Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8244875 www.bgdnes.bg

"Пияни" застрелват Клюна

Месец след залавянето на кокаин за 31 млн. лева

Гръмват го, докато хапва сладолед с двама авери

Кокаин за над 31 млн. лева е открит в контейнер, пристигнал с кораб на пристанище Варна. Официално пратката от Коста Рика е палмово масло. Инспекторите обаче установяват, че в 360 вакуумирани пакета всъщност има 117 килограма бял прах, който започва да носи смърт и скоро е напоен в кръв.


Наркотикът е открит на 30 юни 2005 г. Дни наред службите не дават никаква официална информация и чак на 13 юли местен сайт научава за новината и пуска кратко съобщение. Чак след това митниците съобщават за случая.

Реклама


Става ясно, че получател на контейнера е габровска фирма за дърводобив. Службите обаче смятат, че фирмата е само параван. От НСБОП пускат слух, че крайният получател е бил зад граница - в Западна Европа. В подземния свят упорито се заговаря, че коката е била за Антон Милтенов-Клюна и наистина след България е щяла да продължи на Запад. Категорични данни дали "белото" е било на Клюна няма, но близките му усещат, че в следващите дни той става много напрегнат и подозрителен. Подбира внимателно местата на срещите си и затова приближените му Николай Добрев-Цайко и Иван Тодоров-Призрака са малко изненадани, след като на 30 юли им се обажда да се видят в "Джимис" на ъгъла на столичните "Солунска" и "Ангел Кънчев".
Милтенов имал среща с важен човек и се появява без охрана, надявайки се, че на място сред майки с деца е в безопасност. Сядат на маса отвън. Клюна поръчва мелба, Цайко и Призрака - сладолед. И тримата се държат доста грубо и надменно със сервитьорката. Започват разговор. Цайко, който е бияч на средно ниво, познава добре Клюна още от времето, когато всички му викат Тони Носа. Самият Николай Добрев е разследван за няколко наказателни акции срещу люлинските дилъри. Той често се озовава в столичното Девето РПУ, регистриран е за грабеж и хулиганство. Година по-рано е задържан за побой над невръстен наркодилър в "Люлин". Обвиненията са, че заедно с аверите си от Оряхово Александър Димитров-Точката и Милен Върбанов са пребили 17-годишния Петко Петров и са му отрязали ухото.


Като представител на подземния свят Цайко знае, че Клюна има от какво да се притеснява. Наркобосът оцелява няколко пъти в атентати. Първо на 28 юни 2002 г. снайперист го прострелва в къщата му в квартал Княжево в корема. Килърът се крие в гората и изчаква Милтенов да излезе на балкона на къщата. Клюна оцелява след продължително лечение в болница. На 17 януари 2004 г. стрелец опитва да убие Клюна за втори път, този път с гранатомет. Килърът се спотайва в изоставения ресторант "Феята" в локалното платно на бул. "Цариградско шосе". Той има информация, че мерцедесът на Милтенов ще мине оттам. И Клюна наистина се появява, отивайки на купон за именния си ден. Когато колата намалява на завоя, стрелецът се изправя и гърми с гранатомет по нея. Снарядът обаче удря дърво в близкия блок до БТА. Година преди да седнат да хапнат сладолед и мелби, в двора на Клюна е хвърлена граната. В „Люлин“ пък стрелят по брат му Камен и го раняват в ръката.
Не е ясно дали тези мисли се въртят из главата на Цайко, когато към 21:30 ч. двама пияни приближават по "Ангел Кънчев" към сладоледената къща. Явно са толкова натаралянкани, че се придържат един друг. Когато стигат на няколко метра от масата обаче, рязко "изтрезняват", вадят пистолети и започват да стрелят в тримата. Цайко вижда как главата на Призрака се пръска от първия куршум. Чува как от съседната маса някой крясва "всички на земята". До него Клюна опитва да стане от масата и да избяга, но в гърба му започват да се забиват куршуми – седем, и един в главата. Цайко обаче вижда лицата на килърите и също му се отнема правото да живее с изстрел в корема и контролен в главата. Всичко свършва за секунди и двамата "пияни" хукват да бягат. Минути по-късно на мястото пристигат линейки, полиция, репортери, зяпачи. Оказва се, че всички наоколо са били толкова разсеяни, че не са видели нищо.
Само един германски турист се престрашава да свидетелства и да каже: "След гърмежа видях млад мъж да тича през градинката, в дясната си ръка носеше пистолет". Свидетелят дава макар и бегло описание на един от извършителите. Повечето от персонала на сладкарница "Джимис" отказват да бъдат свидетели. Криминалисти установяват след покушението, че килърите са стреляли с подсилени 9-милиметрови патрони тип "пара", чиято поразяваща сила е много по-голяма от обикновените.
Минути след стрелбата интернет сайтовете започват да бълват информация по случая. Основно за Клюна, а труповете на Цайко и Призрака сякаш са забравени. Медиите припомнят, че след убийството на Константин Димитров-Самоковеца година и половина по-рано в Амстердам главният секретар на МВР Бойко Борисов представя Клюна като наследник на Самоковеца. В анализ на Центъра за изследване на демокрацията имената на Клюна и Златко Баретата са споменати сред тези на шестимата босове, ръководещи наркопазара в България. Милтенов е регистриран в полицията за опит за убийство, търговия с наркотици, кражби. Клюна е разследван и като поръчител на покушението срещу Илиян Версанов на 16 август 2002 г. в столичния квартал "Белите брези".
Основната версия на МВР е, че Милтенов е елиминиран от наркопазара, защото вече е "осветлен" и няма как да се работи с него. Второстепенната е убийство заради борба между кланове за контрол над дрогата в столицата и страната. Третата е, че поръчката идва от бивш партньор на Клюна в бизнеса с наркотици. Около всички се споменава и кокаинът, открит във Варна месец по-рано.
Веднага след тройния разстрел градският прокурор Бойко Найденов изразява възмущението си, че на територията на една европейска столица се извършват подобни показни убийства пред хора и деца. И заявява, че има информация за имената на извършителите.


На другия ден призори в квартал "Света Троица" е открит запален "Опел Вектра". С него са избягали килърите, обявява главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов, който казва, че предполагаемите извършители на убийството са били задържани от полицията в миналото. Те, както и жертвите, имали сериозни досиета за участие на пазара на наркотици. Малко по-късно обаче от полицията разкриват, че не знаят кои са преките извършители на покушението. Както е и до днес.


Призрака с поредица присъди

Убитият на 30 юли в София заедно с Цайса и Клюна Иван Тодоров-Призрака е бил задържан многократно в полицейското управление в Монтана, откъдето е родом, и има четири присъди, две от които са дадени от съдилищата във Враца и Монтана за наркотрафик, съответно за 12 и 8 години лишаване от свобода. Това съобщава два дни след разстрела директорът на РДВР - Монтана полк. Вихрен Тончев. Вместо да бъде в затвора обаче, Призрака се разхожда на свобода, докато чака обжалването на присъдите.


Призрака влиза в полезрението на монтанската полиция още през 1994 г., когато е работил като представител в Монтана на застрахователна компания "Корона инс" на покойния вече Иво Карамански. В периода до 2001 г. срещу него са водени 10 полицейски преписки за кражби, хулиганство и измами. Той има две условни присъди. От 2001 г. Иван Тодоров започва да се занимава с разпространение на наркотици в Северозападна България. В началото на 2003 г. е заловен във Враца с един килограм хероин. На следващата година Окръжният съд във Враца му дава 12 г. затвор. До момента на убийството му присъдата обаче не е влязла в сила, тъй като е обжалвана пред Върховния съд в София. На 17 ноември 2003 г. Призрака е задържан в Монтана с голямо количество хероин. От тази дата до 30 ноември 2004 г. той е в затвора. Междувременно Окръжният съд в Монтана издава срещу Иван Тодоров присъда от 8 г. затвор, която също не влиза в сила до смъртта му поради обжалване пред по-горната съдебна инстанция.

Реклама
Реклама
Реклама