Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9785298 www.bgdnes.bg

Полиция нахлу в боксовия съюз

Заради разминаване в показанията

Съдия лично търси доказателства за смъртта на Боби Станчов

Полиция и съдия нахлуха в Професионалния боксов съюз (ПБС), за да търсят доказателства за смъртта на Боби Станчов. Софиянецът почина на 21 септември 2019-а, след като колабира на ринга в Шкодра (Алб), докато се боксираше под фалшивото име на своя братовчед Исус Величков.

Екшън като във филм се разрази посред бял ден в понеделник. Изненадващият обиск на офиса на ПБС, който се намира в сградата на Националния антидопингов център в столичния квартал "Дианабад", беше предизвикан от разминаване в показанията на свидетелите.

Реклама

Като в роман на Джон Гришам съдия Мирослав Петров предприе нетипичен ход. Вместо поредното изслушване на свидетели по делото в Софийския районен съд, той разпореди претърсване и изземване на книжа, предмети и информационни данни. Представителят на Темида лично надзираваше акцията, в която се включиха полицаи от I РПУ.

Обвиняем по делото, което стартира през 2020-а, е мениджърът на Боби Станчов - Венцислав Георгиев. Той е подведен под отговорност за документно престъпление. Ако вината бъде доказана, присъдата е от пробация до шест години затвор.

На предишното заседание през март свидетелката Борислава Горанова, която е мениджър и треньор, разказа как в офиса на Професионалния боксов съюз се съхраняват копия от здравни картони на боксьори. Медицинските документи служат за издаването на лицензи. Нейните думи се конфронтират с показанията на Венцислав Николов, който е член на Управителния съвет на ПБС и отговаря за картотекирането и издаването на разрешения за боксиране, пише в протокола от заседанието. Според съда Николов "демонстративно не изпълнява актове на председателя на състава".

"На първото заседание бяха изпратили призовка, но аз бях на морето и не съм я получил - разясни ситуацията пред "България Днес" Венци Николов. - "На второто заседание призовката ми е подписана от друг човек. Вероятно съсед. Не съм я получил. Те ми се обаждат и ме питат защо не съм на делото. А аз им казах, че нямам призовка. Изпратиха полицейска кола и ме докараха. Показаха ми подписана призовка до мен. Съдията искаше да ме глоби 500 лв. Обясних, че това не е моят подпис. Тогава той видя, че е така."

Николов не е бил уведомен за обиска в Професионалния боксов съюз.

Реклама

"Не знам какви документи са иззети, защото са повредили бравата и не мога да вляза в офиса. Интересното е, че в писмото, с което са взели решение за обиска, пише, че тези действия не трябва да се разгласяват предварително - разказа Венцислав Николов. - Никой от Професионалния боксов съюз не е присъствал. Искали са да разбият вратата, която е стъклена. Директорът на сградата е дошъл и ги е спрял. Взел е ключ и отворил. Те го избутали навън. Влезли вътре, а след това, когато са излезли, са повредили с бормашина или нещо друго бравата, за да не може ние да влезем. Много странно."

Николов обясни, че в офиса на Професионалния боксов съюз не се съхраняват картотеки и лицензи.

"Те са при мен, защото за стаята на офиса други хора също имат ключ. Разполагам с лиценз в картотеката на всеки един боксьор от 2012-а година насам в компютъра - добави Венци Николов. - Вероятно са взели един лаптоп, който за нищо не става. Ако се бяха обадили, щях да им кажа всички тези неща. Не бягам от отговорност. Съпричастен съм и искам да им помогна. Ден-два по-късно мога да им дам цялата информация, която търсят."

Голямата неизвестна в делото е дали Боби Станчов е бил лицензиран при своите първоначални мачове. Той е получил разрешение да се боксира в началото на 2019-а година. Оттогава датират и неговите медицински изследвания, които са направени на името на Исус Величков. Ядрено-магнитният резонанс, лабораторните проби и общият здравен преглед са ментета. Първите два документа са фалшифицирани. Картонът с прегледите е направен от доктор в Луковит, който никога не е виждал Боби Станчов.

Първата среща на Станчов е през ноември 2018-а. Съдът се опитва да разбере дали боксьорът е имал здравни изследвания и картотека в Професионалния боксов съюз за нея и какви точно са вътрешните правила за лицензиране и допускане до участие в мачове на състезателите.

Тепърва предстои изслушването на най-ключовия свидетел - Руслан Николов, чиито медицински документи също са фалшиви. Той се боксира на фаталната галавечер в Албания и е беше в една хотелска стая с Боби Станчов.

Реклама
Реклама
Реклама