Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9448198 www.bgdnes.bg

11-годишна е най-четящото дете за 2020 г.

Започва да срича на 4, на 5 г. вече чете книжки

Братя Грим и Шарл Перо са любимите автори на Беатрис Петрова от Русе 

11-годишната Беатрис Петрова от Русе е най-четящото дете за 2020 г.!

През изминалите 12 месеца петокласничката е прочела точно 289 книги, което прави около 24 томчета на месец.

"Искам да уточня, че Беатрис чете детски книжки, които са с големи букви и картинки. Често книжките са под 100 страници", сподели пред "България Днес" Даниела Димитрова, майка на четящото момиче. Тя разкрива, че 11-годишната й дъщеря е голям почитател на Шарл Перо и Братя Грим и най-често чете приказки, а любимият й герой е Пърси Джаксън от едноименната фентъзи поредица, базирана на гръцката митология.

Реклама

Гордата й майка си спомня, че дъщеря й проявява интерес към книгите от съвсем малка, като започва да срича на 4 г., а на 5 г. вече може да чете. Малката любителка на книги днес е в 5-и клас в Средно училище за европейски езици в Русе, където изучава интензивно немски език, на който вече също може и да чете.

Даниела разкрива, че дъщеря й е печелила редица литературни конкурси, сред които и националния "Зелена планета" и отличието за най-четящо дете на 2020 г. В своя випуск Беатрис е отличничка, а като порасне, иска да стане хирург. "Тя е доста ученолюбива, когато не чете, играе с домашната ни котка и хамстера, не излиза много с други деца", добавя още майка й.

За награда Беатрис получи грамота и подаръци от регионалната библиотека "Любен Каравелов" в града и книги от издателство, след което по традиция ученолюбивото русенче остави и своя отпечатък за Алеята на четящите деца в града.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама