Голямата Валя Балканска, преболедувала COVID: Простих на майка ми, че ме прокле

Приятел
Автор: Лили Ангелова

Голямата Валя Балканска, преболедувала COVID: Простих на майка ми, че ме прокле

Сънувах я 1-2 пъти преди коронавируса

Коя е тя

Родопската певица е родена на 8 януари 1942 г. в смолянското село Лъгът. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в Държавен ансамбъл за народни песни и танци "Родопа". В репертоара си има над 300 песни, с които покорява големите световни сцени. Най-известното й изпълнение - "Излел е Делю хайдутин", е избрано да полети на борда на "Вояджър" от комисия на НАСА с председател Карл Сейгън. Само преди дни - на рождения си ден, певицата сподели, че е изкарала коронавируса заедно с дъщеря си, и двете празнували вкъщи сами.

- Г-жо Балканска, как преживяхте коронавируса?

- Оцелях! Слава на Бога, не ми се наложи да пия антибиотици. С дъщеря ми едновременно се разболяхме, внуците оставяха храна на разстояние, но нищо специално не съм яла и пила - всичко от градинката. Искам да кажа обаче, че ще се ваксинирам при първа възможност, и аз, и щерката.

- Навършихте 79 г., близо 60 от тях на сцена. Как от висотата на тези години виждате живота, на какво ви научи?

- Че човек, докато си отиде от този свят, не може да се пребори с всичко и не може да научи всичко. Има стара поговорка: "Човек се учи и ненаучен си отива". Песента за мен е била и хлябът, и семейството, и животът. Израснала съм в махала от 5 къщи. Пеех навсякъде. Майка ме укоряваше, че мълча само когато спя. Моят учител Петър Бечев в Арда е първият, който ми подаде ръка, затова ще го наричам моят учител, докато си отида от тоя свят. Заради песните и работата ми често не съм била при семейството си, но всички ме разбираха и подкрепяха. Съпругът ми почина преди 18 години, той никога не ме е спирал, никога не ми е пречил в работата и сега много ми липсва. Със свекървата една лоша дума не сме си казали. Трите деца се родиха едно подир друго, а всички помагаха в отглеждането им. Аз не спрях и когато бях бременна, и когато децата ми бяха бебета. Носех ги на репетиции и концерти и израснаха сред песните.

- Не се ли изморихте вече?

- Никога! Докато имам поне малко сила в мен, ще пея. Дойде време и да нямам този глас, защото направих тежка операция на гуша, но имам Божията сила. Майка ми е покойница. Баща ми е убит през 1944 г. на фронта, аз съм била на 2 години, по принуда майка се жени за втори мъж. Но мисля, че двамата ми помагат от небето. 5 деца бяхме. В това трудно и болно време не трябва да забравяме миналото. Но трябва да се помни само хубавото. Да влизаме в нови пътища. И както строим пътища и учим нови песни, така и самите ние трябва да се обновяваме. Но не бива да забравяме откъде сме тръгнали.

- Вярвате ли в предопределенията?

- Да, ето сега един-два пъти сънувах майка ми, ама това, преди да се разболея от коронавируса. На нея всичко съм простила. Тя преди години ми изрече едни думи, дето много ме заболя тогава: "Най-голямото ти парче хляб мравката да го мъкне". И това беше, защото се страхуваше да ме изпрати в Смолян. Тя ме прокле, но аз се доказах. Когато станах известна, ме чу по радиото и каза: "Дано този отгоре не е чул какво съм казала". Това ми стига, аз вече съм й простила, майчица е.

- Тя също е пеела, нали така?

- Да, но казваше, че приличам на баща си, защото той пеел много хубаво и свирел на кавал. А аз съм слухар, не съм завършила музикално училище, но с помощта на колегите си през годините се образовах. В ансамбъла, като общуваш с други певци, музиканти, чуваш идеи, започваш да живееш с това. Тръгнала съм да пея с Атанас Капитанов, един добър ръководител и в ансамбъла, и в читалището в Смолян, в хора. Пътувала съм с него в Пловдив, Кърджали и без съпровод съм пяла. Всички в този хор ме носеха на ръце като малко бебе, радваха ми се, казваха, че ще израсна, ще пея много. Няма да забравя, че почувствах тогава сила и кураж от тези хора. Като дойдох в ансамбъла, усетих, че давам нещо от себе си. Ако не са ми били добрите приятели, семейството, колегите, нямаше да успея.

- Ако не беше песента, с какво бихте се занимавали?

- Всички са си мислели, че ще стана земеделски работник, и наистина в началото се трудех на полето. И като запеех, ме чуваха в другото село. Дарбата ми ме измъкна от селския живот и ме прати да пея на личности като Тодор Живков, Леонид Брежнев, Бил Клинтън и папа Йоан-Павел Втори. Клинтън дори се спусна да ми целува ръцете, малко ли е това?

- Каква според вас е рецептата за по-добро бъдеще на българския народ?

- Знаете ли, аз съм с 8-и клас образование и никога не съм го криела. Обаче, откакто съм проходила, до ден днешен тъпча българска земя и милея за нея. А нашите политици превърнаха България в моргата на света. Внасят ни турски домати, които не могат да се сдъвчат, внасят ни заразени картофи от Колорадо. Внасят ни старите коли на Европа. Това направиха, превърнаха България в морга. Знаете ли, че аз, въпреки че съм на толкова години, гледам си картофи, бобец и туй-онуй. Гледам си градинката и от никого не чакам да ми помага.

- И все пак какво трябва да направят политиците?

- Аз на политиците акъл няма да давам. От умни по-умни са, но хората вече надигнаха глави. Политиците са избрани от народа и трябва да му помагат, а не само да си пълнят гушите, а на хората сламки да оставят. То и сламки вече не им останаха на хората, в очите на народа няма и искра надежда. Аз живея във "Време разделно", аз съм човек oт народа и ми е жал за тази българска земя, която тъпча.

- Вие бяхте от заслужилите, които взимат пенсия от 700 лева, стига ли ви тя?

- Благодарна съм на последното правителство, защото ми даде тавана. Взимам 700 лева на месец. И сега много хора ще скочат и ще кажат: Какво направи тая Валя Балканска, за да взима тавана? Никой обаче не ме пита как съм стояла пред публиката и съм си раздавала и глас, и душа, за да зарадвам хората. Знаете ли, започнах работа на заплата от 62 лева и се пенсионирах със заплата от 64 лева. От 1975 г. съм заслужил артист. Аз обичам работата си и обичам хляба си и съм преодолявала всички препятствия и трудности в живота ми, не ми е тежало това. Но всички възрастни заслужават да взимат 700 лева.

- Явно, че космическата слава не ви е променила.

- И няма да ме промени. Защото имаме не само "Излел е Дельо хайдутин". Чуйте "Руфинка болна легнала", "Страхиле, страшен войвода". Тези песни, а и още много други по нищо не отстъпват на полетялата в Космоса. В Родопите пеем най-вече за любов и за хайдути. Нямаме песен за работа освен една - "Торнал е Тодьо", който е торнал (тръгнал) на гурбет, но се е върнал още в началото на пътя, защото си е "забурил пунгяна с тютюна".

- Като се пее само за любов и хайдути, а работата не присъства в песните, това значи ли, че родопчани са мързеливи хора?

- Повечето сме любовчии и хайдути. (Смее се.) Родопчани не са мързеливи, те са весели хора и красиви като планината. Тя е овална и полегата, а не островърха и ветровита, затова и песните са ни по-бавни и протяжни.

- Добре, ако решат извънземните да ви вземат за заложник, като са чули вашата песен, ще се дадете ли?

- Ха-ха, ами защо не? Ама ще искам после да ме върнат обратно тук. Имам още работа да върша.

- С този "космически глас" сте имали възможности да живеете в чужбина. Защо не сте го направили?

- Водата, когато е силна, сама си проправя пътя. Когато се разлее в различни посоки, тя губи своето пълноводие. Моята сила идва от родната земя. Тъпча българска земя. Ям от българския хляб. Когато отидеш в чужбина, хлябът, освен че е по-скъп, не е толкова вкусен. Не те нахранва.

- А как гледате на човешката злоба?

- Всякой си я носи. Колкото и да не му се иска да го признае. Това е товар, самар. На моя гръб нямам такъв самар. Не гледам кой как е облечен. Нито какво яде.

121 нови заразени с коронавирус - 10% от тестваните, 180 излекувани

121 нови заразени с коронавирус - 10% от тестваните, 180 излекувани

121 са регистрирани с коронавирус прези изниналото дененощие, отчете Единният информационен портал, при направените общо 1207 теста. Това са 145 случая по-малко от вчера.  Новите заразени представляват 10 процента от тестваните последно. 180 души са излекувани за последните 24 часа. 9 са починали според изнесените данни

Наградиха двойка, спасила давещо се семейство

Наградиха двойка, спасила давещо се семейство

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова, спасили с риск за живота си майка и син от удавяне в Гребната база в Пловдив, станаха посланици на доброто. Зам.-кметът на Пловдив Пламен Райчев им връчи грамоти. На 15 декември м.г., докато двойката се разхожда около канала, вижда как двама души в опит да извадят лабрадора си от ледените води се подхлъзват и

Данчето Христова: Няма да се ваксинирам

Данчето Христова: Няма да се ваксинирам

Йорданка Христова е категорична - няма да даде рамо за ваксина, сподели самата тя. Легендарната певица никога през живота си не се е имунизирала и смята, че на 77 години й е късно да прави сефтето. "Нека хората не ме разбират погрешно - в никакъв случай не отричам труда на учените. Аз самата много спазвам мерките, но не смятам

Разби се самолет с футболисти, общо 6-ма загинаха

Разби се самолет с футболисти, общо 6-ма загинаха

Четирима играчи и президентът на бразилския четвъртодивизионен "Палмас" загинаха при самолетна катастрофа. Починал е и пилотът, пише infobae.com, в туитър се появи видео от трагедията. Лукас Пракседес, Гилермо Ноа, Рануле и Маркус Молинари са играчите, които са били в самолета, за да бъдат откарани за мач срещу "Вила Нова"

Най-четени

Участници във "Фермата" газят мерките

Участници във "Фермата" газят мерките

Даяна Ханджиева се върна при бившия си Правят си купонче, където се събират повече от позволеното След Милко Калайджиев, манекенките, заведенията в Пловдив и София и участниците в предаването "Фермата" погазиха мерките. Те се събраха на парти, като от качените кадри в мрежата се вижда, че присъстващите са доста повече от максималния брой от

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Жени си "събира багажа", Джаферович за миг се зарадвал

Звучи като виц, но не е! Евгения Джаферович от няколко дни отделя дрехи, за да ги препродаде през модна платформа. Идеята е да не се изхвърлят старите неща, които не се носят, а да се пуснат за продажба, като накрая идва процент от сделката. Но да се върнем на Жени - рови в гардеробите, събира, отделя, прибира по куфари

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Джулиана Гани съди Сами Хоснни

Този човек е манипулатор, иска да стане популярен с хейт към нас, казва половинката на плеймейтката - Илиян Съдебен иск срещу Сами Хоснни готви Джулиана Гани. Младата майка е бясна на участника във "Фермата". Преди дни Сами, който се прочу като инструктора на Криско, си позволи да обиди Гани. Хоснни обвини Джулиана в измама с чайове за

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Фолккралицата Ивана в перфектна форма преди ЧРД: Разделих се с фалшивите приятели

Поне 10 човека махнах от телефона си, изчистих всичко излишно - и в гардероба, и в мислите си "Най-хубавото, което ми се случи по време на пандемията, бе, че изчистих излишното от живота си - от телефона си махнах поне 10 човека, които не смятам, че трябва да фигурират там. Трябва да има ред в живота ни, преди неведнъж съм го казвала

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

Актьорът Веселин Ранков: Разделих се с жена си

На 29 г. ми поставиха грешна диагноза рак, объркаха документи "Сам съм, посрещнах новата година без муза, така да се каже. Разделих се с партньорката си. Но така се случва в живота". Това сподели пред "България Днес" актьорът Веселин Ранков, който през последните години се прочу като екранен шофьор на Марта Вачкова в лекарската сага "Откраднат

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

Щерката на Христо Сираков - Анна Мария: Татко, щеше да се гордееш с мен!

След като взе и моден сертификат, красавицата вече има първа поръчка "Татко, щеше да се гордееш с мен! Ти искаше образованието ми да е най-важното нещо в живота ми. Послушах те." Това сподели в нета на стори 22-годишната Анна-Мария, дъщеря на починалия бизнесмен Христо Сираков. Момичето споделя също, че още не може да прежали баща си

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Цитиридис търси работа

Цитиридис търси работа

Шеговитото настроение на Николаос Цитиридис се засилва преди края на отпуската му. Водещият е сгащен насред "Витошка" от Поли Генова. Певицата щраква Цитиридис, който виси на пешеходната улица в центъра на София с табелка "Търся си

Глория глези бременната щерка

Глория глези бременната щерка

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят

Най-коментирани

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

МОМИЧЕТО НА "БЪЛГАРИЯ ДНЕС"

Румина харесва индианците още от годините, в които е била запленена от романите на Карл Май. Наскоро тя научи, че коренните жители на континента Америка са дошли от Азия през Аляска преди повече от 12 000 години. Когато европейците пристигат на континента, населението на индианците е наброявало 50 милиона души

121 нови заразени с коронавирус - 10% от тестваните, 180 излекувани

121 нови заразени с коронавирус - 10% от тестваните, 180 излекувани

121 са регистрирани с коронавирус прези изниналото дененощие, отчете Единният информационен портал, при направените общо 1207 теста. Това са 145 случая по-малко от вчера.  Новите заразени представляват 10 процента от тестваните последно. 180 души са излекувани за последните 24 часа. 9 са починали според изнесените данни

Скалата обезобрази щерката

Скалата обезобрази щерката

Кечистът и актьор Дуейн Джонсън може да има много таланти, но фризьорството не е от тях. Скалата, както е по-известен здравенякът, окепази прическата на двегодишната си дъщеря Тиана и си го призна в социалните мрежи. "Може и да съм плешив, но знам едно-друго за косата", написа Дуейн. Но се оказа, че впоследствие малката му принцеса все пак е

Тамара кърми пред публика

Тамара кърми пред публика

Милиардерската наследничка Тамара Екълстоун се оказа доста разкрепостена майка. Дъщерята на боса на Формула 1 Бърни Екълстоун заголи гръд насред хотел в Дубай и накърми бебето си Серина, като дори се похвали в социалните мрежи. Тамара замина на топло в арабската страна веднага след Нова година заедно и с 6-годишната София, по-голямата си щерка

Наградиха двойка, спасила давещо се семейство

Наградиха двойка, спасила давещо се семейство

Борислав Борисов и Антоанета Зидарова, спасили с риск за живота си майка и син от удавяне в Гребната база в Пловдив, станаха посланици на доброто. Зам.-кметът на Пловдив Пламен Райчев им връчи грамоти. На 15 декември м.г., докато двойката се разхожда около канала, вижда как двама души в опит да извадят лабрадора си от ледените води се подхлъзват и

Златан скочи на съотборници

Златан скочи на съотборници

Голямата звезда на "Милан" Златан Ибрахимович не остана никак доволен от представянето на някои от по-младите си съотборници. Той директно ги обвини за тежката домакинска загуба с 0:3 от "Аталанта". Ромеро, Иличич и Сапата вкараха за "бергамаските". "Милан" все пак остана на върха и е зимен шампион за първи път от точно 10 години насам

Данчето Христова: Няма да се ваксинирам

Данчето Христова: Няма да се ваксинирам

Йорданка Христова е категорична - няма да даде рамо за ваксина, сподели самата тя. Легендарната певица никога през живота си не се е имунизирала и смята, че на 77 години й е късно да прави сефтето. "Нека хората не ме разбират погрешно - в никакъв случай не отричам труда на учените. Аз самата много спазвам мерките, но не смятам

Разби се самолет с футболисти, общо 6-ма загинаха

Разби се самолет с футболисти, общо 6-ма загинаха

Четирима играчи и президентът на бразилския четвъртодивизионен "Палмас" загинаха при самолетна катастрофа. Починал е и пилотът, пише infobae.com, в туитър се появи видео от трагедията. Лукас Пракседес, Гилермо Ноа, Рануле и Маркус Молинари са играчите, които са били в самолета, за да бъдат откарани за мач срещу "Вила Нова"

Нервите на Конте не издържат

Нервите на Конте не издържат

"Интер" пропусна да задмине на върха големия си конкурент за титлата "Милан", като допусна неочаквана издънка 0:0 с "Удинезе". Това ядоса треньора на "нерадзурите" Антонио Конте. Наставникът дори бе изгонен в края на мача, когато влезе в пререкания със съдиите. "Имах разногласия с реферите относно добавеното време в края на мача

Намериха работа на Цитиридис

Намериха работа на Цитиридис

Намриха нова работа на Цитиридир! На фона на все по-усилените слухове, че няма да продължи шоуто си и пада от екран, онзи ден комикът се пошегува със себе си и застана на "Витошка" с картонена табела в ръце, на която пише "Търся работа". Е, не трябваше да чака дълго време - веднага му предложиха да стане "сушист" - т.е. да прави суши

121 нови заразени с коронавирус - 10% от тестваните, 180 излекувани

121 нови заразени с коронавирус - 10% от тестваните, 180 излекувани

121 са регистрирани с коронавирус прези изниналото дененощие, отчете Единният информационен портал, при направените общо 1207 теста. Това са 145 случая по-малко от вчера.  Новите заразени представляват 10 процента от тестваните последно. 180 души са излекувани за последните 24 часа. 9 са починали според изнесените данни

Разби се самолет с футболисти, общо 6-ма загинаха

Разби се самолет с футболисти, общо 6-ма загинаха

Четирима играчи и президентът на бразилския четвъртодивизионен "Палмас" загинаха при самолетна катастрофа. Починал е и пилотът, пише infobae.com, в туитър се появи видео от трагедията. Лукас Пракседес, Гилермо Ноа, Рануле и Маркус Молинари са играчите, които са били в самолета, за да бъдат откарани за мач срещу "Вила Нова"

Актьорът Кенет Брана ще изиграе Борис Джонсън в сериал

Актьорът Кенет Брана ще изиграе Борис Джонсън в сериал

Актьорът Кенет Брана ще се превъплъти в ролята на министър-председателя Борис Джонсън в сериала "Островът с призраците", (The Spectred Isle), който ще бъде посветен на действието на властите по време на пандемията от Ковид-19, съобщи ТАСС. Режисьор ще е Майкъл Уинтърботъм. Сериалът ще разказва за събитията от първата половина на миналата година -

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

Лари Кинг почина от ковид на 87 години

На 87 години почина легендарният американски журналист Лари Кинг. От него поколения са се учили на майсторство и смелост в професията. Но той не е от най-големите щастливци в личния си живот. Преди година и нещо започна развод за осми път. Но със седма съпруга. Защото за една от предишните се е женил два пъти и два пъти са се развеждали

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Вандали оскверниха гроба на Стоянка Мутафова

Откраднаха кръста, плаче дъщерята Мария Грубешлиева "Оскверниха гроба на мама! Толкова ми е мъчно, че чак буца ми е застанала на гърлото. Взеха кръста! Страх от Бога нямат ли тия хора! Нищо свято не остана вече". Това сподели през сълзи дъщерята на легендарната актриса Стоянка Мутафова – Мария Грубешлиева

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566 новозаразени с коронавирус, 5,8% от тестваните, 1248 излекувани

566, със 111 повече от вчера, са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица през изминалите 24 часа при направени общо 9786 теста, от които 4586 са PCR, а 5200 са с бърз антигенен тест. Това показват данните в Националната информационна система. Това означава, че 5,8% от пробите са положителни

Ирина Тенчева няма да ражда повече

Ирина Тенчева няма да ражда повече

"Не искам да раждам повече." Това разкритие направи Ирина Тенчева. Половинката на продуцента на "Фермата" Иван Христов е майка на три деца. Едно от тях е плод на любовта й с телевизионера. А другите два са от предна връзка. "Трудно е с толкова много деца. Но казвам стоп на ражданията", призна в ефира на "Черешката на тортата" Тенчева

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Руши Видинлиев подлуди майка и дъщеря

Със старо фото от гимназията Руши Видинлиев пали женските страсти във виртуалното пространство посред ледения януари. "Обичам те", пише му Катето Евро, а Мила Роберт, щерката на Ваня Щерева, му праща дигитални сърчица и намеква, че не би му простила, ако върне времето назад и го срещне. Майка й, самата Ваня Щерева, също праща виртуално сърце

Глория глези бременната щерка

Глория глези бременната щерка

Пържени филийки, здравословна напитка и вкусно сирене. Така фолкзвездата Глория глези бременната си щерка Симона, видя "България Днес". "Мама е най-страхотната!" - похвали се дъщерята на певицата, която е в напреднала бременност и очаква първото си отроче. Съвсем скоро Глория ще стане баба и с трепет очаква детето да се появи на бял свят

Гол германец плаши Станкулова

Гол германец плаши Станкулова

Комична история от миналото разказа синоптичката Никол Станкулова в "На кафе", където красавицата този сезон е коментатор. Никол била на почивка в Германия, където решила да посети сауна. Оказало се, че там хората са голи независимо от пола им. Нашенката, която не била наясно къде е попаднала, както и с порядките в обекта, изпаднала в истерия