Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9565732 www.bgdnes.bg

Брат или сестра под наем спасяват малчугани

Консултанти обучават бъдещите батковци и каки 

Кампанията стартира на 1 май, продължава цяла година

Надя Панкова

Биг брадър може и да гледа всички, но Големият брат се грижи за всички.

Такава инициатива стартира, където социални служби и домове за настаняване на деца търсят "голям брат или голяма сестра" под наем за изоставени малчугани или дечица, които са настанени в социални институции.

Хлапетата, на възраст от 8 до 18 години, ще могат чрез доброволци да намерят сродна душа от 1 май, когато официално одобрените "братя и сестри" започнат доброволно да придружават, съветват и забавляват малчуганите след обучение от консултант. Всичко е с помощта и по настояване на инициативата "Голям брат, Голяма сестра", която оперира вече 20 години на територията на страната. Инициативата събира съмишленици, но на този етап малцина се включват в благородното начинание, тъй като отговорността е огромна.

Реклама

"Голям брат, Голяма сестра" е една от най-големите менторски програми в света, започнала своето съществуване в далечната 1904 г. в САЩ. Идеята на програмата е да създава и подкрепя дългосрочни приятелски отношения между деца в риск, които имат нужда от внимание и насърчаване, и доброволци, които имат желание да им помагат", разказват от организацията.

Братята и сестрите трябва да са на възраст от 20 до 45 години, а ангажиментът им към бъдещите им "роднини" е целогодишен. Въпреки че на този етап доброволци с грижа за децата се търсят сред жителите на Пловдив, всеки, който може да отдели време за пътуване от друг град до столицата на тепетата, е добре дошъл да се включи в инициативата.

"Мисията на "големите братя и сестри" е да подкрепят "малките" в усвояване на умения за общуване и справяне в различни социални ситуации - в училище, на улицата, на други обществени места, да се създаде приятелство, да се повиши увереността на детето към собствените му сили, да се дават съвети за професионалната ориентация, личностно развитие. Тези цели се постигат чрез поредица от срещи между "малките" и "големите", в които те заедно избират приятни, подходящи и полезни занимания. Процесът се наблюдава и насочва от консултанти на двойките и екипа на асоциацията", разказаха от екипа на "Голям брат, Голяма сестра".

Всички одобрени "братя и сестри" ще получат "родственик" след проведени интервюта заедно с децата, които имат нужда от помощ за социализация. Доброволците ще са длъжни да се срещат с детето най-малко 4 часа месечно и когато то е настанено в социална институция, ще трябва и да го връщат в нея след изтичане времето на срещата. Сред изискванията за кандидатстване за "брат" или "сестра" на детенце в затруднено положение е доброволците да нямат предразсъдъци към етнос или социално положение на децата, предупреждават от организацията.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама