата Йорданка

До 20 г. затвор грозят обвинения

Фотолюбителят се наливал с алкохол цяло денонощие до мъртвата жена

С мобилния си телефон снимал тялото на убитата Йорданка, а след това продължил да се налива с алкохол до трупа обвиненият за смъртта й Атанас Георгиев. Тази картина като от холивудски хорър излезе наяве покрай предаването на съд на 58-годишния Атанас. Той ще се изправи пред магистратите в началото на март, за когато е насрочено делото срещу него в Окръжния съд във Варна. Процесът ще върви по общия ред с разпит на всички свидетели, изслушване на експертизи и вещи лица, след като Атанас отказа делото да мине по реда на съкратената процедура. Така той се лиши от възможността евентуалната му присъда да бъде по-лека.
Очаква се прокуратурата за поиска за обвинения до 20 години лишаване от свобода, което е максималната присъда, предвидена в Наказателния кодекс за такова престъпление. Според държавното обвинение Атанас е убил спътницата си в живота - 51-годишната Йорданка, по особено мъчителен за жертвата начин и с особена жестокост, съобщиха от пресцентъра на Окръжния съд във Варна.


Данните на разследването сочат, че любовната авантюра между двамата започнала през лятото на 2018 г. Тогава Атанас от Пазарджик се запознал с Йорданка от Варна чрез социална мрежа. Двамата поддържали онлайн връзка близо година, до лятото на 2019 г. През юли Йорданка наела квартира в квартал "Аспарухово", в която заживяла с Атанас. В продължение на месец съжителството им протичало нормално. Йорданка ходела на работа, а подсъдимият прекарвал дните в жилището им. В края на юли 2019 г. двамата започнали често да се карат. Във фаталната вечер на 8.08.2019 г. Йорданка и Атанас седнали да пият ракия, но разговорът помежду им прераснал в скандал. Атанас започнал яростно да нанася удари в областта на главата и гърдите на 51-годишната жена и да я души, след няколко минути тя издъхнала, сочат данните на разследването.
С мобилния си телефон Атанас направил няколко снимки на трупа. В следващите часове и на другия ден 58-годишният мъж продължил да пие. На 9 август следобед се обадил на дъщеря си, за да й съобщи, че Йорданка е починала. След подаден сигнал в полицията ченгетата отишли на адреса и открили тялото на жената. Непосредствено след задържането Атанас е бил тестван за алкохол с дрегер. Уредът отчел 3,35 промила алкохолно съдържание на издишания от него въздух.
На 12 август съдът налага на Георгиев постоянна мярка "задържане под стража", която е в сила до сега. Магистратите отказват да го пуснат от килията, тъй като имало възможност да се укрие или да извърши друго престъпление. По време на делото за мярката служебният адвокат на Атанас заяви, че Георгиев не е съзнавал какво се случва, тъй като е злоупотребил с голямо количество алкохол преди убийството. Защитникът настоя и за психологическа експертиза, която да установи дали Атанас е бил вменяем. Според адвоката ревност е мотивът за престъплението.
Самият обвиняем поиска по-лека мярка и заяви пред съда, че ударил Йорданка по лицето три-четири пъти. Видял я на другия ден, че е умряла, и се обадил на сестра й.
Прокурорът обяви, че според аутопсията Йорданка не е издъхнала от естествена смърт, а причината за това е задушаване.

Три пъти е осъждан

Атанас Георгиев е родом от пазарджишкото село Мало Конаре. Той е със средно образование, безработен е и е осъждан. В периода след 2005 г. има три влезли в сила присъди за кражби. На 28.02.2018 г. след одобрено споразумение от Районен съд – Пловдив, му е било наложено наказание 8 месеца "лишаване от свобода" с 3-годишен изпитателен срок за причинена катастрофа, вследствие на която е била причинена средна телесна повреда на мъж. Убийството на Йорданка е извършил в изпитателния срок на предходното наказание.



Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама