Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9259869 www.bgdnes.bg

14-годишен създаде БГ изкуствен интелект

Радостин отдавна е признат от Гугъл

Програмата разбира езика ни, преразказва статии и слага запетаи 

Изкуствен интелект, който разбира български език, създаде 14-годишният Радостин от родопското село Барутин. Ученикът, който преди време получи световно признание от Гугъл, създаде набор от компютърни програми, които се правят за пръв път у нас.
"Реално ти учиш компютъра да прави редица дейности, като му говориш. Програмите анализират речта смислово и извличат информация от нея - например, от няколко дълги статии може да ти преразкаже само най-важното. Тоест тук говорим за следващо ниво - не представя готов текст, а умее да преразказва със свои думи. Ти говориш, а програмата обработва, като дори преценява къде да поставя запетаи. Подобни технологии са силно развити за езици като английски и немски, но няма подобен лесно достъпен продукт за българския", разказа пред "България Днес" Радостин Чолаков, който е в 9 клас в математическата гимназия в Пловдив.
Геният признава, че има още много работа по изкуствения интелект, но ще продължи да го развива като част от платформата AzBuki.ML, която сам създава - https://azbuki-ml.com/
Радостин споделя, че творението му има допирни точки със Сири (гласов асистент при айфоните, който разпознава гласови команди, отговаря на въпроси и изпълнява различни функции, достъпни в устройството). Но има още много работа, докато откритието му се развие до толкова, че също да може да отговаря с глас.
Ученикът се "запалил" по компютрите покрай леля си преди години. Тя работела онлайн и е отсядала при родителите му в Барутин няколко пъти по месец и повече. Покрай нея Радостин започва да се интересува от програмиране, като си търси сам информацията в интернет и гледа клипчета. Приема себе си за самоук, което още повече допълва гениалността му.
Печелил е множество национални състезания по математика и информационни технологии, както и международни IT конкурси. През 2018 г. разработва проекти, отличени от софтуерния гигант Гугъл. Година по-късно започва работа по мобилното приложение за продуктивност AnyGoal, което по-късно прераства в минисоциална мрежа. Става лауреат на Националната олимпиада по информационни технологии през лятото. Съорганизатор е на няколко технологични събития, както и доброволец във фондации и сдружения.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама