Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/8902194 www.bgdnes.bg

Сребърна маска убива COVID-19

14 наши учени с революционно изобретение, създават го за 4 месеца

Маска със сребърно покритие убива коронавируса. Уникалното защитно средство е изработено от екип от 14 български учени, като осем от тях са от Русенския университет "Ангел Кънчев". Създаването им отнема около 4 месеца.
"С вакуумни инсталации нанасяме сребро от външната страна на плата. От дълги времена се знае, че среброто има силата да убива вируси. От вътрешната страна също нанасяме метално нанопокритие. С отделянето на слюнка или образуване на влага между двете страни се създава електрическо поле, което допълнително унищожава коронавируса. Между двата плата има мембрана, която улеснява дишането - нещо, което масово тревожи хората, които носят маски. Мнозина се опитват инстинктивно да освободят поне носа си, но това няма да им се налага, защото се диша без трудности", разказа пред "България Днес" ректорът на Русенския университет проф. Христо Белоев. Той допълни, че в уникалното изобретение са участвали учени от Софийския и Техническия университет.
Проучванията на Белоев са показали, че никъде по света не е създадена такава маска. Още повече, тя спира вирусите и в двете посоки. "Направили сме заявка за патент, като осъзнаваме, че това ще отнеме много време. През това време продължаваме с изпитанията", каза още Белоев. Маските издържат и на многократни изпирания, без да губят от свойствата си.
Белоев вярва, че може да се стигне до масово производство на маските със сребро, като по негови думи няма да бъдат по-скъпи от предпазните средства за многократна употреба, които се предлагат в момента у нас.

В началото на пандемията учени от Русенския университет са изработили 3000 шлема, които са дарили на лечебни заведения

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама