Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8848259 www.bgdnes.bg

Куп болежки налазили Весо Паяка

От куп болежки се оплаква известният кримигерой Веселин Христов - Весо Паяка! Той е погнат като част от Бандата на Чуковете и като един от лидерите на наркогрупировката на Радо Ланеца. След като изчезна през лятото на 2019 г. и месеци наред го дири Интерпол, соченият за наркобос е задържан в края на юни. Като останалите момчета с прякори, подхванати от правосъдието, щом се озовава в килията и Паяка се ожалва от проблеми със здравето.

Той страда от сериозни хронични заболявания - хронична исхемична болест на сърцето, хипертонична болест с хипертонично сърце, заболявания на черния дроб и обмяната, пикочно-отделителната система и опорно-двигателния апарат, отбелязва адвокат Теодора Гинчева. По думите й клиентът й няма как да бъде прегледан в болницата към Софийския затвор, а трябвало да се консултира с различни специалисти в областта на кардиологията, нефрологията, гастроентерологията и травматологията. Освен това защитата възроптава, че Христов не е имал мярка за неотклонение и не е бил уведомяван по официален път за последиците от нейното неспазване.
Внезапната поява на издирваната фигура от ъндърграунда се свързва с ареста на висшите шефове на "Наркотиците" в ГДБОП Цветан Панков и Кирил Ванков. Според запознати Весо Паяка и Радмил Ранов-Радо Ланеца излизат от нелегалност, за да заковат антимафиотите. Пред разследващите споделят тайните заговори за чадър върху наркобанди и удряне на конкуренти в бизнеса с дрога срещу подкупи, каквито обвинения повдига спецпрокуратурата. Паяка, Ланеца и Росен Кръстев-Стъкларя са споменавани като основни свидетели и козове на обвинението срещу служителите на ГДБОП. От защитата възроптават, че бандитите с показанията си отмъщават на антимафиотите, които са разкрили престъпните им схеми.

Реклама

Физиономията на Весо Паяка изгря преди години на плакат "Отровителите на съвременна България", който гневни родители разлепиха в големите градове. "Вижте мъжете, които тровят децата ни", гласи текстът на постера. След като се покрива, Весо Паяка затлачва делото срещу хората на Таки - "Чуковете", което се влачи от 2014 г. в спецсъда. За него постъпва медицинско становище от директор на патологична клиника на болница в Гърция. В документацията пише, че Христов е прегледан два дни по-рано заради оплаквания от лумбаго с ишиас вляво, като е назначено лечение и са препоръчани четиридневна почивка на легло и повторен преглед.

След като се предава, Весо Паяка обърква магистратите. Съдия Иво Хинов, който гледа процеса срещу Ланеца и още 40 души, му налага мярка задържане под стража, макар още през есента колежката му съдия Мария Неделчева да е изменила паричната гаранция от 1000 лева на Христов по друго дело – "Чуковете", и е постановила той да бъде арестуван, ако се появи. Така Весо Паяка, който е в ареста, отново трябва да бъде задържан.

"Конкуренцията на двете мерки изключва приложението на едната", изтъкват апелативните спецмагистрати и отменят определението на Хинов Паяка да бъде закопчан. Според тях съдията е бил наясно със задържането на кримигероя по другото дело и дори по този въпрос е имало възражения от защитата и от самия подсъдим. Въпреки обрата, соченият за наркобос остава в килия. Взетата мярка е по делото "Чуковете", което буксува заради няколко ареста на подсъдими зад граница. На подсъдимата скамейка са известни тартори от агитката на "Левски" и люлински силоваци.

От крайния столичен квартал е и спряганият за тартор на другата наркогрупа Радо Ланеца. Според разследващите босът опитал да сложи ръка на пазара на наркотици и постепенно завзел бизнеса, като разпределял отровата из цялата страна. По време на мащабната акция ченгета излавят един по един дилърите в София, Пловдив, Поморие и др. Тoгaвa в cклaдoвe в cтoлицaтa са нaмeрeни и иззeти нaд 230 килoгрaмa рaзлични пo вид нaркoтици, пoдгoтвeни зa прoдaжбa нa eдрo. Разкрити са и двe oрaнжeрии зa прoизвoдcтвo нa кaнaбиc, иззети са чувaли c нaд 100 килoгрaмa cухa мaca, пoдгoтвeни зa чeрния пaзaр.
Макар и задочно, Весо Паяка се сдобива с обвинения за един от огранизаторите на мегаструктурата за продажда на дрога, за изнудване и принуда. Запознати разкриват, че някои от дилърите се съгласявали да работят след брутални побои и заплахи. За гаврите част от членовете на групата са се сдобили с допълнителни обвинения.


Завладяване на пазара

Завладяване на наркопазарите в София, Русе и Варна била целта на Ланеца, Паяка и компания. В столицата те шиткали дрога на териториите на Второ, Шесто и Девето РПУ, а също и в питейни заведения в центъра, разкриват разследващи. Според тях бандата затворила системата - от производство, през транспорт до зареждане на дилъри в почти цялата страна. За да не бъдат засечени, участниците в престъпното формирование не ползвали телефони. Общували конспиративно само през интернет приложения.

Реклама
Реклама
Реклама