Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8748634 www.bgdnes.bg

Висши ченгета спипани с подкуп

Чадър над бандити опъват антимафиоти

Шефове на борбата с дрогата работели на черно за наркотрафиканти у нас и в чужбина

Трима антимафиоти от ГДБОП са арестувани за получаване на подкупи и чадър над трафиканти и разпространители на дрога. Операцията е започнала в четвъртък вечерта, а задържанията стават вчера сутринта, съобщи главният прокурор Иван Гешев.
В ареста е прибран шефът на отдел "Наркотици" Цветан Панков след получен подкуп. Освен него е задържан и началникът на сектора от същата дирекция Кирил Ванков, както и още един служител на МВР. Тримата са в ареста за 24 часа.
"Разследването е за организирана престъпна група, занимаваща се с подкупи и упражняване на логистика, помощ, чадър върху дейността на организирани престъпни групи, свързани с трафик и разпространение на наркотици не само на територията на България", обясни главният прокурор Иван Гешев.
"Тези лица са най-висшите ръководители за противодействие на наркотиците в България, те държат контактите с нашите международни партньори по линия на противодействието на трафика на наркотици", поясни Гешев.

Реклама


Сигналът за престъпната дейност на групата дошъл от дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР. Предполага се, че схемата е действала повече от две години. Според запознати до арестите на висшите ченгета се стига, след като срещу тях пропели наркобосове, които понесли сериозни удари от конкурентни структури. Гешев обясни, че на по-късен етап ще бъдат изнесени подробности около операцията. Думите му водят на извода, че тя има връзка с разбиването на депото за дрога в Студентски град, където бяха открити над 320 кила кокаин. До склада се стигна, след като в колата на 31-годишния Николай Петров бяха намерени 40 кг дрога. Останалото бе иззето от квартирата му по-късно, след което бе закопчан и инвалидът Манол Николов.


Именно около акцията в Студентски град бе и последната публична поява на арестувания с подкуп началник на сектора за борба с дрогата Цветан Панков. Тогава той заяви, че в случая вероятно става дума за депо за съхранение на наркотика. Сега обаче може да се окаже, че самият той има нещо общо с този склад.
Задържането на шефовете от ГДБОП буквално е шокирало техните колеги. Цветан Панков е лицето на отдела за борба с дрогата от доста години. Той започва кариерата си в столично районно в сектор срещу наркоразпространението и минава цялата кариерна стълба, докато стане началник на отдел "Наркотици" в ГДБОП. Под негово ръководство през последните години са проведени най-успешните операции срещу трафика и пласмента на опиати. Главният прокурор Гешев обясни, че арестуваният началник от ГДБОП работи с всички партньорски служби на МВР. През него минава информация не само за българите, замесени в наркотрафика, но и за много международни престъпници, групи и картели.
Цветан Панков е награждаван многократно, включително и от партньорски организации. Само преди шест месаца той получава от Негово Превъзходителство Алехандро Поланко, посланик на Кралство Испания в България, орден за полицейски заслуги бял кръст за приноса му към борбата с наркотрафика.
Задържаните Цветан Панков и Кирил Ванков работели заедно от години и били много близки, разкриват антимафиоти. Двамата не са показвали стандарт, различен от този на средностатистически българин. Никога не са демонстрирали скъпи коли, не са купували имоти.

Чистка в ГДБОП

Чистка и преструктуриране на ГДБОП се очаква след скандала с арестите на висши шефове от службата. Вътрешният министър Младен Маринов заяви, че е разпоредил на ръководството и главния секретар на МВР да направят анализ на работата и дейността в ГДБОП, както и дейността за трафик и разпространение на наркотици. Младенов допълни, че ще проведе разговор с премиера Бойко Борисов, за да вземат решение как да изчистят името на службата след арестите на висши служители, замесени в покровителство на наркотрафика.
"Службата работи изключително добре с наши партньори от ЕС и целия свят. Трябва да запазим доверието", заяви вътрешният министър.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама