Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8420875 www.bgdnes.bg

Ексминистър бори вируса с ракия и мистрия

Лекар съм, но правя замазки, признава Стефан Константинов

Търсете хубавите страни на извънредното положение. С този призив и мистрия в ръка бившият здравен министър и директор на онкоболницата в София д-р Стефан Константинов разказа за „България Днес“ как прекарва времето си в изолация.
Като бивш управник и едновременно лекар, Константинов дава и съвети на всички, заключени доброволно у дома. „Какво правя по време на извънредното положение? Ами търся му хубавите страни. И ги намирам. Честно.

Но помислете – имате ли хоби, има ли нещо, което трябва да се свърши, а все сте отлагали във времето? Но не сте го правили, защото през уикенда трябва да пътувате, да се срещнете с приятели или да подготвяте задачите за следващата седмица. Ами точно с тези все отлагани и любими дейности може да се заемете в момента, стига да сте здрави. Аз лично сам ремонтирам един апартамент. Доста несвойствени за лекар дейности – да пробива стени, полага кабели, замазва, боядисва, лакира, инсталира LED осветления, разни смарт устройства, сади растения и подобни“, разказва медикът.
Бившият министър не се смята за експерт по коронавируса и много внимава какво коментира в социалните мрежи по темата. Предпочита да разведрява приятелите си онлайн с работата по ремонта, както и да се наслаждава на чувството за хумор на българите. Тъй като работи в болница, д-р Константинов не е в принудителен отпуск.

Реклама


„И всяка сутрин констатирам още един положителен ефект на извънредното положение – стигам до работата само за 15 минути, почти двойно по-бързо от обичайното. Разходките в парковете не ми липсват, много рядко ги практикувах и преди. Да, нищо не може да замени прекия физически контакт, но той ще бъде още по сладък щом епидемията отмине. До тогава имаме мобилни телефони, чатове, видеовръзки. Погледнете Фейсбук – толкова майтапи не си спомням да е имало от времето на зрелия социализъм. Понякога пиша или публикувам нещо. Но си слагам спирачки – първо, това все пак е форма на общуване, а не заместител на истинския живот. Второ – мен винаги са ме вълнували обществените въпроси. На всичко отгоре актуалната тема е от сферата здравеопазването. Представяте си, какво огромно изкушение е да седна и да коментирам по всичко. Но не го правя, защото в този момент трябва да надделява общото, единното, а не индивидуалното, в което ние сме най-силни. По темата коронавирус и мерки срещу него пиша само тогава, когато наистина смятам, че е важно за всички. В същност, дълбоко в себе си се надявам, че ако преминем успешно през това изпитание, ще увеличим с една чертичка чувството си за общност, което отчаяно ни липсва. Това със сигурност ще е най-положителния ефект на кризата“, категоричен е Константинов.


И признава, че му е мъчно как властта обикаля медиите, екипирана с ръкавици и маски. „Аз не изпадам в параноя. Нося маска в магазина, за да бъдат по-спокойни хората, които са там. Удивляват ме обществено значимите личности, които ходят с ръкавици и предпазни средства, за които в болницата можем само да мечтаем в момента. Не че нямат право да треперят за собственото си здраве, но не ми изглеждат много лидерски“, казва ексминистърът. Самият той стиска палци, че е изкарал на крак коронавируса. Няма намерение да се тества, докато държавата не осигури тестове за всички граждани.

„Надеждата ми е, че съм го прекарал или ще го прекарам безсимптомно или с минимални оплаквания. Каквото ще се случи на повечето българи в същност. И мисля, че „Светът утре няма да бъде същия“ ще спечели надпреварата за най-глупаво клише на 2020. Защото светът ще е същия. Хората ще продължат да се обичат, да правят любов, да си съперничат, да се мразят. Тази неочаквана почивка ни дава шанс да преценим кое от тези неща си заслужава да е приоритетно“, разсъждава Константинов.


Вечер лекарят си позволява и препоръчания от проф. Тодор Кантарджиев всенароден цяр – една малка ракия. Или пък чаша вино „След 30 години лекарска практика, запасите от напитки позволяват устояване на многогодишна карантина без право на излизане от дома“, смее се д-р Константинов. Ала става сериозен и добавя нещо, което го гложди. „Не пожелавам на медиците вечерни ръкопляскания от балконите, а уважение от обществото, когато вирусът ще е забравен“, казва бившият министър.

Надя Панкова

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама