72-годишният писател Владо Даверов: Изживях чудо! Господ ме спаси от рак!

Приятел
Автор: Лили Ангелова

72-годишният писател Владо Даверов: Изживях чудо! Господ ме спаси от рак!

Писателят завършва романа си "Ягодови полета" и смята да спре да пише

Оттогава съм си обещал всеки ден да живея красиво и да радвам хората около мен

"Изживях чудо! Господ ми помогна да преодолея болестта рак на гърлото. Оттогава съм си обещал всеки ден да живея красиво и се радвам на всичко около мен." Това сподели малко след рождения си ден големият писател Владо Даверов.
Преди две години 72-годишният творец се разболя и претърпя сериозна операция. За нея и за новата му книга "Съвършенство" "България Днес" се свърза с автора.
"Как да ви кажа, още помня като ден денят на операцията. Като разбрах за нея, помолих лекарите да мина задължителната подготовка не в тягостната атмосфера на болницата, а вкъщи, за да се сбогувам за всеки случай с всичко, което обичам - децата, жена ми, внучетата, книгите. И най-изненадващо ми разрешиха. През деня прекарвах в болница, вечерта спях у дома. В деня на операцията се събудих съвсем спокойно, изкъпах се, избръснах се, облякох си новите дрехи и без да будя никого, се качих на метрото до Онкологична болница. Преди да напусна спирка "Г. М. Димитров", спрях да си купя вестник и понеже ръцете ми бяха заети с чанта подаръци за лекуващия медицински персонал, подхвърлих левчето през гишето на лавката", започва задъхано Даверов и продължава: "Продавачът беше младо момче, което силно се засегна, че му подхвърлям парите. Нарече ме какъв ли не и се принудих да му кажа, че бързам за операция от рак. Нямам време да споря с него защо подхвърлих левчето. Момчето буквално онемя. Попита дали ще му позволя да ме придружи и аз се съгласих. В болницата също влезе с мен като придружаващ роднина и присъства на предупрежденията, които съвсем приятелски получих от хирурга: "Сърцето ви е слабо, страх ме е, че няма да успеем да ви извадим от упойката". Е, успяха все пак, събудих се и първо видях загриженото лице на хирурга, който ме зарадва със съобщението, че нямам разсейки, а вторият човек се оказа момчето от будката за вестници. "Ако не присъствах на цялото това представление със слизането ви от метрото, вестника и операцията от рак, нямаше да повярвам - каза ми то. - Никога не съм си представял нещата така." А когато помолих на другия ден да си тръгна и наистина се прибрах вкъщи, момчето съвсем се шашна: "Боже - рече ми, - какъв кураж за живот! Нашето поколение съвсем се е окекавило. Всеки мой връстник би оревал света, ако, не дай Господи, му се случи подобно приключение!". Е, мислех да му кажа къде е разликата в отношението към живота при един 70-годишен старец, обиколил целия свят, и едно младо момче, пред което предстои всичко, но се отказах. Някой ден сам ще го разбере! Така че нищо особено не се е променило. Пък и ние сме колкото по за едно кафе на тоя свят, от гледна точка на вечността няма дори миг", сподели дълбокомислено писателят.
След тази случка и възстановяването си Даверов не е спрял да работи, а публиката на представянето на "Съвършенство" го изпрати с бурни аплодисменти.
"Откъде иде съвършенството ли? Открих го в очите на децата. Те идват от Космоса, с познания за живота, които ние сме загубили през вековете. Това е темата на романа. Изглежда, че колкото повече се приближавам до Бога, толкова повече се убеждавам, че най-съвършени в човешкия род са именно децата. Ето, корицата на книгата ми например, е на 10-годишната ми внучка Димана. Тъй като три месеца не се виждахме, а внуците много ми липсваха, реших да сложа нейна рисунка отпред, пък и бе много подходящо", сподели Даверов.


Според него коронавирусът направил така, че човеците да се вглъбят още повече в себе си и да загубят връзката със Създателя. "С жена ми постоянно търсим обяснение откъде се взе този вирус. Тази избирателност е интересна - децата да го карат по-леко, да е насочен към възрастните като мен, защо точно Америка бе под прицела му, Испания, Италия, а защо в Китай, който е огромен, вече го няма? Все въпроси без отговор", разсъждава писателят, който също като повечето хора се страхува от болестта. "Ами да, защото имам много съпътстващи заболявания. За мен един по-сериозен грип е равносилен на довиждане. И все пак не искам да се оплаквам, защото българинът умира да му е зле, ако не му е, си измисля неща, защото иска да е нещастен. Той не може да се зарадва на слънцето, на изгрева, на залеза, на внуците, на хубавата храна, както италианците - тури му една хубава софра и той забравя всичко. На българина му дай страдание, и той забравя всичко друго", смята Даверов.
Колкото до протестите, авторът на филма "Вчера" е разочарован от тях и "глупостите, които се изричат от трибуната". "Това ми прилича на тези, дето царят ги доведе от чужбина, те поне имаха водач, изложиха се, мирясаха и си отидоха при парите, където им е мястото, вече всички са милионери. Но все пак бяха умни и подготвени хора. А по тези протести сега виждам само боклуци - вечните политически пациенти - Манолова, Томов, а пък тези от "Отровното трио" направо ми приличат на "Тримата глупаци" от Доньо Донев. Те само глупости говорят, правят глупости, а после обръщат с дланите и викат: "Аааа, ама ние сме чисти". Не чувам нито една смислена дума от тях, а, честно казано, внимателно слушах всички, дори Корнелия Нинова. В новите лица също не виждам някакви интересни лидери - всички са за властта, за парите и всичко това заради голямата субсидия, която вероятно ще получим от ЕС заради короната. Този протест няма социални искания, никакви. Това, което има като искания, Борисов го изпълни. Но искам да подчертая, че не съм бил никога член на някаква партия, нито преди т.нар. демокрация, нито след. Напуснах и творческите съюзи, защото са литературни ТКЗС-та", смее се авторът на "Възторжен и див".
Ако има сцена, която дълбоко го е засегнала от протестите, то това са лъжите, че гладуваме.
"Когато чуя, че в България говорят за глад и мизерия, ми хваща яд. Дебелите протестиращи лелки би трябвало да бъдат изпращани на държавни разноски в някои страни на Изтока, за да видят с очите си истинското съдържание на тези думи. Ще го кажа така - годишната потребителска кошница на някои камбоджански семейства е по-малка, отколкото ежедневната пазарска чанта на която и да е протестираща лелка в България. Не съм сигурен, че можете да си го представите, дори, но много хора във Виетнам не са виждали хляб до пълнолетие. Така е и в Африка", уточнява Даверов, който въпреки възрастта си не се смята за грохнал дядка.
"Сутрин се будя на 18 г. и чак като се видя в огледалото, си викам: Кой е тоя дъртак, бе?!", смее се писателят. Повече от 20 години вече откакто той и съпругата му имат хоби - обикалят с колата и се радват на "новата София".
"Превърна се в страхотен град. Като малките деца с жена ми, която е архитект, всеки път гледаме строежите докъде вървят и се радваме, като видим нови места, които сме изпуснали преди това. И понеже общувам със западняци повече, много се радвам, като ги доведа тук. Всеки отбелязва напредъка", смята писателят.
Когато е вкъщи сам, най-често Даверов се връща в спомените си с най-добрите си приятели."Човекът е твърде крехко създание, понякога може да го строши и най-лекият полъх на вятъра. Много съжалявам, че на младини бях доста взискателен към приятелството, направо безкомпромисен. Днес съм склонен да приема човек такъв, какъвто е, да го обичам и да му съчувствам. Всички се нуждаем от малко обич и разбиране. Жалко е само, че голямо поколение мъжкари си отидоха. И, да, вярно е, че жените останахте без истински мъже. Но това е заради феминизма - от нашите кекави момчета направихте жени. Кой да е женствен? Азис ли? Ами не ми хваща окото. Може би имам лош вкус, не знам", разсъждава Даверов.
Запитан за новите БГ филми и сериали, писателят е лаконичен, че не иска да говори, "защото само неприятни неща му минават през главата".
"Като погледна назад, трохички е било щастието ми, а разочарованията огромни. Въпреки това животът си заслужава да го направим красив. Заради внуците", завършва Владо Даверов.

Софкин израснал с Коцето

Софкин израснал с Коцето

Риалити звездата Георги Софкин бил отраснал с песните на Коцето. Това заявява той във видео, което Константин сподели в мрежата. "Радвам се, че се имаме, братленце! Израснах с твоите песни!" - вълнува се Софкин, а Коцето приятелски го прегръща.

Любимата на Милен не спира да мисли за него

Любимата на Милен не спира да мисли за него

Нумероложката Милена Иванова-ЕА изплака мъката си по Милен Цветков. Преди два дни се навършиха шест месеца от нелепата му смърт. Последната любов на журналиста отдаде почит към отишлия си безвреме в кошмарна катастрофа тв водещ във фейсбук. "Шест месеца без теб, любими! Зная, че сега се усмихваш от Царството Небесно, виждаш всичко и знаеш

Златка стройна във фитнеса

Златка стройна във фитнеса

Независимо че е прясна майка, Златка Райкова изглежда повече от съвършено. Тя сподели кадри от фитнеса, на които дори и в анцуг Злати блести в супер форма. Завиждаме благородно на

Асен Блатечки връща Велко Кънев в София

Асен Блатечки връща Велко Кънев в София

През януари за последно в столицата се играеше представлението на Велко Кънев "Омайна нощ"... но ето че се завръща! Горчиво-сладкото представление на непрежалимия Велко Кънев събира на една сцена тази седмица Асен Блатечки, Мария Сапунджиева и Юрий Ангелов. "Откакто Велко си отиде, много ми е тегав финалният поклон

Най-четени

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела

Сватба вдигна скандалната танцьорка Габриела Медарова, която пияна и надрусана помля 10 коли с джип в Пловдив през лятото на 2018 г. 21-годишната по това време мадама се натресе в автомобилите с джипа на тогавашното си гадже Пачо, с когото се разделили след ареста й. Сблъсъкът с правосъдието държал далеч от мъжете Габриела

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

МАЛКИЯТ МАРГИН НА ТЕНИС С ЯКА ОХРАНА

Отявлен спортист и почитател на тениса е Николай Маринов, по-известен като Малкия Маргин. Малкият брат на Красимир Маринов-Големия Маргин бе забелязан в спортна екипировка на игрищата на столичния комплекс "Раковски". С розова тениска и по къси гащи, бизнесменът бе заел място на една от масите в близкото заведение

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Трагедия във Враца! Ковид-19 погуби лекарка, баща й почина ден по-рано

Ужасна двойна трагедия разтърси Враца! Тази сутрин е починала д-р Петранка Лишковска, началник на отделението по химиотерапия в комплексния онкологичен център във областния град. Лекарката беше покосена от Ковид-19 и заради влошеното й състояние, бе на лечение в столична клиника, съобщиха от здравното заведение

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Гена Трайкова на кафе с приятелки

Последните слънчеви лъчи за почивка опита да открадне телевизионерката Гена Трайкова, видя "България Днес". Макар и да изглеждаше уморена и постоянно вглъбена в работата си, Трайкова успя за малко да разпусне с приятелки на по кафе. Бягството от работата така и не развесели журналистката и тя бързо се върна към задачите си

Ревнив кримитип претрепва с кол съперник

Ревнив кримитип претрепва с кол съперник

Ревнив криминален тип претрепа с кол съперник за сърцето на берачка на билки, заради което получи присъда доживотен затвор от Окръжния съд в Русе. Той трябва да изтърпи наказанието си при първоначален специален режим, постановиха още магистратите. Присъдата не е окончателна и подлежи на протест или обжалване пред Апелативния съд във Велико Търново

Следят Маринела с гривна на крака

Следят Маринела с гривна на крака

С електронна гривна за проследяване е закичена Маринела Арабаджиева, научи "България Днес"! По разпореждане на шефа на апелативния спецсъд, съдия Георги Ушев, бизнес дамата остава вкъщи под домашен арест, но със специалното устройство, за да е сигурно, че няма да се укрие. Темида се смилява над нежната половина от милионерското семейство заради

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Майка с две мечета в Стара планина (УНИКАЛНО ВИДЕО)

Кафява мечка и нейните мечета, заснети в Централна Стара планина, показаха във видео от Дирекция "Национален парк Централен Балкан". Любопитното видео е озаглавено "Да живееш на високо" и проследява разходката на мечките из планината, като малките уверено се катерят по скалите и подскачат около едрия хищник

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с Янек стигна до Мадагаскар

Драмата с изчезването на дупничанина Янек Миланов излезе извън пределите на България. За най-вероятното отвличане на 43-годишния мъж подробно разказа френският в. "Льо Монд". Материалът за часове е разпространен в десетки чужди сайтове, включително в бивши френски колонии, сред които Мадагаскар. Текстът със заглавие "В България брат е изправен

Сириецът Хусаини погнат за милион данъци

Сириецът Хусаини погнат за милион данъци

По още едно дело за данъчни шашми е погнат аферистът Амир Мохамед ал Хусаини, научи "България Днес"! След като сириецът с български паспорт беше обвинен като част от група за източване на ДДС, за реекспорт на скъпи лекарства и за данъчни престъпления, сега той е изправен пред Темида за неплащане на налози в особено големи размери

"Мъртъвци" възкръсват

"Мъртъвци" възкръсват

72-годишен мъж "възкръсна" в моргата в Сливен. Лекарите от местната болница отписват мъжа, но в погребалната агенция, където е откарано тялото, се случва нещо зловещо. "Взимам го, но като го вкарвам в камерата да го обличам, примърдаха мустаците му, устните му примърдаха, веднага се обадих на съдебния лекар. Той ми каза да повикам Бърза помощ

Най-коментирани

Ученички заглеждат Янчо на Деси Цонева

Ученички заглеждат Янчо на Деси Цонева

Фурор по коридорите на школото предизвиква Янчо Таков на Деси Цонева. Тайната се крие в маската, която носи - черна, но инкрустирана с верижки и камъни. "Още един пример да съчетаеш стил с детето! Този път е дизайнерска маска! Яни е номер едно в училище с нея и каза, че момичетата го заглеждали по коридора

Радинела само по хавлия

Радинела само по хавлия

С фотос само по хавлия Мис България Радинела Чаушева нажежи мъжките страсти. Хубавицата обича предизвикателните снимки и не пропуска да покаже перфектните си форми. "Тренирам много и мога да съм пример за младите момичета" - сподели наскоро

Ирина пак хваща четката

Ирина пак хваща четката

Ирина Тенчева обича промените. Именно заради това половинката на Иван Христов често сменя интериора на дома, прави ремонти в ресторанта и реновира. Тенчева хваща четката отново, за да боядисва в стар стил някои мебели. Ирина, която от известно време се подвизава като кулинар, ще реставрира част от мебелите в заведението си

Никол по бельо

Никол по бельо

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми

Софкин израснал с Коцето

Софкин израснал с Коцето

Риалити звездата Георги Софкин бил отраснал с песните на Коцето. Това заявява той във видео, което Константин сподели в мрежата. "Радвам се, че се имаме, братленце! Израснах с твоите песни!" - вълнува се Софкин, а Коцето приятелски го прегръща.

Фики с кожена сватба

Фики с кожена сватба

Кожена сватба отпразнуваха Фики и съпругата му Гюлджан. Двойката се врече във вечна вярност преди точно три години. "Ще те обичам винаги с цялото си сърце" - обеща фолкпевецът на съпругата си в деня на празника. Някои твърдят, че и третата година от брака е критична. Подходящи са подаръци от кожа, стъкло или кристал, перлено или нефритено бижу

Ирина се съблече

Ирина се съблече

Бившата половинка на Кристиано Роналдо - Ирина Шейк, позира разголена във фотосесия за ноемврийския брой на списание "Вог". Тя ще изгрее на корицата на изданието за Чехия и Словакия. На снимката руската моделка е покрила интимните си части със сини чинии, което още повече разпалва въображението на почитателите й

Любимата на Милен не спира да мисли за него

Любимата на Милен не спира да мисли за него

Нумероложката Милена Иванова-ЕА изплака мъката си по Милен Цветков. Преди два дни се навършиха шест месеца от нелепата му смърт. Последната любов на журналиста отдаде почит към отишлия си безвреме в кошмарна катастрофа тв водещ във фейсбук. "Шест месеца без теб, любими! Зная, че сега се усмихваш от Царството Небесно, виждаш всичко и знаеш

Златка стройна във фитнеса

Златка стройна във фитнеса

Независимо че е прясна майка, Златка Райкова изглежда повече от съвършено. Тя сподели кадри от фитнеса, на които дори и в анцуг Злати блести в супер форма. Завиждаме благородно на

Хамилтън монтира

Хамилтън монтира

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се справя доста добре с автомонтьорството. Той смени по спешност гумата на своя мерцедес, след като тя пострада при лек удар в тротоар до бензиностанция. А след това се похвали на последователите си в инстаграм с добре свършената работа. Те от своя страна не спестиха похвалите си за бързината

Никол по бельо

Никол по бельо

Бившата половинка на Григор Димитров - Никол Шерцингер, намери време в натоварения си график за малко глезотии. Тя сподели в социалните мрежи момент от релаксиращия си ден, в който се наслаждава на инфрачервена сауна. 42-годишната певица вдигна градусите на последователите си с горещи снимки по бельо, което само подчертаваше пищните й форми

Ирина се съблече

Ирина се съблече

Бившата половинка на Кристиано Роналдо - Ирина Шейк, позира разголена във фотосесия за ноемврийския брой на списание "Вог". Тя ще изгрее на корицата на изданието за Чехия и Словакия. На снимката руската моделка е покрила интимните си части със сини чинии, което още повече разпалва въображението на почитателите й

Хамилтън монтира

Хамилтън монтира

Световният шампион във Формула 1 Люис Хамилтън се справя доста добре с автомонтьорството. Той смени по спешност гумата на своя мерцедес, след като тя пострада при лек удар в тротоар до бензиностанция. А след това се похвали на последователите си в инстаграм с добре свършената работа. Те от своя страна не спестиха похвалите си за бързината

Занев: Можем да излезем от групата

Занев: Можем да излезем от групата

Капитанът Петър Занев вярва, че ЦСКА-София може да излезе от групата си в Лига Европа. Освен с "Клуж" "червените" ще играят с италианския "Рома" и швейцарския "Йънг бойс". "Всеки футболист чака тези двубои от Лига Европа - каза Занев. - Това са мачове, в които всеки един от нас иска да покаже най-добрата си светлина. Всяка точка е важна

Робърта катастрофира

Робърта катастрофира

Нидерландският нападател на "Левски" Найджъл Робърта претърпя катастрофа и пропуска гостуването на "Партизан" (Червен бряг) за Купата на България. Той участва в ПТП в близост до стадион "Георги Аспарухов". След направените прегледи бе установено, че играчът няма травми от инцидента. Все пак треньорът на "Левски" Георги Тодоров прецени Робърта да

Две жени бяха намушкани под Айфеловата кула

Две жени бяха намушкани под Айфеловата кула

Две мюсюлманки бяха намушкани под Айфеловата кула. Това се случва на фона на нарастващото напрежение в Париж след убийството на учител миналата седмица, предаде Нова тв. Френската полиция е арестувала две заподозрени жени. При предполагаемите расистки атаки нападателите крещели „Мръсни араби“, съобщава "Дейли Мейл"

Столични театри затвориха врати

Столични театри затвориха врати

Два столични театъра затвориха изцяло за втори път след пролетта заради коронакризата. Заради случаи на коронавирус Музикалният театър затваря врати до 1 ноември. Отменят се всички представления, както и представленията на балет "Арабеск". Планираната премиера на "Принцесата на цирка", която трябваше да се състои в петък, се отлага за втори път

Бивши приятелки заковават двойния килър Викторио

Бивши приятелки заковават двойния килър Викторио

Бивши гаджета на двойния килър Викторио Александров го заковават пред съда за упражнен психически и физически тормоз! Двете млади жени са проговорили пред Темида за сприхавия нрав на частния охранител, подсъдим за разстрела на приятелката си Дарина Министерска и едногодишната си дъщеря Никол, научи "България Днес"

Черна мечка обикаля имението на Хари и Меган

Черна мечка обикаля имението на Хари и Меган

Дива черна мечка е забелязана в близост до имението на принц Хари и Меган Маркъл в Калифорния. Затова са алармирали съседи на двойката, чието имение е на стойност 11 милиона паунда, пише в. „Сън”. Мечката е била заснета от охранителни камери, а местните се оплакват, че има убити кокошки и обърнати кофи за боклук

Имотна измама проваля делото срещу Очите

Имотна измама проваля делото срещу Очите

Имотна измама минира процеса срещу несебърския наркобос Димитър Желязков - Митьо Очите и групата му и той трябва да започне отначало в спецсъда в София. Причината за това е обвинение на заседателка, която участва в съдебния състав по делото. 45-годишната Полина Петрова е разследвана от Районната прокуратура в Берковица за имотна измама в условията