Легендарният певец Йордан Марчинков ексклузивно: Коронавирусът ме върна в България

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Легендарният певец Йордан Марчинков ексклузивно: Коронавирусът ме върна в България

Легендарният изпълнител вече се е установил завинаги у нас

Продадох си къщата на Канарските острови, страх тресе хората там

"Страх от коронавируса тресе Канарските острови. Затова си продадохме къщата там с моята жена."

Това сподели пред "България Днес" легендарният певец от близкото минало Йордан Марчинков. 22 години той живее постоянно в райското кътче, а в България си идва през година за по месец-два, да види приятелите си. С днешна дата Марчинков се е заселил за постоянно у нас. Често софиянци могат да го видят по "Витошка" седнал пред чаша кафе, но... да не се сетят кой е. А той има зад гърба си повече от 1000 концерта. Да, без бряг е времето...

Йордан Марчинков емигрира през 1990-а. Той твърди, че не могъл да преживее загубата на СДС на първите избори, и емигрира в Швеция, родината на майка му. Преди това прочутият дует със Стефка Берова прави над 200 безплатни концерта за каузата на СДС. "Твърдо реших да замина, иначе щях да получа удар. Гневях се, че въобще има още хора, които държат на лявата идея", спомня си днес Марчинков. Тогава си стяга куфара и с 1000 долара в джоба заедно с брат си отиват в Стокхолм при майка си Брита. Данчо тръгва без сантименти със сегашната си съпругата Ася.

Със Стефка Берова са се разделили като семейство още преди петилетка, а после и на дуета слагат точка, тъй като двамата са напълно изчерпани и уморени от пътувания и концерти. В Швеция роднините им удрят рамо в началото, а после братът на Данчо, който освен консерватория има и техническо образование, отваря фабрика за металообработване. Там работи и певецът. Не си помисля да събира група и да пее по заведения. Берова и Марчинков са тотално изтощени от професията, тъй като понякога са изнасяли по 9 концерта на ден. "След тези вечни пътувания бях толкова изчерпан, че в Стокхолм 2 г. не слушах дори музика, камо ли да пея", казва Йордан Марчинков.

От 1990 г., когато емигрира, до днес не си е отварял устата на сцена. Дори не може да превъзмогне психическата бариера, когато Стефка Берова го кани на юбилейния си концерт през 2008 г., за да изпеят нещо заедно както едно време. "Не бе толкова важно, че тогава си бях оперирал крака и трудно се придвижвах. Голямата спирачка бе, че не бях държал микрофон 18 години", казва Марчинков. Той съжалява, че не отива на бенефиса на Берова, защото тя заслужава признание. "Стефка остана неразбрана заради емоционалността, която носи. Тя е една от малкото, на които дядо Господ е дал екстра. Защото е 100-процентова артистка, родена е за сцената. Един изключителен артист", връща спомените Йордан Марчинков.

Със Стефка са различни и с много труд напасват дуета. Той обича джаз от дете. Марчинкови са близки със семейството на Панчо Владигеров, а синът им Александър запалва Данчо по джаза. И когато на 13-14 години отива с майка си в Швеция, западната музика го спечелва изцяло. Марчинков е роден в София, но е ашладисан варненец, защото става жертва на изкуството. Баща му е бил помощник-концертмайстор на царската филхармония, а след Девети септември тръгват със Сашо Попов да изграждат симфоничните оркестри във Варна, Пловдив, Бургас и Русе. Харесва му във Варна и остава. Така детството на Йордан минава сред артистичния свят и той описва атмосферата тогава като фантастична. "Всяка събота и неделя ходехме на плаж заедно - театърът, балетът, операта, симфонията. Познавах всички, дори като малък исках да стана балетист", признава Марчинков. А майка му Брита е снажна, със сини очи и тъй красива шведка, че варненци винаги се обръщат след нея по улиците.

С Берова се запознават, когато я разпределят във Варненския театър, който е вторият дом на Марчинков. Преди това той има забежка с друга актриса, но когато идва Стефка, я гледа от първия ред в три поредни представления и накрая с букет цветя отива при нея. После двамата се връщат в София, тя - обещаваща актриса в Народния театър, той - студент в естрадния отдел на Консерваторията. С много труд двамата напасват гласове и стил, за да тръгне прословутият дует Стефка Берова и Йордан Марчинков. Пели са дори на полето, след като партията нарежда изкуството да слезе при хората. Тогава от Концертна дирекция ги пращат по села и по паланки. Не минава без комични ситуации. За Гергьовден правят концерт пред 300-400 овчари на поляна. Няма ток, няма оркестър, а само акордеонист акомпанира на всеки. С тях са оперетната звезда Видин Даскалов и Юлия Винер-Ченишева, която три десетилетия е прима на Софийската опера и 15 години солистка на Берлинската държавна опера. Пред сцената е легнал на поляната и подпрял глава на ръката си нагизден от глава до пети овчар, с ямурлук, калпак, гега и завити мустаци. Излиза Юлия Винер в копринена рокля с огромно деколте, а в ръка държи кърпичка. Хубава и леко закръглена, тя запява народната: "Овци съм пасла, овци де бре де, де бре де..." Отпред колоритният овчар с мустаците я слуша, слуша, па виква: "Пасла си, пасла. Ку*у си ми пасла!". Видин Даскалов се срива от смях на земята, не могат да го вдигнат, конфузията на Винер е пълна, а смехът - хоров.

"Пълнехме салони години наред. Благодарен съм на публиката, ние я радвахме с постоянство. Бяхме от хората, които най-много работеха. След време гледах филм за Елвис Пресли, в него той се оплака, че за една година е изнесъл 67 концерта и това било изключително. Ние правехме на месец по 150 концерта. Имахме два технически екипа и докато пеехме на една сцена, техниците строяха втората на друго място. На празненства започвахме сутрин в 10 часа и свършвахме през нощта в 3", спомня си Йордан Марчинков. Това най-добре знае Митко Фънка, който тогава е басистът на състава им "Сезони". "С Фънки често се виждаме и сега. Той почна при мен преди години", сподели певецът.

В Стокхолм Марчинков живее 10 години и няма причина да остане повече, след като майка му умира, а младите му роднини се пръсват по света. Шведското гражданство не му прави живота пълноценен. С Ася вече са почивали на Карибите и им харесва. Една от причините е, че почти цяла година не вали дъжд и от януари до декември се играе голф. А Йордан се запалва по него в Стокхолм. Едва пристигнал там, лели, чичовци и братовчеди, които били отявлени играчи, му дават първите уроци и го запалват за спорта, за който още като дете слушал от баща си. Но голф във Варна тогава нямало, имало тенис. И Йордан става първият шампион по тенис за юноши във Варна. Заради голфа отказва на Христо Стоичков да им намери къща в Майорка. На Канарите се играе голф през цялата година, аргументирал се певецът, когато се запознават в Стокхолм преди футболен мач с Швеция. Йордан и Ася си купуват къща на 40 км южно от Лас Палмас на остров Гран Канари. За двама обаче била прекалено голяма и после я заменят с апартамент в туристическата зона близо до брега и с гледка към морето. До пенсионирането си Марчинков работи към агенция за недвижими имоти.

Доскоро взимах 40 лв. пенсия,

сега е малко повече

- Видяхте ли досието си в ДС, г-н Марчинков?

- Казваха ми, че ще получа удар, като видя и прочета какво са писали предателите за мен, и психически трябвало да се подготвя. Е, вече съм готов, но пък пандемията осуети плановете ми. Ще го направя. Иначе от малък аз никога не съм бил пионер, в комсомола ме приеха чак в 10-и клас. За себе си мисля, че не съм преследван, но винаги ми е било "показвано" докъде мога да стигна.

- Изненада ли ви промяната, като се върнахте за първи път след 90-а у нас?

- Да, очаквах промяната и тези приказки сега, че в соца било по-хубаво, направо ме отчайват. Аз помня, когато седях на опашки по 36 часа да си налея бензин, нямаше хляб, кисело мляко, докъде я бяхме докарали с купони. И изобщо да не ми говорят, че демокрацията е виновна за това.

- Успяхте ли да се пенсионирате?

- Да. Почнал съм работа на 16 години и 32 години не съм спирал. Доскоро пенсията ми беше 40 лева, сега е малко повече. Срам ме е да кажа на приятелите си, че пенсията ми не стига за две кафета в Париж примерно.

Наши красавици покоряват света

Наши красавици покоряват света

Андроники от Горна Оряховица има най-изваяното тяло Семра Салиф от с. Жинзифово призната за най-хубавата европейка на планетата Че българките са най-красиви на света, си го знаем, а чести потвърждения за това идват периодично иззад граница. Най-вече от световния моден подиум, където няма лъжа и измама, нито нагласени конкурси

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Тревога в плевенско училище по изкуствата  Второкласник ги е подарил на приятели, не ги раздаваме ние, обясни директорът Румен Тодоров  Гривни с надпис "Аз се ваксинирам" нажежиха страстите в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен. Родителите споделиха в социалните мрежи кадри с украшенията за ръце и възнегодуваха

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Досега федералните власти са повдигнали наказателни дела срещу над 100 души във връзка с безредиците в Капитолия в САЩ, при които привържениците на Тръмп нахлуха в сградата, обираха офиси и нападнаха полицията. Снимки:

Белия метален вол от шунка

Белия метален вол от шунка

Китайският зодиак направен от храни Оформянето беше трудно, но успях, казва създателката Ирена Христова  Животните от китайския зодиак създадени от хранителни продукти! Детайлното и красиво дело е на българката Ирена Христова, която може да превърне всеки плод или зеленчук в произведение на изкуството

Най-четени

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

Поппандов СКОЧИ на Гери Дончева

И моделките са на първа линия, смее се Георги Мамалев Актьорът възмутен как манекенката може да се ваксинира, а не някой учител или медик Павел Поппандов скочи на Гери Дончева! Актьорът недоумява как моделката се е ваксинирала срещу COVID-19 преди редица лекари, учители и хора в рисковата група. Както е известно

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ясновидецът Божидар Караджов: Слави ще се бори за втора политическа сила

Ако се кандидатира, Румен Радев ще спечели втори мандат, казва гадателят Визитка: Божидар Караджов е единственият българин, вписан в елитната класация на най-известните пророци в света. В началото на 2015 г. предсказа трагедията с авиокатастрофата над Френските Алпи. Провидя страшния пожар във влака по линията София - Кардам. В началото на 2014 г

Забраниха на Златка да е балерина

Забраниха на Златка да е балерина

Не намира търсения отклик у феновете си Черната Златка с последната си фотосесия, която я представя като балерина по време на тренировка. "Злати, нищо лично - харесвам те, ама това не е правилно. Падьоми, колена, гръб. Има още много да потренираш, да не кажа, че на тази възраст е невъзможно. Не се обиждай

Мария Илиева пусна детето при бившия

Мария Илиева пусна детето при бившия

Малчуганът в компанията на доведената си сестра, поп звездата се готви за "Капките" Бившият любим на Мария Илиева отново успя да прекара време със сина им Александър, видя "България Днес". Чаровният малчуган посрещна изминалите празници в компанията на татко си Георги и семейството му. Младокът събра двете си отрочета - първородния му син от поп

Буковска: Приключих с голите сцени!

Буковска: Приключих с голите сцени!

"Децата ми не са гледали нито една моя роля!", казва звездата  "Дотук бях с голите сцени! По принцип някоя ситуация може да бъде еротична и с облечени актьори, но при мен не се получаваше точно така. Но каквото било - било! Казала съм си, че вече като майка с деца, които са в социума, това със събличането свърши

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Жанета Осипова и Мария с тайни партита за ЧРД

Фолкпевицата празнува със снахата на Долорес Арсенова, Гери Никол куфее на другия купон Пандемията не спира най-известните купонджийки да празнуват. С тайни партита фолкпевицата Мария и плеймейтката Жанета Осипова отбелязаха рождените си дни. Заради затворените нощни заведения и двете избраха интересни алтернативни варианти

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Розмари влюбена в Бузлуджа

Розмари влюбена в Бузлуджа

Странно любимо място има Розмари. Моделката признава, че е ходила често-често до Бузлуджа. "Безброй пъти съм посещавала този масивен космически кораб, построен по време на комунизма. Всеки път откривам нещо различно", разкрива Розмари под видео от последното си качване до

Саня Борисова отмята задачи

Саня Борисова отмята задачи

Шопинг, тренировки, шофиране - всекидневието на Саня Борисова е много натоварено, видя "България Днес". Чаровната актриса си върши всичките задачи напълно сама и се справя повече от отлично. Дори успява да си намери място за паркиране, което в София е сериозно предизвикателство. Снимки: "България

Азис прави свое шоу

Азис прави свое шоу

Ще е конкуренция на Цитиридис и Дългия Гости и оркестър ще веселят зрителите в мрежата Топизпълнителят Азис става конкуренция на Николаос Цитиридис и Слави Трифонов, научи "България Днес". Кралят на попфолка работи върху свое ново токшоу онлайн. Участие в него ще вземе и оркестърът му. Негови зрители са потребителите на социалните мрежи

Най-коментирани

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Новият треньор на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас ще остане на сухо в Разград. Неговата съпруга Ингрида няма да го последва в България. Червенокосата красавица със светли очи ще остане във Вилнюс, където учат двете им деца. Дамата с викингски черти винаги е подкрепяла своята житейска половинка, но семейният съвет реши хлапетата да останат в своята

Наши красавици покоряват света

Наши красавици покоряват света

Андроники от Горна Оряховица има най-изваяното тяло Семра Салиф от с. Жинзифово призната за най-хубавата европейка на планетата Че българките са най-красиви на света, си го знаем, а чести потвърждения за това идват периодично иззад граница. Най-вече от световния моден подиум, където няма лъжа и измама, нито нагласени конкурси

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Гривни "Аз се ваксинирам" ядосаха родители

Тревога в плевенско училище по изкуствата  Второкласник ги е подарил на приятели, не ги раздаваме ние, обясни директорът Румен Тодоров  Гривни с надпис "Аз се ваксинирам" нажежиха страстите в Националното училище по изкуствата "Панайот Пипков" в Плевен. Родителите споделиха в социалните мрежи кадри с украшенията за ръце и възнегодуваха

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Досега федералните власти са повдигнали наказателни дела срещу над 100 души във връзка с безредиците в Капитолия в САЩ, при които привържениците на Тръмп нахлуха в сградата, обираха офиси и нападнаха полицията. Снимки:

Евра чака бебе от моделка

Евра чака бебе от моделка

Патрис Евра ще става баща. Бившият защитник на "Манчестър Юнайтед" и "Ювентус" сам съобщи шокиращата новина. Направи го с иронична снимка със своята половинка Марго Александра. "Готов съм да пожъна плода от нашата любов", написа той в социалните мрежи. Половинката му добави: "Баща ти е готов да те вземе"

Почернената майка и баба Ваня Министерска: Само с доживотна присъда за Викторио децата ни ще почиват в мир

Почернената майка и баба Ваня Министерска: Само с доживотна присъда за Викторио децата ни ще почиват в мир

Двойният убиец от "Надежда" признава вина и се надява да умилостиви Темида Само със справедлива присъда децата ни ще почиват в мир и спокойствие! Това заяви пред "България Днес" почернената майка и баба Ваня Министерска по повод очакваната присъда за двойния килър Викторио Александров. За убийствата на приятелката му Дарина Министерска и

Шофьор си чисти снега от колата с мотика

Шофьор си чисти снега от колата с мотика

Шофьор реши да си изчисти снега от колата с мотика. Водачът явно поради липса на четка използва земеделския уред за да премахне натрупалия сняг по возилото

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

На раздумна директно на улицата се спряха диджей Мартен и съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Независимо от минусовите температури, двамата мъже издържаха стоически на студа и обмениха няколко думи относно мерките срещу коронавирус, затворените заведения и липсата на работа

Ваня Червенкова на разкрасителни процедури

Ваня Червенкова на разкрасителни процедури

На дълги разкрасителни процедури се отдаде бизнесдамата Ваня Червенкова, видя "България Днес". Тя е забелязана в студио за красота, където освен че бе подложена на различни процедури, успя да поговори с приятеля си Цецо Андреев и да си направят няколко снимки за спомен. СНИМКИ: "България

Ски коментаторът Иван Каневчев: Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране

Ски коментаторът Иван Каневчев: Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране

Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране сред най-добрите в слалома, смята ски коментаторът на "Евроспорт" и дългогодишен ръководител на алпийското направление във федерацията по ски Иван Каневчев. 23-годишният софиянец записа най-добрите класирания през сезона във Флахау (Ав). Той завърши 15-и и 16-и в двата слалома през уикенда

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Треньорът на "Лудогорец" остава на сухо

Новият треньор на "Лудогорец" Валдас Дамбраускас ще остане на сухо в Разград. Неговата съпруга Ингрида няма да го последва в България. Червенокосата красавица със светли очи ще остане във Вилнюс, където учат двете им деца. Дамата с викингски черти винаги е подкрепяла своята житейска половинка, но семейният съвет реши хлапетата да останат в своята

Евра чака бебе от моделка

Евра чака бебе от моделка

Патрис Евра ще става баща. Бившият защитник на "Манчестър Юнайтед" и "Ювентус" сам съобщи шокиращата новина. Направи го с иронична снимка със своята половинка Марго Александра. "Готов съм да пожъна плода от нашата любов", написа той в социалните мрежи. Половинката му добави: "Баща ти е готов да те вземе"

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Хората, обвинени в обсада на Капитолия на САЩ (ФОТОГАЛЕРИЯ)

Досега федералните власти са повдигнали наказателни дела срещу над 100 души във връзка с безредиците в Капитолия в САЩ, при които привържениците на Тръмп нахлуха в сградата, обираха офиси и нападнаха полицията. Снимки:

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

Dj Мартен на раздумка с ресторантьор

На раздумна директно на улицата се спряха диджей Мартен и съпредседателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Независимо от минусовите температури, двамата мъже издържаха стоически на студа и обмениха няколко думи относно мерките срещу коронавирус, затворените заведения и липсата на работа

Ваня Червенкова на разкрасителни процедури

Ваня Червенкова на разкрасителни процедури

На дълги разкрасителни процедури се отдаде бизнесдамата Ваня Червенкова, видя "България Днес". Тя е забелязана в студио за красота, където освен че бе подложена на различни процедури, успя да поговори с приятеля си Цецо Андреев и да си направят няколко снимки за спомен. СНИМКИ: "България

Ски коментаторът Иван Каневчев: Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране

Ски коментаторът Иван Каневчев: Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране

Алберт Попов е в Топ 5 по стабилност на каране сред най-добрите в слалома, смята ски коментаторът на "Евроспорт" и дългогодишен ръководител на алпийското направление във федерацията по ски Иван Каневчев. 23-годишният софиянец записа най-добрите класирания през сезона във Флахау (Ав). Той завърши 15-и и 16-и в двата слалома през уикенда

Спортният журналист Николай Александров: Ванга предрича успехите на Джони Велинов

Спортният журналист Николай Александров: Ванга предрича успехите на Джони Велинов

Николай Александров е сред най-разпознаваемите български спортни журналисти. Работи в Дарик радио от 1997 г. Един от водещите на Спортното шоу на Дарик и ТВ предаването "Пред банята". Известен привърженик на ЦСКА. Отразявал е редица големи футболни форуми, сред които три европейски и две световни първенства

Президентът на ФК "Люлин" Никос Аманатидис: В БФС е боза, аматьорите ли сме виновни?

Президентът на ФК "Люлин" Никос Аманатидис: В БФС е боза, аматьорите ли сме виновни?

"Какво толкова прави БФС за аматьорския футбол и защо да ни се отнеме правото на глас на конгреса? В този съюз стана пълна боза, та ние ли сме виновни?", ядосан е президентът на столичния ФК "Люлин" Никос Аманатидис. Повод за коментара му е изказването на вицепрезидента на БФС Атанас Фурнаджиев, че е редно да се обмисли вариант само

544 новозаразени с коронавирус, 8,7% от тестваните, 6243 излекувани

544 новозаразени с коронавирус, 8,7% от тестваните, 6243 излекувани

544 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 6243 теста, от които 338 са PCR, а са 206 с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 8,7% от пробите са положителни. Така общият брой на потвърдените случаи става 212 927

Маша с пръстен за 400 бона

Маша с пръстен за 400 бона

Бившата половинка на Григор Димитров - Мария Шарапова, се радва на доста скъп годежен пръстен. Бижуто, което Александър Гилкс сложи на ръката й наскоро, струва $400 000. То е изработено по поръчка от Джесика Маккормак. Отличава се с изумруден петкаратов диамант. Гилкс предложи брак на Маша през декември