Легендарната естрадна певица Мими Николова: Аз разплаках Фидел Кастро!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Легендарната естрадна певица Мими Николова: Аз разплаках Фидел Кастро!

Мими Николова / Снимка: Юлиян САВЧЕВ


     Данчето не е имала любов с него

На 81 г. правя бутикови концерти, пея и в църковен хор

Коя е тя

Мими Николова е откритие на композитора Петър Ступел, който през 1958 г. пише за нея песента „Замълчи, замълчи“ към филма „Любимец 13". Преди това пее в хор „Бодра смяна“ и Хора на софийските девойки. До края на 1950-те години в Радио София Мими Николова записва още две песни на Петър Ступел – „Моряко мой“ и „Малката креолка“, както и три песни на Йосиф Цанков. Тя е една от първите ни певици, която изпълнява джаз. Била е солистка на Биг бенда на БНР, оркестър „Балкантон“. Тези дни Мими Николова получи награда „Златен век“ – звезда и парична премия по случай 24 май.- Г-жо Николова, честита награда! 62 години на сцена не са малко, имате куп отличия, сега прибавихте и „Златен век“.
- О, изключително съм трогната. Преживявам този приз с такова удоволствие, с такова щастие, не мога да ви опиша. При това получавам отличието наред с големи имена като цигуларя Минчо Минчев, оперната ни прима Александрина Пендачанска, Милена Моллова, Васил Найденов и много други колеги. Благодаря на Jazz FM за номинацията, благодаря и на хората, които са ме одобрили, за да я получа.
- На 81 години продължавате да пеете, кое ви държи в кондиция да го правите?
- Публиката, която идва в галерията „Дечко Узунов“. Там правя бутикови концерти с колегата музикант Петър Железаров. Сега след тази пандемия мисля, че отново ще продължа да се изявявам. Това ме крепи и поддържа духа ми млад. Освен там пея и в църковен хор към църквата „Свети Петър и Павел“ близо до дома ми. Защо да дремя и да седя вкъщи в неделя? Тази музика църковно-славянска ме обръща към духовното. Баща ми е бил свещеник, моите чичовци също са били свещеници, както и дядо ми по бащина линия. Научена съм от тях да съм внимателна и добра към хората. Имах добър пример от баща ми, който беше широка душа, помагаше на всички. Майка ми пък беше тази, която много искаше да пея и мечтаеше да стана певица. Умея да се радвам на хубавото време, на слънцето, на цветята и на радостта на всички хора около мен.
- И физически изглеждате добре, йогата ли ви поддържа, знам, че сте ученичка на първия йога учител Венци Евтимов.
- Гледам постоянно да се движа, правя упражнения, вървя, харесвам млади хора, слушам джаз, радвам се на природата, това ме движи. Освен това не ползвам интернет, не ми трябва, то е като болест. Ако реша, изпращам картички на братовчедките в Канада и САЩ по пощата.
- Стига ли ви пенсията?
- На кого му стига в днешно време. Толкова е мизерна, че ме е срам да я кажа. Но знам, че няма да има ефект от оплакването ми. И какво като кажа, че взимам 200 лева? Работила съм 40 години в Радио София, тогава заплатите бяха малки. Добре че съм здрава и попявам тук-там.
- Песента ви от „Любимец 13“ – „Замълчи, замълчи“, беше голям хит навремето, в какви отношения бяхте с Апостол Карамитев?
- В чудесни отношения бяхме - страхотен артист беше, благороден, с невероятно излъчване. Някога дублираше всички герои от „Сага за Форсайтови”. Сега младите актьори нямат тембър, нямат дикция, не им разбирам какво говорят. Даже Джон Макук от „Дързост и красота” по време на един фестивал тук каза, че дублираме по-хубаво от тях, но ставаше дума за по-възрастните актьори. Неслучайно хората гледат турски сериали, много качествено направени, но всичките им режисьори и оператори са завършили в Америка и в Англия и се връщат да работят. Гледаме ги, защото в тях има уважение към възрастните и морални ценности, които ни липсват в обществото.
- За Константин Казански, Стефан Воронов, Еди Казасян, Емил Димитров говорите, че са били изключителни джентълмени, липсват ли подобен тип мъже днес?
- Да, така е. Целуват ръка, отварят врати, държат се мъжки.
- Мария Грубешлиева е разказвала, че Еди Казасян я е ухажвал, явно е бил доста впечатляващ за девойките?
- Така е, бях приятелка с Леа Иванова, жена му, но и тя не му оставаше длъжна. Беше много ларж, масите винаги отрупани и накрая Леа ставаше и казваше: „Еди ще дойде да плати“. Изключителна жена.
- Вярно ли е, че вие сте разплакали Фидел Кастро преди години?
- Вярно е, да. Беше в Златни пясъци в бар „Каней”. Преди това бях ходила в Куба с Йорданка Христова и Бисер Киров на фестивал. Знаех една песен за Куба. Поканиха ни за малка програма по повод гостуването на Кастро в България. След това имаше битова програма в „Кошарите”. Имах кубинско песо и мислех да искам автограф от него, но не ни пуснаха да мръднем. Бях облечена с червена рокля, с една роза и точно в 18 часа се отваря и делегацията идва с бай Тошо и сядат на една маса. Започнах да пея „Куба, Куба, колко си хубава!” на испански. Накрая прожекторите се насочиха към нас. Фидел Кастро дойде и се ръкува с мен. Имаше сълзи в очите му, тъй като в песента се пее за един Фидел, който слиза от планината. След поздрава на Фидел чувам и гласа на Тодор Живков, който ме попита: „А къде сте се научили да пеете така хубаво на кубински?”. Бяха много доволни и ни поканиха в „Кошарите”, където имаше друга програма с Богдана, Йорданка и едни змии.
- Вярно ли е, че голямата Йорданка Христова е била любовница на Фидел Кастро?
- Не, разбира се. Данчето е голяма работа, аз пътувах с нея, бяхме три месеца заедно, щях да разбера. Има много деца, кръстени на нея в Куба, защото е известна там и е ефектна. Той е държавен глава, говореха, че ако му трябват жени, то му намират французойки разни. Другото са митове и легенди. Но всеки може да вярва в каквото реши.
- Голяма част от певците и актьорите пишат книги за живота си. Далечна ли ви е тази идея?
- Никак даже. Смятам и аз да направя нещо подобно, но в момента не му е времето.
- А днешните певци харесвате ли – Криско, Дара, Тита, фолкмузиката?
- Не, абсолютно не ги харесвам. Но не ги заклеймявам. Ето, гледах този Фики Стораро, изключително талантливо момче, а защо пее чалга? Смятам, че и на тази музика вече й идва краят. Слава на Бога. Освен това не харесвам този начин на обличане. Разбирам, че трябва да си екстравагантен, но трябва да има мярка.
- А вас шивачки са ви обличали, предполагам?
- Да, две шивачки - Милка и Ташка, арменки от Пловдив, шиеха през 70-те тоалетите на всички мои колежки и колеги. Ателието им бе близо до Орлов мост. Обличаха Радка Конфорти и Радка Гаева - първите сили на операта. За два дни преди концерта правеха дрешките, толкова бяха кадърни и бързи.
- Г-жо Николова, а как е истинското ви име, понеже съм чувала да ви наричат Мимоза.
- В акта за раждане съм записана Марийка, като малка ми викаха Мери. Родителите ми обичаха много оперетата и особено знаменитата Мими Балканска. Затова, когато вече бях на сцената, приех псевдонима Мими. Фамилното ми име е Николаева, но Петър Ступел, чието откритие съм, ме прекръсти за благозвучие на Николова.
- Казахте, че по време на пандемията сте чели и на други езици книги?
- Да. Общувам на английски, френски, италиански, испански, португалски. Учих португалски при Жоао Борборема, бразилски студент по медицина, който 15 години следва у нас и ми даваше уроци. Както вече казах, не обичам да седя без работа.

Една шепа любов: Биляниш с уникални снимки

Една шепа любов: Биляниш с уникални снимки

Биляна Лазарова, или както е известна с артистичния си псевдоним Биляниш, показа уникални снимки на бебето! 19-годишната мацка, която роди преди броени дни, направи разтапящи сърцето кадри на мъничето. В шепа се събира цялото щастие на света за младите родители, на които пожелаваме да успяват да се наспиват

Банда Банда не носи на майтап

Банда Банда не носи на майтап

"От всичко най не обичам да ме наричат с тъпи, неоригинални производни на "Банда Банда" и "инфлуенсър", сподели си мъката Андреа Банда Банда, една от усмихнатите водещи при Гала. Понеже "инфлуенсър" е твърде модерна дума и нямаме представа какво значи, предлагаме на вашето внимание няколко рими на "Банда Банда", дано не се окажат тъпи: 1

"Белите животи имат значение" в София, Пловдив и Хасково (СНИМКИ)

"Белите животи имат значение" в София, Пловдив и Хасково (СНИМКИ)

Три града у нас осъмнаха с транспаранти с надписи "Белите животи имат значение". Неизвестни хора са закачили посланията върху оградите на надлези в София, Пловдив и Хасково. Фразата "Белите имат значение" е контрапункт на посланието на чернокожите в Съединените американски щати, чиито слоган "Black lives matter" се превърна във водещо мото при

Ева коси лавандула

Ева коси лавандула

Слънчевата коментаторка Ева Веселинова не стои само в студиото на "На кафе". Русата красавица позира сияеща в полета с ароматна лавандула, похвали се самата блондинка в социалните мрежи. Ева дори грабна сърп, за да обере ароматните

Най-четени

Маджо и Васил Божков скъсаха

Маджо и Васил Божков скъсаха

Ликвидация на съвместния си бизнес с Младен Михалев-Маджо е стартирал Васил Божков, показа проверка на "България Днес". Укриващият се в Дубай бизнесмен с 18 обвинения и някогашният бос от СИК са на път да сложат край на продължилото близо три десетилетия ползотворно сътрудничество. След постигнат консенсус те са задвижили процедурата по ликвидация

Мацката на Дибала по бельо

Мацката на Дибала по бельо

Нападателят на "Ювентус" Пауло Дибала се завърна в топформа на терена след прекарания коронавирус. Аржентинецът се отчете с гол за победата над "Болоня" с 2:0. В Италия откриха причината за силните му изяви - секси допинг у дома. Приятелката му Ориана Сабатини буквално подпали мрежата с последната гореща снимка, която качи

Роксана с таен син абитуриент

Роксана с таен син абитуриент

Не раждайте, когато сте деца, зове откритието на Ивана  34-годишната фолкпевица показа 18-годишен син  Таен 18-годишен син има фолкпевицата Роксана! 34-годишната фолкпевица най-накрая реши да покаже големия си син, който преди дни имаше абитуриентски бал. Роксана забременява на 15 години и няколко месеца по-късно ражда Даниел

Лучано сам мъкне торбите

Лучано сам мъкне торбите

Повелителят на тортите и спорта от близкото минало Васил Иванов-Лучано вече не разчита на шофьори и помощници. Ексминистърът сам пазарува и мъкне торбите с покупки, видяха топпапараците на "България Днес". Бившият царски управник отдавна се е разделил с политиката и властта, но не къса с изисканото облекло

Гери-Никол в тройка

Гери-Никол в тройка

Приятелска тройка са заформили певицата Гери-Никол, плеймейтката Жанета Осипова и фризьорът на звездите Ивайло Колев. Тримата са неразделни през последните дни и по всичко личи, че Жанета ще е звезда в някой нов проект на варненската певица. Гери и Мис Плеймейт се сближиха преди няколко месеца и сега демонстрират силна дружба

Къпят плеймейтка с шампанско (ВИДЕО)

Къпят плеймейтка с шампанско (ВИДЕО)

Блянът на всеки мъж изпълни Мис Плеймейт 2019 Михаела Тодорова. На парти в бар край плажа в Слънчев бряг Мишето позволи на секси мачо да я изкъпе с шампанско. Бутилката пенливо вино се изля върху пищните форми на блондинката, докато тя танцува разгорещена под слънчевите лъчи. На партито присъстват десетки звезди от родния хайлайф

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

На 42 Никол младее

На 42 Никол младее

Никол Шерцингер чукна 42 г., но младее и отново се усмихва щастливо. И как да не младее, като и поредното й гадже е "агнешко" - само на 35. Става въпрос за бившата звезда по ръгби Том Еванс. Двамата са заедно от почти година и изглеждат все така влюбени, отбелязват клюкарите в Англия. Предишната любов на певицата бе Григор Димитров

Деси Цонева копие на старата Преслава

Деси Цонева копие на старата Преслава

Внимание, текст с повишена трудност! Четете съсредоточено и не изпускайте нишката! Деси Цонева е копие на Преслава, но на "старата" Преслава, на версията й отпреди пластичните операции. Защото Преслава, която вчера имаше рожден ден, изобщо не прилича на себе си, а на Галена. И днес фолкпевицата има рожден ден. Но нека се върнем на Деси Цонева

Шакира секси на плажа

Шакира секси на плажа

Да, годините са просто число, когато става дума за зашеметяващата Шакира! Любимата на футболиста Жерар Пике е засечена от папараци на плажа в Барселона, където си прекарва страхотно заедно със синовете си Саша и Милан. Шакира (43) щедро показва красивото си тяло и очевидно се намира в перфектна форма

Най-коментирани

Моника Валериева припича силиконите

Моника Валериева припича силиконите

Моника Валериева не се притеснява от приказките, че слънцето последните години станало много силно и вреди на кожата. Да живее печенето по монокини! Скандалната моделка показа, че край морето и басейна носи само гащи. Огромните й гърди са голи и бидейки изпъкнали ненормално напред, събират слънчевите лъчи преди всички други части на тялото й

Сане подписа с "Байерн"

Сане подписа с "Байерн"

Още една голяма сделка в ерата "коронавирус" вече е факт. Трансферът на Лерой Сане (24) от "Манчестър Сити" в "Байерн" (Мюнхен) официално е потвърден от двата клуба. Договорът на играча е за пет години. Баварците ще платят за него първоначално 49 млн. евро, като сумата може да нарасне до 60 млн. със заложените бонуси

Андреа по-скъпа от Лили

Андреа по-скъпа от Лили

По-скъпа от Лили Иванова се оказа фолкпевицата Андреа! Става въпрос за тениските с нейния лик, които чалгарката продава в Интернет. Това е мода, с която доста родни певици печелят по някой допълнителен лев, дори и примата на родната естрада. Тениските на Андреа са двойно по-скъпи от тези с лика на Лили, което възмути много от феновете на звездата

Венци Стефанов:
"Гошо Тодоров е стара лисица"

Венци Стефанов: "Гошо Тодоров е стара лисица"

Треньорът на "Левски" Георги Тодоров е стара лисица и знае какво приказва и прави. Похвалните думи "синият" наставник получи от президентът на "Славия" Венцеслав Стефанов в навечерието на най-старото столично дерби. По-рано Тодоров отново застана зад мнението си, че е нужно на "Герена" да се залага на собствени юноши и български играчи

Една шепа любов: Биляниш с уникални снимки

Една шепа любов: Биляниш с уникални снимки

Биляна Лазарова, или както е известна с артистичния си псевдоним Биляниш, показа уникални снимки на бебето! 19-годишната мацка, която роди преди броени дни, направи разтапящи сърцето кадри на мъничето. В шепа се събира цялото щастие на света за младите родители, на които пожелаваме да успяват да се наспиват

Легендарният борец Сашо Томов:

Короната бяга от мен, не се плаша от коронавируса

Легендарният борец Сашо Томов: Короната бяга от мен, не се плаша от коронавируса

"Короната бяга от мен", отсече легендарният български борец Александър Томов. 5-кратният европейски и световен шампион е здрав като бик и дава пример срещу психозата около зловещата пандемия. Всеки ден исполинът наглежда тренировките в своя клуб "Левски" на стадион "Георги Аспарухов". Томов следи как младите таланти въртят обиколки в близкия парк

Банда Банда не носи на майтап

Банда Банда не носи на майтап

"От всичко най не обичам да ме наричат с тъпи, неоригинални производни на "Банда Банда" и "инфлуенсър", сподели си мъката Андреа Банда Банда, една от усмихнатите водещи при Гала. Понеже "инфлуенсър" е твърде модерна дума и нямаме представа какво значи, предлагаме на вашето внимание няколко рими на "Банда Банда", дано не се окажат тъпи: 1

Камелия трупа мъдрост по хавлия

Камелия трупа мъдрост по хавлия

Никой не го очакваше, но ето, че е факт - Камелия се съблече (дотук добре, нищо скандално) и... взе книга. И то не каква да е, а един сборник за мъдрости, събрал над 100 притчи от древността до днес - какво е човекът, кой е правилният път, има ли надежда - това са само част от въпросите, които Камелия разглежда

Стамен Белчев скача на Камата

Стамен Белчев скача на Камата

Завърналият се начело на ЦСКА-София треньор Стамен Белчев скочи срещу мнението на Христо Стоичков и защити ръководство и футболисти от нападките. Камата изригна чак от Маями, където живее, че футболисти, треньори и ръководство са "бедствие", след като отборът, в който той има акции, не успя да спечели Купата на България и загуби от "Локомотив"

Силиконка теши уволнен треньор

Силиконка теши уволнен треньор

Има кой да теши уволнения по скандален начин от "Дунав" старши треньор Людмил Киров. 44-годишният специалист бе изгонен от отбора, след като проговори за сериозните финансови неуредици в клуба. Бившият полузащитник заяви, че се чувства облекчен след свобождаването. Той все пак няма да страда особено

49-годишен спешен медик от София почина от COVID-19

49-годишен спешен медик от София почина от COVID-19

49-годишен опитен спешен медик от Центъра за спешна медицинска помощ в София е починал от коронавирус, съобщи Националната асоциация СМП. Д-р Юлиян Стамов се е заразил при сърдечен масаж и изкуствено дишане на заразен пациент в тежко състояние. От публикацията на асоциацията на спешните медици се разбира

Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Българи разкриват тайни на Ким Ир Сен (видео и снимки)

Деца сираци от Северна Корея са живели в България в средата на 50-те години на миналия век. По-късно лидерът на комунистическата страна Ким Ир Сен се разпорежда те да бъдат върнати в родината им. След това следите на момичетата и момчетата се губят. Тайни и малко известни факти се разкриват в току-що миналия премиерата си филм "Децата на Ким Ир

Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Надя Валентинова и Кристина Гоцева от дует "Перфект": У нас има музикална мафия

Надя Валентинова е завършила поп и джаз пеене в НБУ като ученичка на поп и джаз певицата Стефка Оникян. През 1999 г. е носителка на втора награда за млад/нов изпълнител на последния официално проведен "Златен Орфей". Има още куп престижни призове. Надя е главен вокалист на хеви-метъл групата "Гранулом", Разполага с 12 различни бленди на гласа си

161 новозаразени с коронавирус у нас

161 новозаразени с коронавирус у нас

161 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 3 155. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 5; Бургас - 8; Варна - 15; Велико Търново - 15; Кърджали - 2;

13 км стигна опашката на ГКПП "Кулата" (Видео, снимки)

13 км стигна опашката на ГКПП "Кулата" (Видео, снимки)

Около 13 км е опашката за ГКПП "Кулата", съобщи наш читател. В момента той се намира до Марикостиново, което е на 8 км от пункта и колоната не мърда. "Опашката се натрупа малко преди обяд, още преди село Марикостиново. В продължение на половин час колите въобще не се движеха, все едно границата е затворена

Терзийски лови такси с айран

Терзийски лови такси с айран

Таксиииии! Така с айранче в ръка писателят Калин Терзийски се опита рано вчера сутринта да си хване превоз в столицата, видяха го топпапараците на "България Днес". Натоварен с покупки, Терзийски успя единствено да протегне айрана към един от шофьорите, за да привлече вниманието му. Заради липсата на свободна ръка творецът не си сложи маска

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 г. затвор струва животът на една жена

Само 10 години изкара зад решетките касапинът Красимир Самарджийски, който наръга 42 пъти жена си Анна с джобно ножче! Ревнивият убиец получи 20 г. затвор, но с добро поведение успява да си спести половината наказание. Това става ясно от определение на съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, научи "България Днес"

Проф. Кантарджиев: Трябва да живеем с инфекцията, да спазваме една мяра

Проф. Кантарджиев: Трябва да живеем с инфекцията, да спазваме една мяра

Следващата седмица ще е ясно кои мутации на вируса са налични у нас Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция - просто трябва да спазваме една мяра. Това заяви зам.-началникът на Националния оперативен щаб и директор на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ

Баровеца стана учител на годината

Баровеца стана учител на годината

Илиян Михов-Баровеца стана учител на годината! Музикантът и певец, който преподава в столичното 144-о СУ "Народни будители", беше избран за учител на годината след гласуването на 130 негови колеги. Преди дни изпълнителят получава грамота, която да потвърди заслуженото му отличие. "Признанието е много сладко

165 нови заразени с коронавирус у нас

165 нови заразени с коронавирус у нас

165 са новодиагностицираните с новия коронавирус лица за изминалите 24 часа. Направените PCR тестове за последното денонощие са 2896. Това показват данните в Националната информационна система, съобщават от Министерството на здравеопазването. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград - 11; Бургас - 7; Варна