Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9842033 www.bgdnes.bg

Театър с микроби и управление на метровлакче за 1 юни

Тик-ток звезди гостуват в Перник, софиянчета четат с печати

Водна пързалка за левче във Варна, най-голямата торта идва в Пловдив

Надя Панкова

Денят на детето е днес и няма малчуган, който да не тръпне какъв подарък или забавление ще получи на празника. В цялата страна театри, библиотеки, общини и фондации организират мащабни веселби за хлапетата, като кметове дори се съревновават кой да осигури повече щастие на хлапетата.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова е организирала истинско "каране" на метровлакче за децата в София. Малчуганите могат да пробват сами да управляват метровлакче на специален тренажор от 9,30 ч. До 14,30 ч., като те ще научат от специалисти и как се движи метрото, както и как се копаят тунелите за влакчетата. Освен да управляват гордостта на Бойко Борисов, децата на София ще могат и да рисуват с художника Иван Яхнаджиев. Събитието е от 11,30 ч. днес пред Столичната библиотека под мотото "Весел празник на площада". Малчуганите ще получат безплатни читателски карти, а когато си вземат книжка, ще получат печат. Идеята на библиотеката е децата да се съревновават кое ще има повече печати и оттам - да е прочело повече книжки. Както всяка година пред Народния театър "Иван Вазов" ще бъде показана и истинска пожарна кола, на която малките ще могат да се качат и да усетят вълнението, влизайки в ролята на истински пожарникари. Разбира се, и дискотека ще има в късните часове - от 17 часа тя ще е до езерото "Дружба" в столицата, а ако времето е лошо, празникът ще се премести на закрито в Дом на културата "Искър".

Реклама

В Дупница пък се оказват най-щедри за празника. Кметът Методи Чимев е отделил от бюджета на общината средства за подаръци за всяко дете в града, похвалиха се от администрацията. Празникът ще е в центъра на града. С екзотичен спектакъл ще радва русенските деца Държавен куклен театър, който ще представи спектакъла "Приказка за Боби и шайка микроби" от Валентин Владимиров-Валяка от 11 ч. днес на амфитеатралната сцена до кея. Странната пиеска разказва за мъничкия Боян, който отглежда на ръцете си бацилчетата Коби, Роби и "тяхната шайка микроби", но г-н Имунитет успява да спаси момченцето от лошите бацили. Заради лошото време, което обаче се очаква днес, от община Русе обявиха, че забавленията за детския празник, които са на открито, се отменят и при първа възможност забавленията ще се проведат в друг ден. Отмяна на 1 юни бе обявена и в Петрич, след като едно детенце остана без баща. Пребитият бизнесмен от града Самуил Кацарски почина в понеделник, затова кметът Димитър Бръчков нареди отмяна на тържествата. "Едно дете остана без баща. За него няма 1 юни", заяви кметът.

В Перник залагат на модерното. Звезди от социалната мрежа "Тик-ток" ще гостуват на хлапетата в миньорския град. Онлайн звездите Денислав Димчев, Елияса и Йоан Петър ще са хитът за Деня на детето. Варненските малчугани пък ще се радват на водна пързалка на цена от 1 лев за спускане, стига обаче да имат хубаво време. Забавите в морската столица навръх детския празник включват още космическо преживяване. Децата на Варна ще могат да посетят Народна астрономическа обсерватория и планетариум "Николай Коперник", който е подготвил прожекцията "Космическо пътешествие" от 10,00 до 11,00 часа и разглеждане на постоянната изложба.

С най-голямата торта се хвалят, че ще радват децата в Пловдив. От местно радио са осигурили гигантското лакомство, което ще се раздава от 17,30 ч. пред общината. Освен музика и хапване дечицата ще имат и шанс да подарят щастие на други малчугани. Дошлите на празненството имат възможност и да подкрепят поредната благородна кауза на кампанията "Капачки за бъдеще". Дарените средства ще бъдат използвани за купуване на неонатологична линейка, каквато липсва в Пловдив и региона. Доброволци от БМЧК ще набират символични средства в касички. Дарилите 1 лев ще получат билетче, с което могат да участват в томбола, както и бутилка минерална вода или сокче. Така, както приляга на един истински Ден на детето, малките ще разберат, че да си добър към другите е най-истинското щастие.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама