Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/10803895 www.bgdnes.bg

Българи обличат Кейт Мидълтън и Лейди Гага

Родни стилисти пробиват на световната сцена

Наши дизайнери сред най-търсените в света

Преди години посланици на България по света бяха легендите ни във футбола. Като започнем от Христо Стоичков и стигнем до Димитър Бербатов. По-късно друг спортист започна да ни прославя по света - тенисистът Григор Димитров.

В последните няколко години обаче едни хора, които нямат нищо общо със спорт, политика и прочие, носят слава на родината ни.

Реклама

Става дума за дизайнерите. Оказва се, че българите са едни от най-добрите в света в тази сфера. И съвсем очаквано са и сред най-търсените.

Петър Петров редовно облича съпругата на принц Уилям - Кейт Мидълтън. Херцогинята на Кеймбридж от години се доверява на нашенеца, който от години твори на Албиона. Още при първата си светска поява през 2017 г. Кейт се появи в дрехи, дело на родния дизайнер.

Петров е родом от Велики Преслав. Завършва Професионална гимназия по облекло, хранене и химични технологии в Шумен. Учи дизайн в Киев. Някой го наричат българския Армани.

Кайла Уебър - съпругата на холивудския актьор Винс Вон, избра да се появи на церемонията и галавечерта на оскарите преди години, облечена в рокля на българската дизайнерка Антоанета Балабанова.

Виктория Колева работи в екипа на световноизвестната певица Кейти Пери. Тя изготвя дрехи за звездата за куп церемонии, сред които и най-гледаното събитие в света - "Супербоул". Колева е родена в Русе. В момента живее в САЩ. Преди това дизайнерката работи в продукцията "Замръзналото кралство".

Реклама

Друга родна дизайнерка - Невена Николова, която живее и работи в Лондон, може да се похвали с редица звездни клиенти. Сред вип персоните, за които изработва дрехи, са английската актриса Елизабет Хърли, моделът Ел Макферсън, певицата Никол Шерцигнер и дъщерята на бившия бос на Формула 1 Бърни Екълстоун - Тамара. От нейните услуги се ползва и съпругата на президента Радев Десислава.

Димитър Милчев през миналата година стана единственият български дизайнер, покорил червения килим на грандиозното благотворително събитие "Мет гала". Стилни облекла, изработени от благоевградчанина, са носени от актрисата Хейли Стейнфийлд и супермодела Уини Харлоу по време на церемонията.

Милчев работи за холандския моден дизайнер Айрис ван Херпен. Той получава образованието си в университета "Брайтън" в Англия, след което започва стаж в модната къща на холандската дизайнерка.

Световноизвестната певицата Дуа Липа носи дрехи на българския дизайнер. Хитовата изпълнителка с косоварски произход се сдобива с няколко тоалета на Кико Костадинов. Певицата посрещна новата година в панталон от новата колекция на българския дизайнер.

Кико е роден в България, но емигрира в Лондон на 16-годишна възраст. Баща му е бил строителен работник, а майка му детегледачка и чистачка. Преди да замине за Албиона, Костадинов никога не се е занимавал с мода в България. Той получава диплома по информационни технологии, но впоследствие решава да се отдаде на моделиерството.

В по-далечното минало, преди около 10 години, нашенците Ливия Стоянова и Ясен Самуилов изработват дрехи за иконата на поп музиката Мадона. Тандемът е правил тоалети и за друга голяма звезда - Лейди Гага.

Реклама
Реклама
Реклама