Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8457582 www.bgdnes.bg

$ 4 млрд. може да спаси фараонката Ружа

Криптокралицата Ружа Игнатова може да спаси $4 млрд долара, колкото са исковете срещу нея. Съдия заплаши да прекрати делото, ако ищците не докажат своите мотиви и защо то трябва да продължи. Заседанието, което бе определено като краен срок това да стане, е утре.

В петък щатският окръжен съдия Валери Капрони е обявил следваща дата по процеса за 16 април. Той е направил това, след като ищците, търсещи възстановяване на щети от One Coin, са изпуснали два поредни процесуални срока. Компанията, основана и развита от Ружа Игнатова и брат й Константин, е считана от прокуратурата в САЩ за пирамида, т.нар. криптовалутна схема на Понци. За разлика от България, където огромна част от делата са отложени заради мерките срещу COVID-19, отвъд океана съдебната практика е обичайната. През март и април адвокатите е трябвало да представят месечни отчети, че са се опитвали да връчат писма с призовки на ръководството на One Coin. Основателката Ружа Игнатова обаче изчезна яко дим и дори се появиха съмнения, че си е направила пластична операция и си харчи натрупаното богатство на някое екзотично място. Затова съдията е постановил с докладите да се доказват опитите за процесуални действия от страна на защитата на ищците. На утрешното заседание адвокатите от известните кантори LLP Levi & Korinsky и Silver Miller ще трябва да обосноват отсъствието на докладите, след като водещият ищец Доналд Бердьо не ги е подал. "Водещият ищец е строго предупреждаван, че неспазването на нарежданията на съда занапред може да доведе до санкции", пише съдия Валери Капрони, цитиран от изданието за криптовалути Cointelegraph. Той стига и по-далеч и директно обявява, че санкцията може да е окончателно слагане точка на процеса. "С настоящото се постановява, че водещият ищец трябва да покаже причината защо това дело не трябва да бъде прекратено не по-късно от 16 април 2020 г.", обявява съдията. Ако това се случи, Ружа Игнатова ще излезе суха от мегаскандала и ще може на спокойствие да си харчи парите. Доналд Бердьо подаде първата си жалба срещу компанията през май миналата година. През август съдията разреши делото да върви при условие, че се подават месечни отчети. През декември позволи и изпращане на призовка на One Coin в офиса на компанията в Дубай, а на криптокралицата Ружа на последния й известен имейл адрес. Това обаче не даде никакъв резултат и д-р Игнатова, която бе и обявена за бизнесдама на България два месеца след като основава компанията си, продължава да е в неизвестност. Това е така от 25 октомври 2017 година, когато от София се качва на самолет за Атина. Повече никой не е чувал за нея. По следите й тръгнаха дори детективи, но без успех. Според информациите тя разполагала с руски и украински паспорти и можела да пътува без проблем между Русия и Дубай, според други е засичана в Лондон, Букурещ, Атина, Близкия изток, Африка и Индия според трети. Нито една от версиите обаче не е доказана.

Братът с присъда до юли

По-малкият брат на Ружа Константин Игнатов няма шанса на сестра си да се спаси от правосъдието й го грозят до 90 години престой зад решетките. Присъдата трябваше да бъде постановена през миналата седмица, но е била отложена и ще бъде издадена най-късно до 8 юли. Преди малко повече от година той бе закопчан на летището в Лос Анджелис, минути след като във Фейсбук отбеляза, че ще лети за София, а преди това му откраднали багажа. Прави си селфи усмихнат, за да покаже, че въпреки сполетелите го проблеми е винаги весел. Това е последната му дейност в социалната мрежа, след която обаче доста хора го поздравяват на имения и рождения му ден. Други пък му пишат, че го подкрепят и се надяват скоро да го видят свободен, защото е жертва на конспирация. След ареста на Константин Игнатов стана известно, че той сътрудничи в разследването на щатските власти, като по този начин се опитва да намали присъдата.

Четете още

"Ангелите от ада" поръчали брата на фараонката Ружа
"Ангелите от ада" поръчали брата на фараонката Ружа

"Ангелите от ада" поръчали брата на фараонката Ружа

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама