Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9848864 www.bgdnes.bg

Пристигна чудотворна икона,заредена от Богородица

Копието в Банско 20 дни е стояло до оригинала, за да има сила 

20 дни чудотворната икона на Пресвета Богородица Акатистна е била зареждана със сила.

Копието, което тази седмица пристигна в Банско от Света гора, е било поставено около 3 седмици до оригиналното свето изображение на Божията майка, за да може да помага на млади и стари, на здрави и болни.

Това е втората икона, която монаси от Атон дават на планинското градче. Преди време бансканлии измолват духовниците от манастир "Дохиар" (десети в йерархията на атонските манастири и смятан за един от най-красивите) да им нарисуват "Старозаветна Троица". Монасите се съгласяват. Иконата е нарисувана, изпратена в България и поставена в храма. Местните жители разказват, че започват да се случват чудеса на изцеление - болежките на много хора изчезват след чиста и искрена молитва пред светото изображение.

Реклама

Това вдъхновява местните жители да измолят от атонските монаси нова икона. Втората светиня е изработена на Света гора с благословението на Неврокопския митрополит Серафим и е осветена при своя първообраз в Зографския манастир. Средствата за нея са събрани от православни християни от Банско, както и от дарители от други градове. В кампанията са се включили мнозина, като и тези с минимални дарения са помогнали за реализирането на идеята.

Иконата, която е покрита със злато и сребро, бе донесена у нас лично от игумена на Зографския манастир - архимандрит Амвросий. Тя вече пристигна храм "Св. Троица" в Банско, където е поставена за постоянно поклонение.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама