Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8205550 www.bgdnes.bg

Цветан, който закла сина си: Убих го заради извънземните

Бащата на психото признава в съда, че е нямал друг избор

"Не се издържаше вече. Постоянно крещеше, че го нападат извънземни. Посегна ми, аз отвърнах и стана белята", проплака пред Окръжен съд – Пловдив, Йордан Филипов, подсъдим за убийството на сина си Цветан. Още в началото на делото 59-годишният мъж призна вината си и обясни, че е нямал друг избор. В противен случай жертва е щял да бъде той. Пред магистратите Йордан обясни, че синът му отдавна имал психично заболяване. Често получавал кризи и след това налитал да го бие. При един от случаите само бързата намеса на повиканите полицаи го спасява от сигурна смърт.
Самопризнанията на Филипов-старши дават възможност делото да протече по бързата процедура без разпит на свидетели. Защитниците на възрастния колач все пак поискаха да бъдат призовани бившата му съпруга, другият им син и ченгетата, които са го спасили при предишното нападение от Цветан. Призовани са и лекарите, които са извършвали психиатрични експертизи на убития мъж. Междувременно съпругата и другият син на колача не демонстрираха охота да се изкажат в негова полза. На вчерашното заседание те внесоха граждански иск от 150 хил. лв. срещу бащата убиец.
Надеждата на Йордан е техните показания да докажат, че той е действал при самозащита. Защо след като буквално разфасова родния си син, той опитва да прикрие случилото се, остава мистерия. Тези му действия според юристи трудно могат да гарантират снизходителна за случилото се на 14 юли 2019 г.
До кървавата развръзка се стига след години наред мощни семейни скандали. Повод са почти ежедневните алкохолни изцепки на бащата Йордан и сина Цветан. Заради ужасяващия психичен терор съпругата и другият син ги напускат още през 2012 г. Йордан и Цветан остават заедно и се местят в семейната вила в асеновградското село Козаново. Сметките за домакинството плащал синът. Цветан преди работел като шофьор, но преустановил тази дейност, защото му отнели шофьорската книжка заради употреба на алкохол. След това останалите без пари баща и син се отдали на алкохолни запои и побоища един спрямо друг.
И така до фаталния 14 юли. През деня двамата успяват да изкарат 20 лева, помагайки в полската работа на съсед. Доволни от труда си, Йордан и Цветан купуват бира и ракия и се прибират. Докато пиели, започнали да спорят за неблагополучията в живота и за постоянната липса на пари. Малко след полунощ избухва скандал. Обладаният от мания, че го нападат извънземни, син Цветан посяга да удари баща си. След като юмрукът му не го уцелва, той грабва нож и пробва да наръга Йордан. Таткото успява да отнеме оръжието и между двамата се започва люта борба. Докато се блъскали, Йордан си одраскал гърба на райбера на вратата и в този момент притиснал с лявата ръка сина си. Нанесъл му два удара с нож в корема. Пострадалият се опитвал да се съпротивлява, но баща му продължил да го кълца с ножа. От ударите Цветан се свлякъл на леглото и починал. След това Йордан се преоблякъл, отишъл при свой близък и обяснил, че синът му сам си бил прерязал вените, от което починал, и трябвало да организира погребение. Бил подаден сигнал на тел. 112 и на място пристигнали полицейски служители. Те установили, че не става въпрос за самоубийство, а за убийство.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама