Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/8648540 www.bgdnes.bg

БФС категоричен: Без публика в Първа лига!

Феновете искат да се завърнат по трибуните

Сезонът в елитната ни професионална футболна лига ще се доиграе без публика. Привържениците поискаха по трибуните да има зрители, макар и в някакви рамки, тъй като заплахата от коронавирус вече е почти равна на нулева. Желанието им няма как да бъде изпълнено, призна пред "България Днес" един от членовете на медицинската комисия към БФС.

Сезонът се възобновява още този уикенд, като първия мач ще очаква на "Герена" при домакинството на "Левски" на "Лудогорец".
Фенклубовете на някои от отборите поискаха да бъдат пускани поне 30% от капацитетите на стадионите по време на мачовете от родното първенство. Появи се декларация, адресирана до Министерски съвет, Националния оперативен щаб, БФС и спортното министерство.
Във връзка с предстоящото възобновяване на провеждането на обществени събития на открито и закрито при спазване на определените изисквания клубовете на привържениците на "Локомотив" (Пд), "Левски", ЦСКА-София, "Берое", "Ботев" (Пд) и "Черно Море", заявяват желанието си да скандират на живо в нарочна декларация.

Реклама

Традиционната ниска посещаемост по стадионите в България се оказва предимство. Нерядко заетите места са едва 15-20% от капацитета. Те считат, че допустимата заетост от 30%, която е разрешена за обектите на закрито като театри, кина и т.н., е повече от достатъчна за провеждането на всякакви футболни срещи. Аргумент е и това, че с поведението си по време на епидемията привържениците на футболните отбори дадоха пример за отговорно поведение в извънредна обстановка.

Евентуално натоварване на подходите към стадионите не превишава това на градския транспорт или на централната улица на всеки български град.

Процедурата за разрешаване за посещения на мачове се оказва доста сложна и на практика публика може да има чак за началото на сезон 2020/2021. "Феновете хубаво искат да ходят на мачове, но първо трябва да убедят ръководствата на клубовете да поискат разрешение от БФС. След това централата да го заяви пред оперативния щаб, от там и до правителството - обяснява източникът на "Бълагрия Днес". - Но има и един такъв проблем, че от УЕФА също трябва да дадат съгласието си. А от там не са дали такова на никого. За вътрешния шампионат и без УЕФА не е проблем, но идват мачовете от международните турнири, за които българските отбори може да имат допълнителни проблеми, ако сега играят пред публика."

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама