Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8234844 www.bgdnes.bg

Социалният кодекс опровергава властта: Осигурените - с болничен за карантина

Десетки у нас вече са изолирани 

Доли ЛУКАНОВА

В България няма потвърден случай на коронавирус, но страхът у хората расте. Завърнали се от рискови зони като Китай и Италия масово не знаят какво да предприемат. Суматохата се допълва от разнопосочните изявления на политици и висши държавни чиновници, които, вместо да въведат ред в без това сложната ситуация, само засилват хаоса. Болничен или отпуск... отпуск или болничен при 14-дневната карантина, която ни препоръчват, е най-болният въпрос на завръщащите се от рискови дестинации у дома.


Изказването на здравния министър Кирил Ананиев, подкрепено и от директора на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, че има две възможности за отсъствие от работа за 14 дни - платен или неплатен отпуск, силно разбуни духовете. Очевидно желанието на властта е и тази сметка да бъде стоварена на гърба на хората, които и без това си плащат осигуровки, макар карантината да не е в техен личен, а е в обществен интерес.
Кодексът за социално осигуряване обаче е категоричен - в чл. 43 е посочено, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина.
"Има нормативна уредба, която гарантира на социално осигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срока, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите", напомни на здравния министър д-р Даниела Дариткова, председател на здравната комисия в парламента.

Реклама


За да няма злоупотреби, личните лекари ще поддържат връзка с граничните власти. Щабът, който наблюдава ситуацията с коронавируса, ще се свързва с джипитата, за да ги уведомява за ситуацията.
Междувременно случаите на хора под карантина заради съмнения за заразата или заради това, че идват от заразени райони, се увеличават. След Пловдив изолирани пациенти вече има и в София, Сливен, Бургас, Хасково. Сред тях са и много ученици.
Под тепетата цял клас от 20 ученици и учителите им са поставени за всеки случай под домашна карантина, след като се завърнаха от обучение в Италия. Вече е измислен начин как децата да учат дистанционно. Пробите, които са направени до момента на четиримата, потърсили помощ в университетската болница "Св. Георги", са отрицателни. Вчера взеха проби на две деца - едното на годинка, което от 10 дни е с температура, а второто е на 7 години, което наскоро се е завърнало от Италия.
Най-важната информация е, че до момента няма потвърден случай на коронавирус в България. Има изолирани хора заради съмнения, но засега пробите са отрицателни. Денонощни медицински екипи вече дежурят по всички летища и по сухопътните граници. От кризисния щаб уверяват, че са взети всички необходими мерки. Специалният телефон, който здравното министерство откри за коронавируса - 02 807 87 57, става денонощен. Изработени са и брошури за българи и за чужденци.
Всеки, който кацне със симптоми на летището, но не иска да отиде в болница, ще бъде конвоиран без право на отказ.
А заради растящия страх от заразата лекарите призовават хората, които се прибират от рискови райони, да не хукват панически от болница на болница. Няма и кой да ги изследва за вируса превантивно. Ако тестът бъде направен, преди да има симптоми, той със сигурност ще е отрицателен и така може да даде фалшиво спокойствие, напомнят специалистите.

САЩ разработиха ваксина

Американска биотехнологична компания от Кеймбридж, Масачузетс, съобщи, че е изработила ваксина срещу коронавируса, предадоха световните агенции. Първите образци са изпратени на Националния институт по алергии и инфекциозни заболявания, част от Национални институт по здравеопазване в САЩ. Коронавирусната ваксина може да бъде тествана върху хора след месец и половина, а за масово използване тя ще е готова след година и половина. На този етап тя ще бъде тествана на 45 души.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама