Реклама
https://www.bgdnes.bg/shou/article/9542124 www.bgdnes.bg

Защо парфюмите се усещат различно върху всеки човек? advertorial icon

Случвало ли ви се е да харесате нечий парфюм толкова много, че да закупите за себе си същия? Е, сигурно много от вас след това са се сблъскали с въпроса: “Защо ароматът се усеща различно върху мен?”. Разочарованието е голямо и вълнението е разбито на пух и прах. Но каква е причината?

Това се дължи на “собствения аромат”, който излъчва всеки човек, а той съответно повлиява върху развитието на парфюмната пирамида. Този аромат се сформира от различни фактори като гени, химия на кожата, хранителен режим, прием на медикаменти, ниво на стрес и не на последно място температурата на кожата. А именно тази температура стои в основата на всичко. Някои хора притежават по-голямо количество пори или повече слоеве мазнини в кожата от други. Това прави pH баланса на епидермиса различен. Хормоналните нива също могат да повлияят на аромата.

Възможно ли е да усещаме един и същ парфюм различно с течение на възрастта?

Дълги години сте използвали само един парфюм, но постепенно се е появило желание да разнообразите с нещо друго? Ако няколко години по-късно се върнете отново към любимия си аромат Jimmy Choo, например, то е съвсем вероятно, да го усещате по различен начин. Химията на тялото се променя с напредването на възрастта и това обезателно ще повлияе на развитието на иначе така добре познатите ви нотки.

Възможно ли е определен хранителен режим да повлияе на парфюма?

Ако сте на диета с ниско съдържание на мазнини, нивата в кожата също стават по-ниски. Това определено може да засегне дълготрайността на аромата, карайки го да избледнее от тялото ви по-бързо.

Как приемът на медикаменти променя аромата?

Антибиотиците, в частност, изменят мириса на кожата. Тяхното основно действие е да унищожават бактериите, а те самите участват в създаването на аромата, характерен за вас, смесвайки се с кожните масла. Затова, ако започнете да усещате промяна в аромата, който използвате, не бързайте да сменяте парфюма си - изчакайте организмът ви да се изчисти от медикаментите и опитайте отново.

Реклама
Реклама
Реклама