Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/9884075 www.bgdnes.bg

Няма да пускаме елени за храна на вълците

Столичният зоопарк след материала на "България Днес":

Животните ще бъдат зад ограда, ще се разселват техните поколения 

Елените от столичната зоологическа градина няма да бъдат пуснати в дивата природа, а ще стоят в заградено пространство.

Това заявиха пред "България Днес" от зоопарка след материала на нашата медия, че 15 лопатара и един благороден елен се разселват в Кресненския пролом и Котленска планина сред вълци и лешояди и това създава опасност за живота им.

Реклама

На 4 юни т.г. ви разказахме за пускането на животните в дивата природата. "След хиляди години експлоатация на дивеча и замяната му с добитък броят на чифтокопитните в природата е критично малък, за да представлява достатъчно естествена храна за вълка, риса и лешоядите. Това е важно, за да спрат вълците да нападат домашни животни, да спрат фермерите да се опитват да ги убият, тровейки ги, и така затривайки колонии от лешояди, и да намалим храненето на лешояди на площадките", обясниха тогава от Фонд за дивата флора и фауна (ФДФФ) и темата предизвика сериозна полемика в обществото.

Седмица по-късно от столичния зоопарк предоставиха своята позиция по чувствителната тема. "Стадото от елени лопатари са настанени в обширно заграждение в близост до град Котел. Оградата е достатъчно висока и сигурна срещу хищници и там елените ще бъдат отглеждани и размножавани в естествени условия. Те няма да бъдат пускани и разселвани в природата, а тяхното поколение." И добавиха: "Сега броят на стадото е много малък и вероятността те да станат жертви на хищници и бракониери е голям. Разселването на елени в района ще започне най-рано другото лято, като ще бъдат пускани животни, родени в това заграждение, и броят на стадото е нараснал значително. Дейностите по реинтродукция и интродукция на видове в дивата природа са дългосрочни и често отнемат години. За по-подробна информация може да се обърнете към колегите от ФДФФ".

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама