Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9408487 www.bgdnes.bg

Фараонката Ружа цъфна до краля на Тайланд

Топизмамничката грейва на портрет до лика на монарха рекордьор в света

Портрет на топизмамничката Ружа Игнатова се подреди до изографисан лик на покойния вече крал на Тайланд Пумипон Адулядет. Двете творби са дело на изключително популярния в страната си и скъпоплатен художник Китинун Виджитпун, чиито творби се продават на търгове за състоятелни купувачи. Те се провеждат в най-тузарските курорти в Тайланд, а клиентите пристигат за наддаванията от всички краища на света.

Творецът публикува в страницата си в социалната мрежа моменти от работата си по двете най-нови платна - портрета на Ружа и на крал Адулядет, известен още с името Рама IX. На кадрите се вижда как художникът нанася последни щрихи по платната, но спестява информация за началната стъпка, от която ще започне наддаването при продажбата им. Очакванията са изображението с лика на Пумипон Адулядет да бъде откупено от кралското семейство, коментират познавачи на творчеството на Китинун.

Реклама

Първоначалната идея е търгът да се състои в края на миналата 2020 г., но художникът прекарва много тежко инфекция от коронавирус и това забавя завършването на картините. В резултат на вируса Китинун отслабва с близо 20 килограма. След като минава през ада, както споделя той, отделя доста време да се възстанови физически със силна храна и витамини. Едва след това, преди около две седмици, продължава работата по портретите на важните особи - Ружа и крал Рама IX.

От коментари на местни изкуствоведи и тайландски историци става ясно, че подреждането на лика Ружа до този на авторитетния техен монарх е едва ли не приравняване по значимост за световното развитие на двата образа от портретите. Починалият преди пет години крал Пумипон Адулядет е най-дълго управлявалият монарх в света към момента на смъртта си през 2016 г. Поданиците на монарха го възприемат като божество, а животът на повечето от тях е минал само по време на неговото управление и те не познават друг водач на държавата. Освен това кралят се задържа на трона 70 години, като през това време в страната е имало няколко военни преврата и над 40 министър-председатели. Приживе кралят Адулядет е обявен от списание "Форбс" за един от най-богатите хора в света със състояние, оценявано на стотици милиарди долари. След смъртта на монарха цяла една година страната е в траур.

На фона на впечатляващата биография на Рама IX нареждането до него на търсената от Интерпол криптоизмамничка Ружа изглежда доста странно. Според разследването на ФБР финансовата пирамида на Игнатова е пуснала пипала и в Тайланд. Там хиляди мечтатели за бързи печалби са се хванали на въдицата на измамничката и са инвестирали пари в пирамидата One Coin. От техни постове в групите за търговия с измамната криптовалута се разбира, че хората още чакат дивиденти и боготворят Ружа, която изчезна без следа преди четири години. Клиентите й в екзотичната азиатска страна вярват, че са безпочвени обвиненията срещу търсената от Интерпол криптомошеничка в САЩ за отмъкнати над 4 млрд. долара от наивни вложители по целия свят.

Не само Ружа лично е провеждала зарибяващи сбирки в Тайланд, а до там са пътували със същата мисия и нейни съучастници в грандиозната финансова афера. Това се разбира от публикации на снимки от мероприятия на пирамидата в Тайланд. Нееднократно в азиатската страна е бил и братът на издирваната българка с немски паспорт - Константин, в момента защитен свидетел в САЩ в съдебния процес по случая за измамите и пране на милиарди долари чрез фалшивата криптовалута One Coin.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама