Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9795106 www.bgdnes.bg

Хипнотерапевтът Калин Цанов: С хипноза се разделяте със зависимостите

Помагам при импотентност, страхови неврози, паникатаки, алкохолизъм

Кой е той
Д-р Калин Цанов е психолог по образование, хипнотерапевт, председател на Българската асоциация по хипноза и хипнотерапия, хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", катедра "Специална педагогика". Д-р Цанов има магистърска степен по педагогика на деца с невросоматични заболявания и докторска дисертация по психология на личността към БАН. Техниките, с които работи, са позитивна психотерапия и хипноза, учил е и аналитична психотерапия. От няколко години консултира и комисията за борба с противообществени прояви.

- Г-н Цанов, пандемията провокира много психични болести у по-лабилните хора. При какви състояния хипнотерапията е подходяща и има лечебен ефект за психиката?
- Хипнотерапията, или хипнозата, е добра при психосоматични заболявания, страхове, фобии, панически атаки, депресивна симптоматика, полови дисфункции, при преждевременна еякулация, вагинизъм, при справяне с болката, но без да е панацея. Често се прилага и в стоматологията при пациенти, които имат алергии от упокойки. По време на тази пандемия при мен най-често идваха хора със страхове, фобии, панически атаки, тревожност, разстройство на съня.
- Чрез хипноза лекувате и зависимости, нали?
- Да, в това число алкохолизъм, тютюнопушене, различни речеви разстройства, нощно напикаване, гризане на нокти и др. Неизвестността е един от най-травмиращите фактори. Всеки човек, поставен в такава ситуация, но за важните за него неща, веднага ще му се покачи вътрешното напрежение и той ще стане тревожен и напрегнат. Оттам се получава и формата на агресивен отговор - дали ще е гняв, враждебност, ясно е, че тази пандемия постави хората в това покачващото се ниво на тревожност.
- В кои случаи не препоръчвате хипноза?
- Това, което аз практикувам, е хипнозата на Милтън Ериксън. Тя не е подходяща при интелектуален дефицит. Това е така, защото по време на хипноза се използва въображението, а у тези хора то не е така добре развито. И в друг случай не практикувам хипноза - при болни с шизофрения. Асоциациите при тях текат по различен начин и не се знае какво ще видят по време на хипнозата. И пак подчертавам, само лекари, психолози и стоматолози могат да лекуват с хипноза. Хора с медицинско образование или завършили психология.
- Интересното е, че не се интересувате от причината, породила проблема, а лекувате следствието, нали?
- Точно така. В момента на мен ми се случва да работя повече дистанционно. В психотерапията има много класификации на методите, с които се работи - закриващи, заравящи, сугестивни - каквато е хипнозата, и разкриващи, катарзисни - психоанализата. Нещото, което различава тези две групи подходи, е, че едните са насочени към симптома, директно към проблема (при хипнозата), а при психоанализата - към първопричината. Работейки с една класическа хипноза, аз не се интересувам толкова от първопричината. За мен е важно да изчезне симптомът. Например идва пациент с безсъние - не тръгвам да търся откъде е продиктуван проблемът, а начин той да изчезне. Друг пример - преди време дойде клиентка, която държи главата си само в позиция надясно от шест години насам. За да погледне в друга посока, е нужно специално да я придържа с ръка, когато я пусне - тя се връща отново надясно. За мен беше важно да няма физиологичен проблем. Затова я попитах имало ли е време, когато в периода от шест години е движела главата си в различни посоки. Нейният отговор бе положителен - по време на шествието на чудотворната икона на Св. Богородица в София и за втори път в храм-паметника "Св. Александър Невски". Работейки с хипноза, е възможно да използвам много феномени на техниката. Така върнах клиентката си (чрез регресия) преди 10-15 години, когато главата й е заемала различни посоки и после решихме проблема. Иначе хипнозата се получава в ритъма на дишане на клиента.
- Има ли връзка с волята на хората по-лесното или трудното влизане в хипноза?
- Имал съм пациенти, които казват: "Аз съм волеви човек и хипнозата не може да ми въздейства". Тя, както вече казах, работи с въображение, представи, емоции. Т.е. колкото ти е по-богато въображението, толкова по-лесно бихте влязъл в хипноза. Има три степени на дълбочина - лека, средна и дълбока. Хубавото е, че независимо от степента на дълбочина всяка една от тях е лечебна. Хипнозата е отговор на очакване. Ако клиентът сметне, че при идването си тук ще му дам махало - правя това. Новата хипноза - ериксонианската, не е заповедническа, както традиционната на Фройд, която е много директивна. Аз въвеждам в хипноза, докато говоря. По този начин контролирам въображението, задавам картините, отговарям на очакванията на пациента. За да го въведа в хипноза, е хубаво да е по-тихичко, лицето да се чувства комфортно, да му е приятно, да има необходимото желание. И искам да подчертая - няма случаи, в които човек да не излезе от хипноза. Тя винаги преминава в естествен сън. Ако вкарам клиента в хипноза и изляза от кабинета, нещо, което никога няма да направя, броени минути след спиране на внушенията, хипнозата преминава в сън, от който всеки се буди. Друг страх при някои пациенти е, че по време на хипноза мога да им внуша нещо, което не искат, например да извършат престъпление... Това е абсолютно невъзможно. Ако аз внуша на клиента нещо, което е в разрез с неговите ценности и желания, той на секундата ще излезе от хипноза. Винаги има нещо, което ни пази, колкото и да е изчезнала критичността. Самият транс лекува. Хипнозата е състояние на контролиран транс.
- Регресия във възрастта какво е точно?
- Регресия е, когато връщаш назад клиента в годините и му говориш: "Предлагам ти да вземеш от 20 години това, от което имаш нужда (ако той не може да спи например, а на 20 не е имал проблем със съня). Взимаш го, защото си е твое. А ти си същият този човек, който е и днес". Най-общо казано е това. А има и друг вариант - прогресия в бъдещето - да се види клиентът напред. Имах такъв случай - мъж, който се изживява като жена. Беше си направил някакви операции във външността и когато се стигна до последното вмешателство - да премахне половия си орган, говорихме доста дълго. Казах му: "Представи си как изглежда Ани след известно време". И той затваря очи и започва да го изживява - разказва ми какво прави, как се чувства, влиза в дълбока хипноза и накрая каза: "Човек, Ани е още по-нещастна". И така се отказа от операцията. След това вече не видях този човек.
- Какво е вашето отношение към жените, които постоянно си поставят пластики?
- Трябва да работят със самооценката, има и програми за приемане на собственото тяло.
- Помагате и на мъжете да преодолеят импотентност, нали така?
- Да. Напоследък често при мен идват успели, богати мъже, които изглеждат прекрасно, но имат проблеми с ерекцията. Всъщност в 90% от случаите помагам, защото тя е свързана с психологически проблем в отношенията мъж-жена. Нашата психиката има неограничен потенциал и чрез внушение тя може да контролира дори физиологичните процеси в човешкото тяло.
- Не изпада ли всеки ден човек в такова трансово състояние?
- Точно така. Докато шофирате, когато извършвате нещо еднообразно или монотонно, тогава спирате да забелязвате случващото се около вас. Ето това е хипноза. Просто в кабинета на хипнотерапевта този транс е по-задълбочен. Искам да кажа и още нещо - лечението чрез хипноза се нарича хипнотерапия, а работещият хипнотерапевт, а не хипнотизатор, както е по-известно от цирка или киното. Има огромна разлика.
- Кога може да се получи ефектът от лечението?
- Лечението с хипноза е по-бързо от психоаналитичното, както вече казах. То може да продължи с години. Докато с хипноза се получава бърз ефект още след първата сесия. Приблизително 12 сесии са достатъчни за разрешаване на даден проблем.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама