Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9299807 www.bgdnes.bg

Георги Чопов, потомък на националния ни герой: Дядо ми Гоце Делчев е българин!

Македонската народност е измислица и не е съществувала никога, категоричен е наследникът на революционера 

"Гоце Делчев е българин! Той е бил учител по български език и е живял в България - за това спор няма. Затова и не трябва да отстъпваме в преговорите, за да защитим националния си интерес".

Реклама

Това заяви пред "България Днес" 77-годишният Георги Чопов, който е потомък на националния ни герой и революционер. Неговият прадядо Андон и бил женен за най-голямата сестра на Гоце Делчев - Мария. За себе си Чопов казва, че е българин и никога не е бил друга народност, въпреки че са правени опити да бъде македонизиран. Мъжът в момента живее в Благоевград, като дълги години е танцьор в ансамбъл "Пирин", както и хореограф в други танцови формации.

"Македонската народност е измислица! Те нямат нито национални герои, нито народност като история - такава нация никога не е съществувала. Това е истината! Сега в Северна Македония живеят българи, турци, сърби и албанци. Всичко друго е измислица. Но те си водят тяхна политика и са хора, които искат да докажат недоказани неща. Следя преговорите, защото силно ме засягат. Мнението ми, че Гоце Делчев е българин, е категорично", заяви пред вестника Чопов.

И добави: "Те имат претенциите към Александър Македонски и баща му Филип, но те са били гърци. Чел съм, че в миналото на олимпиади са се явявали македонски племена от гръцки произход, но те нямат нищо общо с тези хора, които сега имат претенции. Когато родът ми е живял в Кукуш, съседи са им били турци, сърби и албанци, никой не е говорел за македонци. През 1944 година Коминтера решава да основе република, която присъединява към Югославия. Но никога не е стоял въпросът, че има македонско население и македонска националност".

Чопов разказва още, че като бил в 8 клас, властите са му издали паспорт, в който, без да поискат мнението му, пишело, че е македонец. "Отидох да им кажа, че не съм съгласен, въпреки че бях юноша, а те ми отговориха, че такава е била политиката тогава. Спомням си разговор с моята баба Слава. Попитах я защо, когато са запалили Кукуш, родът ни е дошъл в България. А тя ми каза: "Чедо, ние сме българи. Къде другаде да отидем? Нашето място е тук", връща лентата назад Чопов.

Неговият баща Павел е роден в София, но когато губи своя татко, се преселва да живее в Горна Джумая (днешен Благоевград – бел. авт.). Там той е осиновен от баба Лика, която е внучка на Гоце Делчев. Тя го отглежда и става негова учителка.

Реклама

Жената искала да напише книга за брат си Тодор Чопов, изтъкнат общественик и писател, участник в Септемврийското въстание 1923 година, убит от върховистите. В България не проявяват интерес към нейните желания и тя намира начин да отиде в Скопие под претекст, че ще си лекува окото. Остава там до края на живота си.

"Местните власти разбират коя е тя, настаняват я в общежитие и започва масово разпространение на информацията, че тя е внучка на Гоце Делчев, което се използва с политически цели", обяснява потомъкът на революционера.

Георги Чопов решава да посети баба Лика, докато е на турне с ансамбъла си в Скопие.

"Обикалях около църквата "Свети Спас" и по едно време дойдоха двама полицаи при мен. Питаха ме какво правя, а аз им казах, че търся баба Лика Юрукова. Отвърнаха ми, че не познават такава жена. Но когато им заявих, че това е внучката на Гоце Делчев, веднага се сетиха. Оказа се, че живее в общежитие извън Скопие и заминах за там. Посрещна ме жената, която се грижеше за нея. Тя ми разказа, че баба Лика през нощта е сънувала много интересен сън - че реже ноктите на брат си Тодор Чопов. Това означавало, че ще се види с много близък човек, и така стана. Поговорихме и накрая ми подари сервиз за кафе с 6 чаши с лика на Гоце Делчев. Тогава ми каза: "Това ще го пазиш, докато си жив! За мен Гоце Делчев беше велик човек и никога няма да го забравя. Аз съм принудена да бъда македонка, но никога наистина не съм била", завърши разказа си Чопов.

Мисли на войводата 

Някои мисли на самия Гоце Делчев ясно посочват принадлежност към българския народ:

- "Гръцките свещеници и учители са пречка за нас. Дойде време да работим за България, понеже ние всички сме българи. Трябва да работим за България, защото тя ще дойде и ще ни помогне да отхвърлим османската власт".

- "Другари, не виждате ли, че сега вече не сме роби на разпадащата се турска държава, а сме роби на европейските велики сили, пред които Турция подписа своята пълна капитулация в Берлин. Затова трябва да се борим за автономията на Македония и Одринско, за да ги запазим в тяхната цялост като един етап за бъдещето им присъединяване към общото българско отечество".

- "Ние, българите от Македония и Одринско, не трябва да изпущаме изпредвид, че има и други народности и държави, които са много заинтересовани от разрешението на този въпрос. Една намеса на България ще предизвика намесата и на съседните държави и може да доведе до разпокъсването на Македония. Ето защо народите, населяващи тия две области, трябва сами с общи усилия и жертви да извоюват своята свобода и независимост в границите на една автономна Македоно-Одринска държава, като разчитаме само на материалната и морална подкрепа на България и на Великите сили".

Реклама
Реклама
Реклама