Реклама
https://www.bgdnes.bg/bibleyski_skazaniya/article/8121922 www.bgdnes.bg

Търпение - рецептата за спасение

Каквото не искате да го правят човеците на вас, не искайте да го правите и вие на тях

Възлюбени братя и сестри!


Свети Арсений Велики е искал поучение и от най-старата баба, въпреки че е завършил най-големите училища - медицина, риторика, езици. Значи, братя и сестри, Господ иска от нас да бъдем уважавани едни към други, смирени, без гордост. Неговата азбука е смирението. Като се смиряваме пред Божието величие, сме угодни на Бога. Бог иска от нас да се уважаваме, обичаме.

Реклама


И в днешния ден, като прочетохме литургийното Евангелие, когато св. Йоан Кръстител имал ученици при себе си, когато кръщавал при реката Йордан, двамата ученици, които станали апостоли - св. Андрей и св. Йоан Богослов, и когато Господ минавал край реката Йордан, при Галилейското езеро, да се сбъдне казаното от пророк Исайя - 750 години преди това: "Земята Завулонова и земята Нефталимова, край морския път, езическа Галилея, видя светлина. Народът, който седеше в мрак и смъртна тъмнина, видя голяма светлина". Спасителят, когато дойде в света, тук, на земята, първите му думи бяха: "Покайте се!".


Най-голямата рецепта за човешкото спасение е търпението. Ние сме Негови. Той затова дойде от небето, да ни подкрепи, да ни оживи и да ни върне пак в първото ни състояние, в което са били първите хора. Те са били в райския живот и затова Той дойде на земята, да ни подготви чрез покаянието за вечния живот, вечната радост. Какво е вечния живот - безкрай!


Ние много добре знаем какво е бездна. Ние сме капката дълбоко в океана. И много години хора в атеистичното време, които ни управляваха 40-50 години, тъпкаха, мачкаха, тъпкаха, мачкаха вярата, ама тя не се угася, разбраха, че няма да стигнат до туй, което те го мислят.


И тъй, каквото не искате да го правят човеците на вас, не искайте да го правите и вие на тях. С две думи се разбира целият закон на Бога. Бог каза: обичай Бога, обичай човека. Той не иска нито един да загине, да остане непросветен. Бог е безкрайна, абсолютна любов.


Няма да съдите, казва, защото с какъвто съд съдите, с такъв ще бъдете осъдени. Да не виждаме грешките на другите човеци, а да се молим едни за други и Бог да ни просвети. Тази е целта.


Църквата наша е Вселенска, универсална. Майката Църква е грижовна към всички човеци. И още повече, Господ ни е дал нашата Небесна Царица, Нашата Майка - Света Богородица. Той я е избрал от цялото човечество, единствената ходатайка, застъпница и спасителка за целия човешки род. И който Й търси помощта, я получава.

Реклама


Иисус казва - помнете пътя назад, има ли някой, който е потърсил помощ от Бога и да не е получил това, което е търсил? Негови сме, искайте и пак искайте и ще ви дам - Аз съм с вас. И най-вече от ден на ден да се очистваме. Светата Майка Църква се моли за тях - знайни и незнайни.


Всички знаете, че в годината има три задушници големи. Тези задушници се отправят за всички човеци, знайни и незнайни. Бог да им прости, защото те са наши братя.


Знаете ли колко е хубаво, когато всички се съберат на трапезата, без да се укоряват един друг колко е приятно, колко е радостно. Нека Бог да ви дава здраве, благодаря на Бога, че мене грешния сподоби да дойда между вас, да споделим с вас някои неща за Бога и да молим Бога за всички човеци, Бог да разпорежда нещата, които са необходими за нас, човеците.


Благодаря на всички! Бог да ви дава здраве и любов!
Отец Георги от с. Жегларци

Притча за снахата и свекървата

Отдавна, много отдавна живеела в едно село девойка. По древен славянски обичай след сватбата си отишла да живее в дома на своя съпруг. Но на младата снахичка й било много неуютно със свекървата. Тя постоянно я поучавала и упреквала за всичко.


Веднъж една сутрин младата жена се отправила към края на гората, където живеел един стар, престар дядо.


- Какво те е довело при мен, момиче? Да не би да искаш да ти намеря жених? - попитал дядото.


- Никой не ми е нужен, аз си имам мъж и го обичам, но не мога да живея с майка му.


- Какво искаш от мен?


- Моля те да ми помогнеш. Дай ми отрова, за да я отровя.


- На това ли ще построиш своето щастие, детето ми? Е, добре. Жал ми е за теб. Ще ти дам отвара. Всяка сутрин ще вариш от нея и ще я даваш на майката на мъжа ти. Само че имам един съвет към теб.


- Какъв? Казвай, всичко ще изпълня, само и само да се избавя от това чудовище.


- В нашето село слуховете бързо се разпространяват. Ще те заподозрат. Така че, за да не случи това - промени своето отношение към свекърва си. Стани ласкава, приветлива, усмихвай се. Няма да се наложи дълго да се мъчиш.


Така и постъпила жената. Още когато пропели първи петли (около 4 часа), тя ставала, замесвала хляба, изчиствала и запалвала печката, сготвяла яденето, отровната запарка сварявала и ласкаво приканвала свекървата да опита чая чудо. "Мама" я наричала и я слушала за всичко. Мъжът не можел да се нарадва: майка му и жена му станали като роднини. А свекървата отворила към невестата душата си. И постоянно й отвръщала с любов и сърдечност.


Тича отново жената при дядото, хвърля се в нозете му и със сълзи го умолява:


- Деденце, умолявам те, ти знаеш и можеш всичко. Дай ми противоотрова. Доста чай сварих на моята свекърва. Ще умре. А тя ми стана такава грижовна майка.


- Миличка моя, успокой се, аз ти дадох ароматни треви, от които ти вареше на свекърва си вкусен и полезен чай. Отровата не беше в чашата, а в твоето сърце, но с Божията помощ ти успя да се избавиш от нея.

Отечески съвети

Разсъжденията превъзхождат мислите

Където има дванайсет души, има един Юда, където са двадесет и четири - има двама.
Архимандрит Йоан Крестянкин


В каквато степен човек се приближава към Бога в своите намерения, в такава степен и Бог се приближава към него с дарованията си.
Св. Исаак Сирин


Добре е за доброто да се отвръща с добро. Но християнинът е длъжен да бъде добър даже с тези, които лъжат, предават, вредят.


Св. Императрица Александра Фьодоровна
Бог позволява изкушението да се приближи към нас, тъй като няма друг способ за нас да станем силни; но никога в неговите намерения не влиза ние да се поддаваме на изкушението. Той иска ние да се съпротивляваме и да преодоляваме изкушенията и те да не ни принасят никаква вреда.


Св. Императрица Александра Фьодоровна
Престанете да мислите, започнете да разсъждавате. Да се мисли - това значи мисълта да се разлива, да няма целенасоченост. Отхвърлете мисленето, заемете се с разсъждение. Разсъжденията превъзхождат мислите.


Св. Никон Оптински


Когато караме с висока скорост, дяволът сяда зад волана.
Свети Порфирий Кавсокаливит

Реклама
Реклама
Реклама