Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9686556 www.bgdnes.bg

Темида се бои обвинен в тероризъм да не духне

Мохамед Абдулкадер остава окончателно в ареста

Заради родата спецсъдът не пуска бившия шампион по борба на свобода, може да се укрие в Сирия

Мохамед Абдулкадер, младежът, който според спецпрокуратурата е бил терорист и е участвал в бойни действия в Сирия, няма да напусне ареста. Съдът смята, че баща му и други роднини, които са в близки азиатски страни, могат да му помогнат да излезе зад граница.
Мохамед Ахмед Абдулкадер беше арестуван миналото лято в Бургас. Младежът, който сега е на 21 години, отговаря за това, че още като тийнейджър е участвал в бойни действия в Сирия и това е формулирано като тероризъм. Появиха се снимки, на които бившият шампион по борба позира с оръжия.
Абдулкадер е в ареста от задържането си и поиска да бъде освободен. Той остава зад решетките, след като Апелативният специализиран съд потвърди решението на предишната инстанция. Защитата на Абдулкадер набляга на прекалено дългия срок на задържане. Отбелязва се, че младият мъж не е осъждан, а и има трайни връзки с България. Магистратите обаче отбелязват, че делото е внесено в съда на 19 февруари, а по повдигнатите обвинения законодателят е предвидил затвор. Процесът още не е започнал по същество, но събраните доказателства говорят за "евентуална съпричастност на подсъдимия в процесното престъпление, претендирано от държавното обвинение". Съдът обръща най-сериозно внимание на това, че Мохамед Абдулкадер може да се покрие. Базира се на това, че младежът много пъти е напускал България към Турция, а има данни, че негови роднини са в Северна Сирия. Като факт се посочва, че неговият баща работи на граничните пунктове на Турция и това предоставяло реална възможност за преминаване на Мохамед в Сирия. Според първоначалните твърдения бащата на младежа е лидер на джихадистката групировка "Султан Мурад" и синът често ходел при него на границата между Турция и Сирия. Опасността от укриване на Абдулкадер се допълвала от това, че има двойно гражданство и документи за самоличност на арабски и турски език. За капак Апелативният спецсъд счита, че ако младият мъж бъде пуснат, той може да извърши ново престъпление.

Реклама


Абдулкадер отрича да е джихадист. Още в началото на юли миналата година майката на Мохамед, която е българка, също защити сина си и бе категорична, че синът й не е терорист. Анелия тогава обясни, че снимките, на които позира с оръжие, са от периода, в който семейството живее в Халеб. Мохамед тогава е на 15 години, а тя подава молба до българското консулството в Анкара да бъдат изведени от Сирия. По думите й получават отказ да преминат през Турция и се налага още година да останат в страната.
"Това са снимки на един тинейджър, който искаше да се покаже пред приятели. Едно дете, което е на 15 години, може ли да стреля с такова оръжие, което не знам колко тежи, какво е. Толкова трудно излязохме от тази държава. Пристигнахме в България, записахме детето в училище, той изобщо не иска да ходи натам", каза майката пред БНР и добави:
"Всичко е заради баща му, казват. Нас не си интересува какво е работил баща му, какво прави. Измъкнах сина си от ужаса на войната, за да не гледат очите му какво става там!"

Разпити и разпознавания

Арестът на Мохамед Абдулкадер става на 1 юли миналата година, когато ДАНС и ГДБОП извършват съвместна операция. Извършени са обиски в Бургас и във Враца. Като свидетели са разпитани 20 човека, 9 от които пред съдия. Извършени са и 10 разпознавания. Според прокуратурата от 2015 година до миналото лято Мохамед неколкократно е пътувал до Сирия, където е участвал пряко във въоръжени действия в редиците на различни джихадистки терористични групировки.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама