Реклама
https://www.bgdnes.bg/video/article/9158187 www.bgdnes.bg

Светльо Чернев, председател на организацията на българите с нисък ръст: Не искам само да мрънкаме (ВИДЕО)

Опитваме се с държавата да решаваме колкото се може повече проблеми на малките хора

КОЙ Е ТОЙ
Светослав Чернев е председател на Националната организация на малките хора у нас. В неделя бе световният ден за информираност по въпросите на малките хора, а два дни по-рано Светльо и неговите сътрудници организираха ден на отворените врати в центъра на малките хора в столицата. Пред какви проблеми и предизвикателства се изправят хората с нисък ръст, с какви нови придобивки се радва сградата им и какво предстои още да се направи - четете в следващите редове.

Реклама

- Г-н Чернев, как премина честването на световния ден на малките хора?
- Подготовката мина много добре! Разпратихме покани до различни министри и държавни учреждения, за да дойдат и да видят нашия център година по-късно. Миналата години също имаше такъв ден на отворените врати, но бяхме в самото начало на ремонти и устрояване на центъра. За да ни кажат дали сме на прав път и къде сме достигнали. Направихме и детска артработлница, в която се включиха деца с нисък ръст. Тук бяха и техните родители, с които поговорихме по темите, които ги вълнуват. Добре вървят нещата. Моята заместничка Максимилиана Станчева, която отговаря за международните връзки, участва онлайн в различни кампании. Преди няколко дни изпрати официално видеосъобщение на испански език. Има разбирателство между различните организации по света да се изпращат подобен род послания.


- Видимо се преобразява самият център. Какви са новостите?
- Идеята е този център на малките хора да бъде удобен и функционален за нашите членове и потребители. В същото време да е такъв и за техните близки и обществото. Защото нашата мисия е организацията да става инициатор и партньор на държавата, за да можем съвместно да решаваме проблемите на малките хора. А не да е пасивна организация, която само да мрънка, че нещо не е наред. Не трябва да оставяме само държавата да се бори, а всички да сме активни, за да разчитаме на положителна промяна. Успяхме чрез спонсори и собствени средства да купим две шевни машини. Наехме човек с нисък ръст по държавна програма за две години да шие дрехи за малките хора. За една година време може да се види както шивашкото ателие, така и изцяло адаптирана кухня за малки хора, която е направена с подкрепата на спонсори. Постоянно слагаме оборудване и обзавеждане, което да привлича малките хора. Те идват за консултация или да свършат някаква работа, но и да могат да се чувстват добре, да спортуват и да общуват с приятели. Нямахме специализиран автомобил с рампа, но вече такъв е налице. С него можем да превозваме и малките хора от провинцията, когато те не могат сами, а средата и транспортът не са достъпни. Вече има такива случаи. Автомобилът е благодарение пак на нашия проект. Третият етаж е почти готов, като през 2019-а не изглеждаше никак добре. Там вече има изградени три стаи, едната от които е библиотека. На партера има дарени няколко кашона книги, които ще влязат в нея. За една година сме направили немалко. Продължаваме напред!


- Докъде стигнаха нещата с изграждането на мечтания от малките хора асансьор в центъра?
- В началото на октомври излезе разрешение за строеж от главния архитект на София. Събрали сме 52 000 лв. от спонсори и дарители. Един от големите дарители бе КТ "Подкрепа", с чиято помощ сме събрали около 20 000 лева. Общо са необходими около 100 000 лв., като за останалата част ще кандидатстваме за финансиране към Министерство на труда и социалната политика в началото на 2021 г. за 50 000 лв. Надявам се още през март да успеем с изграждането на асансьора. Надявам се в средата на 2021-а и пандемията да отмине до тогава, да сложим асансьора и да честваме 25-ата годишнина на нашата организация с нов асансьор и официално откриване на центъра.


- Кои проблеми остават все още неразрешени напълно за малките хора?
- Един от тях е общественият транспорт, където все още няма добре устроени превозни средства за нашите нужди. Също така и въпросът с банкоматите остава отворен и тяхното безпрепятствено използване от хората от нашата организация.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама