Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9042195 www.bgdnes.bg

Бобито, Келеша и Пожарникаря се пържат пред Темида

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес".
За няколко месеца през м.г. спецпрокуратурата удари топгрупите за премятане на наивни възрастни хора, които са взели от жертвите си стотици хиляди левове. Първи "изгоря" 28-годишният Бобито, сочен за боса на телефонните шашми в Горна Оряховица и наричан с гръмкото прозвище "Страшилището на пенсионерите". Той израснал в кариерата от муле през въртач до тартор. Смята се, че именно ало мошениците от ромския му клан са измислили измамата "полицейска акция".
Според разчетите на криминалистите Бобито и компания са заработили около 2 милиона лева. С плячката си позволявали луксозен начин на живот - с тузарски коли, златни накити и други скъпи вещи. Цялата фамилия се водела безработна, но строяла втори палат в махалата.
Мошениците са задържани при спецакция през април 2019 г. в кварталите "Калтинец" и "Гарата" в Горна Оряховица, а лидерът е хванат в Румъния, където се смята, че е било леговището на въртачите (хората, които набират постоянно различни телефонни номера в търсене на жертви - б.а.). Малко след това Бобито е екстрадиран и при специална операция е предаден на българските съдебни власти през Дунав мост. Под наказателна отговорност са подведени Атанас Атанасов - Малката Рака, Николай Николов, Георги Димитров, Димитър Димитров, Георги Василев, Валентин Първанов, Анелия Първанова и Валентина Димитрова.


След 1 г. в килия босът пропищява, че престоят зад решетките му се сторил прекалено дълъг. Въпреки няколкото си присъди за ужилени наивници окошареният тартор твърди, че няма опасност да върши престъпления на свобода. Магистратите порязват мераците му.
След хитреците от Горна Оряховица са подпукани колегите им от Левски. През август тежковъоръжени ченгета изненадват един от доайените в престъпния бизнес Димитър Серафимов-Келеша. Заедно с него е задържан и неговият син Васил Серафимов - Малкия Келеш. Закопчани са петима "въртачи" и едно муле. В ареста попадат Атанас Димитров-Майтапа, Янаки Янакиев-Зубето, Атанас Атанасов-Зума, Васил Атанасов-Инчхай и Сергей Янакиев-Гаргата. На съд са дадени още Иван Йовчев и Иван Ризов.
Босът Димитър Келеша е осъждан на 2 г. затвор за измама с много пострадали, но наказанието не го спира да поднови незаконната си работа. Солиден стаж в маменето на старци натрупват и подопечните му. Те също предпочит Румъния за гастрол, понеже често използват местни сим карти, от които звънят, за да не бъдат засечени.
Разследващите започват да душат около тях месеци по-рано покрай конкретен случай с взети 11 хиляди евро. Лош късмет сполетява групата, която наема таксиджия от Пловдив да прибере 2 бона от 68-годишна жена. Той се усеща, че става дума за престъпление, и се обажда в полицията.

Реклама


Келеша и компания се оказват особено изобретателни. При тараша в ултралуксозните им домове ченгетата намират ценности за хиляди левове, скатани на неподозирани места. Повечето от сим картите са скрити в дистанционно за телевизор. Самите телефони са кътани в тухли в стената. При едно от претърсванията криминалистите се натъкват на дупка, прокопана в зимник. В скривалището са намерени златни монети и накити. Мошениците от Левски също се отличават с богатия начин на живот, който водят, без да имат и един ден трудов стаж или осигуровки. От гаража на ромските босове са иззети 8 тарикатски коли.
Година след акцията тарторът Димитър Келеша опитва да измоли свобода, като един от мотивите му е влошено здраве. Той страда от хронични заболявания, но на два пъти отказва да постъпи в специализирана клиника и е настанен в болницата към софийския затвор. Болежките му датират от 6-7 години, подлаган е на диета, а към момента резултатите му са задоволителни, приемат магистратите. Заради престъпната му кримибиография и опасността да извърши ново престъпление те го оставят под стража.
През октомври м.г. в полицейския капан попадат и мошениците от Ветово. При спецакция са заключени Христо Атанасов, Петър Първанов, Найден Русков, Данко Банков, Васил Христов, Янко Янакиев, Пламен Атанасов и Венцислав Христов, които в средите си са известни с прякорите си Христо Пожарникаря, Пламен Малкия Роджер, Васьо Гръка, Януш Пипера и Топчо Янакиев. Задържаните са лица без осигурителен и трудов стаж, с нисък образователен ценз от етническия етнос бургуджии. Голяма част от печалбата мошениците профуквали по казина и заведения.
И те ориентирали дейността си в Румъния, откъдето действали, за да бъдат по-трудно проследени. При тараша са открити 7 бона, скрити в чорап в дамската чанта на бабата на един от участниците.
В процеса на разследване са събрани доказателства за шест измами, извършени от групата. При една от тях възрастен мъж се простил със спестяванията си в размер на 130 хиляди лева. Измамниците често карали жертвите да оставят пачките под пейки и в кошчета до молове. Процесът се следял от мулетата, които комуникирали помежду си чрез кодове и пароли. Една от жертвите им е 11-годишно момиче от Стара Загора, което дало голяма сума от парите на баща си.


Бутат им къщите

След акциите срещу ало мафията от строителния надзор искат бутане на някои къщи в трите града, превърнали се в мека на телефонните измами. Така освен обвиненията над главите на мошениците надвисва и опасността да останат без скъпите си палати, построени с парите на наивни пенсионери.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама