Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/11217104 www.bgdnes.bg

Големите скандали при връчването на оскарите (видео)

1936: Дъдли Никълс отказва статуетката

Сценаристът Дъдли Никълс е номиниран за наградата "Оскар" за филма "Информаторът", чийто режисьор е Джон Форд.

За първи път в тогава нетолкова дългата история на наградата някой отказва да я получи. Причина е подкрепата, която Никълс оказва на стачката на гилдията на холивудските сценаристи, чийто профсъюз американската киноакадемия упорито отказва да признае.

Реклама

Никълс подкрепя бойкота и пропуска церемонията. Пращат му статуетката по куриер, но той я връща. През 1938 г. размисля и все пак я приема.

Това става, след като Националният съвет по трудовите взаимоотношения утвърждава гилдията на сценаристите като търговски представител за авторите на филми, а след няколко години Дъдли Никълс става шеф на въпросната гилдия.

След това той още три пъти е номиниран за наградата "Оскар" - "Дългият път към дома" (1941), "Военно-въздушни сили" (1944) и "Тенекиената звезда" (1958).

1940: Първи афроамерикански лауреат и расистки скандал

Хети Макданиъл побеждава в категорията "Най-добра второстепенна роля" при жените за изпълнението си като Мами в "Отнесени от вихъра" на режисьора Вистор Флеминг.

Тя става първата афроамериканка печелила статуетката. Признанието на Хети обаче не й спестява унижението да бъде расово дискриминирана. В хотел "Амбасадор", където е награждаването, входът за тъмнокожи е забранен. Все пак по настояване на продуцента Дейвид О. Селзник тя е допусната в залата, но сложена на отделен стол в дъното. Въпреко това в емоционална реч при награждаването тя благодари от името на своята раса.

Следващата афроамериканка с награда "Оскар" е Упи Голдбърг за второстепенна роля в "Призрак" с Патрик Суейзи и Деми Мур.

Реклама

1961: Болната от пневмония и трудно дишаща Елизабет Тейлър

Елизабет Тейлър е свикнала да е в центъра на холивудските клюки, но се оказва в центъра на истински ураган, след като разкриват любовния й роман с колегата й Еди Фишер. По онова време той е женен за една от любимите актриси на американците Деби Рейнолдс и Холивуд с интерес следи събитията в любовния им триъгълник.

През 1961 г. тя получава "Оскар" за ролята на Глория във филма "Батърфийлд 8", където си партнира именно с Фишер. Обаче се разболява от пневмония и цяла Америка с трепет следи състоянието й. Все пак Елизабет Тейлър се явява да си вземе лично оскара, но изглежда доста изтощена и отслабнала, като при това диша тежко.

1969: Равен мач между Катрин Хепбърн и Барбара Стрейзънд

Двама победители в една категория на оскарите е рядко събитие, но и то се случва. През 1969 г. признанието за най-добра актриса в главна роля разделят Катрин Хепбърн за "Лъвът през зимата" и Барбара Стрейзънд за "Забавно момиче". Честта да обяви победителя се пада на Ингрид Бергман, която доста се шашва, когато вижда две имена на листа в плика.

Положението спасява Катрин Хепбърн, която по навик не идва на церемонията, та Стрейзънд се наслаждава на победата си.

1973: Марлон Брандо и правата на индианците

За ролята си в "Кръстникът" Марлон Брандо печели "Оскар" за главна мъжка роля. Той обаче се отказва да му бъде връчена статуетката, като мотивът му е протест срещу политиката на САЩ за дискриминация на коренното население - индианците.

Като свой представител той праща активистката в борбата за права на коренното население Сачин Малкото перо от племето апахи. Тя излиза на сцената в национално облекло и държи няколко минутна рече за погазените права на индианците. После си тръгва, без да вземе статуетката, която остава в ръцете на водещия Роджър Мур. След този случай Академията решава да забрани получаването на наградата от упълномощени представители.

1974: Голият мъж на сцената и неговите "недостатъци"

Появата на гол мъж на сцената по време на връчването на наградите е един от най-ярките моменти в историята на наградата "Оскар".

Продуцентът Майкъл Филипс излиза на сцената, за да обяви номинациите в категорията "Най-добър филм" и чака към него да се присъедини Елизабет Тейлър, която ще връчва статуетката. Вместо нея обаче се появява чисто гол мъж, който прави с два пръста знака за мир, и се скрива зад кулисите.

Без да му мигне окото, ководещият на церемонията Дейвид Нивън казва: "Нима не е интересно да си мислиш, че единственият начин да разсмееш публиката е да се съблечеш и да покажеш всичките си недостатъци?"

Стрийкърът Роберт Опел, който е попаднал на церемонията, като се е престорил на журналист, обаче дори не е арестуван. Нещо повече - скоро той дава пресконференция, на която призовава хората да не се срамуват да се събличат на публични места. Това не му носи кой знае каква популярност, но все пак получава няколко предложения от режисьори.

1989: Секскандалът с Роб Лоу и песента на Снежанка

В края на 80-те години актьорът Роб Лоу е на върха на популярността си благодарение на филми като "Огънят на свети Елмо" и "Като стана дума за снощи". През юли 1988 г. обаче той се забърква в скандал, когато прави секс с две момичета пред видеокамера. Те обаче се измъкват с касетата и разпространяват видеозаписа. Една се оказва едва 16-годишна и родителите започват да съдят Лоу.

На този фон продуцентът на церемонията по връчването на оскарите Алан Кар представя следния сюжет: Снежанка (в ролята Айлин Боуман) си прави седянка с представители на "златната" епоха на Холивуд, а след това посреща на сцената представителя на младите, а именно Роб Лоу.

След това двамата пеят песен, съпровена с много гримаси и некоординирани движения, за която "Ню Йорк Таймс" твърди, че е "спечелила вечно място в позорните анали на оскарите".

Освен всичко друго компанията "Дисни" завежда съдебен иска за използването на образа на Снежанка от едноименния анимационен филм.

17 от най-известните актьори като Пол Нюман, Грегори Пек, Били Уайлдър и Джули Андрюс пишат открито писмо, в което наричат събитието "позор както за Америка, така и за цялата киноиндустрия".

1989: Връчват статуетката на грешния човек?

Мариса Томей получава наградата за най-добра второстепенна женска роля за филма "Братовчедът Вини". Тя е единствената американка сред номинираните и мнозина критикуват организаторите за преднамереност при избора.

Година след церемонията The Hollywood Reporter твърди, че тя е получила наградата си "погрешка". Прекалено развълнуваният водещ не успял да прочете името на картичката в плика. Вместо това погледнал в аутокюто и видял там името на Мариса Томей.

2000: Страстната целувка на Анджелина Джоли с брат й и откраднатите статуетки

Основният сканал по време на церемонията през 2000 г. е не приличащата като да е между роднини целувка между Анджелина Джоли и брат й Джеймс, след като тя получава статуетката за поддържаща роля във филма "Луди години".

По онова време Анджелина е в устата на всички с готическите си дрехи медальон с кръв на врата, които дължи на не по-малко ексцентричния си съпруг Били Боб Торнтън. Чак по-късно идват бракът с Брад Пит, шестте деца и избора за посланик на добрава воля на ООН.

По-късно целувката между сестра и брат се обяснява с емоциите, които не са породени само от връчването на наградата. Преди церемонията Анджелина и Джеймс са посетили в болницата майка си Маршлийн, която в същия ден е трябвало да бъде на първата си химиотерапия. Именно това повлияло на емоционалното им състояние.

Но оскарите през 2000 г. няма да бъдат запомнени само с въпросната целувка. Няколко месеца преди церемонията са откраднати всичките 55 статуетки, предназначени за победителите.

Разследването показва, че в основата на кражбата са двама сътрудници на транспортната компания, която пренасяла наградите от Чикаго, където ги отливат, до Лос Анджелис, където гравират имената на победителите.

Все пак статуетките (с изключение на три) са открити в контейнер за боклук до един супермаркет. След това са почистени и връчени на съответните победители.

Мъжът, който ги открива, получава 50 000 долара и два билета за церемонията. За съжаление по-късно парите са откраднати от дома му.

2012: Провокацията на Саша Барън Коен

Британският комик Саша Барън Коен се явява на церемонията в образа на героя си от филма "Диктаторът". Със себе си носи урна, в която уж бил прахът на севернокорейския ръководител Ким Чен Ир.

Актьорът разхвърля праха над червения килим и посипва с него интервиращия го Райън Сикрест. Службата за безопасност бързо прекратява акцията.

2016: Расисткият скандал #OscarsSoWhite

След обявяването на номинациите за годината в социалните мрежи бързо набира популярност хаштагът #OscarsSoWhite. По този начин киноманите обръщат внимание върху доминацията на бели американци във всички категории. Най-известните активисти за расово равноправие в киното, са режисьорът Спайк Ли и съпругата на Уил Смит Джада.

2017: Извинявайте, станала е грешка

В категорията за най-добър филм за побезите е обявен "Ла-ла-Ленд". Именно неговото име е произнесено от Фей Дънауей, след като Уорън Бийти отваря плика.

Когато създателите на филма вече се качват на сцената, за да си получат статуетката, става ясно, че всъщност победител е "Лунна светлина".

Виновникът за кашата се казва Брайън Калинън, сътрудник на одиторската компания PricewaterhouseCoopers, който отговаря за броенето на гласовете и за запазване на резултатите в тайна. Той предврително е знаел всички победители и отговарял именно за пликовете, но на церемонията бил твърде зает да си прави селфи със звездите и да ги поства в туитър. Като резултат подал грешен плик.

Скандалът е толкова голям, че Киноакадемията една не разтрогва договора си с PWC. В крайна сметка се ограничава с отстраняването на Калинън и затягане на мерките по време на процедурата.

Реклама
Реклама
Реклама