Реклама
https://www.bgdnes.bg/sport/article/9014767 www.bgdnes.bg

Най-предпочитаните водни атракции това лято advertorial icon

Лятото е време за забавление, особено ако се намирате на морския бряг. Там можете да откриете невероятни водни атракции, които да осмислят напълно почивката ви. Да видим и фаворитите.

Кои са фаворитите на морето?

Ако искате да избягате от суматохата на града или просто да прекарате незабравим уикенд с децата и приятелите си, едва ли бихте намерили нещо по-добро от неустоимите водни забавления, за които ще ви разкажем сега. Освен че привличат деца и възрастни като магнит, водните процедури са и изключително полезни за здравето. Те ефективно подобряват настроението, стимулират и зареждат с енергия, оказват благоприятен ефект върху кожата, облекчават умората и ви помагат да отпуснете напрегнатите мускули. Ето някои от най-свежите предложения на Аквапарк Несебър.

Рафтинг река

Рафтингът по река е едно от най-вълнуващите, екстремни и забавни пътешествия. Могат да се използват най-различни плавателни съдове, например салове, катамарани или каяци. Всичко зависи от това в коя река ще рафтирате, дали тя е спокойна, или бурна и от колко души се състои вашият екип. Така например, рафтирайки по бурна планинска река, трябва да преминете през различни трудни места, да заобиколите големи камъни, да държите сала си под контрол и да не го оставяте да се преобърне. Само си представете колко вълнуващо може да е това преживяване! Разбира се, то крие и опасности. А какво ще кажете, да изпитате едно напълно реалистично усещане, без какъвто и да било риск за вашето здраве и това на вашите деца? Ако искате да си доставите това удоволствие, непременно изпробвайте вълнуващия симулатор рафтинг река! Помислете колко горди ще бъдете със себе си, изправяйки се смело срещу собствените си страхове.

Парасейлинг

Екзотика, активен отдих, тест за сила – парасейлингът е всичко това и още много повече. Той е един от най-модерните видове водни екстремни забавления и най-просто може да се опише като комбинация от разходка с лодка с елементи на свободен полет от парашут.

Как се случва всичко? Много просто - по време на ускорение, лодката повдига парашута във въздуха и вие можете да се насладите на удоволствието да се носите и въртите във въздуха, да се наслаждавате на свободата и на незабравимата гледка, която се открива пред вас.

В момента парасейлингът се практикува на всички известни плажове по света и се е превърнал в едно от най-популярните водни забавления. За разлика от стандартния скок от парашут, той е далеч по-безопасен. Могат да се правят и тандемни полети по двойки. Не са необходими специални умения, а всичко, от което се нуждаете, е желанието да преживеете емоцията от силния прилив на адреналин, разбира се, след като преминете кратък инструктаж. Затова всеки, който няма здравословни проблеми (по-точно със сърдечно-съдовата и дихателната системи), може да изпита това огромно удоволствие.

Банан

Едно страхотно водно забавление, подходящо за цялото семейство. Можете да яхнете надуваемия банан и да се разходите сред морската шир, теглени от моторна лодка. Не си мислете, че ви очаква спокойствие – нищо подобно! Огромният банан постоянно подскача и затова трябва да сте нащрек. Но пък пътешествието със сигурност си струва, очакват ви силни емоции и много усмивки.

Сърф симулатор

Той определено води в класацията на най-забележителните водни атракции. И при това не е нужно да притежавате някакви специални умения, а просто да обичате екстремните преживявания. Разбира се, има едно важно условие – трябва да сте високи над метър и трийсет! Ако то е налице, тогава заповядайте в Аквапарк Несебър и няма да съжалявате, защото преживяването е наистина уникално.

Атракционът работи на принципа на генериране на вълни и ви предлага преживяване, което няма да забравите скоро. Сърф симулаторът ви позволява да изпитате напълно реалистичното усещане, че се намирате в открито море. Разликата е само една и това е, че съоръжението е напълно безопасно, при това както за възрастни, така и за децата. Всички могат да вкусят от невероятното усещане и да се почувстват „на гребена на вълната“, в буквален и преносен смисъл. След подобно водно забавление дълго време ще има какво да разказвате на приятелите си!

Как екстремните водни забавления се отразяват на организма – какво казват научните факти

Учените отдавна вече изучават как екстремните водни забавления се отразяват на човешкия организъм. Оказва се, че те не само стимулират отделянето на ендорфини, но и повишават нивото на хормона кортизол, известен също като хормон на стреса. Но експертите твърдят, че такъв стрес не носи негативни последици за организма, поради което се счита за „добър стрес“.

Така например холандски учени вече са успели да докажат зависимостта между развитието на заболяването астма и стреса. Когато хората с астма се почувстват стресирани, те трудно преодоляват симптомите си. Тогава учените се замислили как да предизвикат обратния ефект с помощта на така нареченият еустрес (позитивен стрес).

Те провели проучване с доброволци, страдащи от астма, като ги завели в аквапарк и им осигурили екстремни преживявания, за да изследват работата на дихателната им система. Резултатите били категорични – вследствие от преживяванията, белодробната функция намалява, но заедно с нея и усещането за задух изчезва. Това обяснява защо хората, които се възползват от екстремните водни атракции, възприемат положително напрежението, което изпитват. Така че действайте смело, забавлявайте се, както никога досега и лекувайте тялото си!

Реклама
Реклама
Реклама