Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9437189 www.bgdnes.bg

Бащата на погубената Андреа от Галиче: Една година чакам тежките наказания за убийците

Не приемат поправката в закона, защото не носи финансов интерес на никого, казва почерненият татко

"Мина една година, откакто на 20 януари 2020 г. бяха внесени поправките за тежки наказания на непълнолетните убийци, но за това време депутатите не намериха време да ги гласуват. Аз няма да се откажа от борбата си текстът да стане факт и ще използвам всички възможни начини за това. Ако имаше закони в България, убиецът на моето дете трябваше да лежи в затвора 30 години", казва Асен, баща на 18-годишната Андреа от Галиче.

Реклама

Абитуриентката беше жестоко убита, изнасилена и ограбена от непълнолетния ром Аксел Олегов на 11 януари 2020 г. в Галиче. Той получи общо 18 г. затвор по четири обвинения - влизане с взлом в чужд имот, изнасилване, убийство и грабеж на пари от жертвата. След загубата на дъщеря си нейният баща Асен пое инициатива за промяна в закона, според която да се налагат по-тежки наказания за непълнолетни убийци от предвидения към момента максимум от 12 години затвор.

Поправката бе обещана на Асен лично от премиера Бойко Борисов и внесена в парламента точно преди година. Текстът определя горна граница от 20 г. лишаване от свобода за непълнолетни, когато касаят особено тежки случаи - убийство, изнасилване, грабеж, блудство, а не за всеки непълнолетен убиец. Идеята за промяната получи не само голяма обществена подкрепа, но и одобрението на политици и юристи. Въпреки това до момента поправката "Андреа" не е приета от парламента.

"Не разбирам защо една година депутатите не направиха нещо добро за хората, които ги избираме и настояваме убийците на децата ни да получават адекватни присъди, а не да бъдат помилвани. Какво става - получават максимум 12 г. затвор, с което им се дава шанс след обжалвания да излязат на свобода и отново да убиват, изнасилват, грабят! Това не е правова държава и не би трябвало да бъде така. Не разбирам защо тези, които ни управляват, не правят добри закони за хората, защото никой не е застрахован, че няма да попадне в моята и на много други родители ситуация - да загуби детето си", казва таткото на Андреа.

В продължение на една година той се пита защо не се случват нещата и защо не се слуша гласът на хората. "Имам два отговора - никой не плюе във водата, която пие. Този закон е необходим на юристи и тези, които издават присъди, и един вид е някаква вратичка за тях. Другото ми обяснение, е, че в него няма пари. Правят закони, от които по някакъв начин могат да излязат пари за тях, което е изключително жестоко. Този закон е в полза на хората, в него няма финансов интерес и никой не си мръдва пръста, за да стане факт", обяснява Асен. Той е търсил съдействие и от опозицията от БСП, но оттам му отговорили, че не са на едно мнение по темата за по-тежките наказания за непълнолетните убийци и на този етап няма да повдигат въпроса в парламента.

"Направо ме вбеси този отговор. Как е възможно нормален човек да мисли по-различно от това, че трябва да има по-тежки наказания за такъв род престъпления", недоумява Асен. Наскоро той е дал обширно трийсетминутно интервю пред онлайн медия във Великобритания, което е преведено на пет езика и се разпространява в интернет. Асен се надява в оставащото кратко време до разпускането на този парламент все пак поправката, наречена на името на неговата убита дъщеря, да бъде приета.

Категоричен е, че ще използва всички възможни начини да се бори за каузата си, както направи Ваня Министерска, майка на убитата Дарина и бебето й Никол. Благодарение на поетата от Министерска инициатива бе постигната промяна в закона, според която обвинените за умишлени убийства да нямат право на съкратен процес, което автоматично намалява наказанията им с една трета. Така от шанса да мине по леката процедура бе лишен обвиненият за двойното убийство Викторио, бивш партньор на Дарина и баща на Никол. Въпреки това в сряда той получи милостиво наказание от само 20 години затвор за двата жестоко отнети живота.

Шанс за престъпниците

"Моята борба е моята държава да направи каквото трябва, а не да търся помощ от чужбина", обяснява Асен. Той допълва, че е мислил върху идеята да се обърне към Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Тезата на почернения баща е, че ако институциите са си свършили работата, е нямало да се стигне до жестоката смърт на дъщеря му. Осъденият за убийството Аксел не е ходил на училище, крал е и никой не му е потърсил сметка за това. Непълнолетният ром е направил опит за убийство на беззащитен човек, нападнал е и полицай, за което е получил условна присъда и пробация. "Така институциите са му дали шанс да продължи да върши престъпления. Ако те работеха, нямаше да се стигне до моя случай. И сега с леката присъда пак му се дава шанс, защото е ясно, че той няма да се промени, ще излезе от затвора и пак ще продължи по същия начин", категоричен е Асен.

Реклама
Реклама
Реклама